Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Anunţuri
Fapt divers
Editorial
Învăţământ
Sănătate
Horoscop
Ofertă de afaceri
Umor
Mondene
Gastronomie
Comentarii
Pamflet
Remember
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
22681
De la 07 Ianuarie 2003
122882748

Românul şi trişatul

  • 17 February 2008, 23:00
Sigur, termenul trişat provine de la jocul de cărţi sau de la alte jocuri de noroc. El a evoluat frumos, extinzându-se şi la alte domenii ale vieţii, ale activităţii. În dragoste, bunăoară, trişatul se poartă nonşalant, cu atât mai mult cu cât nu mai acţionează normele moralei proletare, ale eticii şi echităţii socialiste, pe care defunctul partid comunist le dorea implementate întregului popor, omulu8i nou care urma să fie făurit. În unele cazuri, în relaţia de cuplu, trişatul este la îndemâna şi buna plăcere a ambilor parteneri, supărarea, dacă nu trece prin gelozie extremă, fiind una de moment, demnă de lăsat iute în urmă. Ca uitare.
Când la mijloc sunt banii, trişatul se dezvoltă mai abitir şi, dacă este bine pus în practică, dă roade: patronul îşi trişează subalternul, dar şi invers, statul pe cetăţean, dar şi invers, comerciantul pe cumpărător, dar mai puţin invers, medicul pe pacient, cam tot aşa ş.a. Este un trişat deschis, întrevăzându-i-se mari posibilităţi de afirmare în epoca noastră nouă capitalistă. Nici vestitele bănci ale ţării nu se dau în lături în a trişa. O fac în domeniul dobânzii, cu precădere, ale creditelor, lăsându-i pe mulţi, care pricep mai greu cum vine treaba, să se minuneze şi să se crucească. Se trişează, din plin, şi în sport, aranjamentele dubioase primând, netulburând marele spirit olimpic. Sportul românesc - este drept şi nu numai – fiind un nesecat izvor pentru trişat. Ameninţarea cu DNA nu sperie pe nimeni, putând fi, în cel mai bun caz, un soi de bau-bau, bun de trimis copii la culcare.
Trişatul presupune, negreşit, inteligenţă, curaj, logică, anticipare, chiar dacă, în esenţă, este ceva diabolic. Ne convine, nu ne convine, trişează şi popii. De ce n-ar face-o? Terenul este vast: nunţi, botezuri, înmormântări, pământ, pădure, vietăţi. Nu sunt greu de constatat fenomenele.
Apoi, care elev nu pune bază pe trişat, atunci când este vorba de un test, un examen, o provocare? De mic, românul este confruntat cu spiritul trişatului, practicat la şcoală, în familie, în societate, sub asistenţa protectoare a părinţilor săi care, altfel, ştiu că se va face om, va ieşi din el om. Este o chestiune care concordă cu mersul societăţii, mers pe care unii îl socot într-o direcţie greşită. Sunt analiştii noştri, sunt făcătorii de sondaje, cu clemenţa dată de motivaţia că ei din asta trăiesc.
Românul ca om politic este plin de ideea trişatului: la vot, la funcţii, la ciolan, cu alte cuvinte, la deconturi, aproape că întreaga fiinţă este subjugată trişatului, aducător de bine şi fericire. Măi, să fie!
Primarul oricărei aşezări nu face excepţie, el punând trişatul sub incidenţa binelui comunităţii. Oricum, viitorul este al trişatului. (Ionel Bejenaru)

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Educaţia prin cuvânt nu dă întotdeauna rezultate
Comentariul comentariilor (LII)
(Ioan Rotundu)
Locativa câştigă bani şi din coşerit
Se anunţă controale la Primării!
„Din 2004, Mihai Baltă a plecat şi nu l-am mai văzut”
Pentru pesedişti, conservatorii au fost ca nişte căpuşe
I-a pus cruce politică
Egner a ajuns de nepreţuit
Supravieţuieşte din chirii
Săptămânal, şcolile trebuie să prezinte situaţia înscrierilor în clasa I
Birocraţia îi poate salva pe medici de la necaz
Apa Grup s-a radicalizat, facturează şi penalizările
Pro Tv este din nou “Cu un pas înainte”
Povestea tinereţii lui Conţac
Când a fost dată jos milităria din pod şi m-a ajuns din urmă, tot în Ardeal
Pilaf afrodisiac
Dorinţa moldoveanului
Horoscop
Program TELE’M Botoşani, luni, 18 februarie
Este hotărât să facă curăţenie
De ce acţionăm împotriva normalităţii? (II)
Ioan Rotundu
O reţetă de înnoire a mandatului de primar
(Cârcotaşul)
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog