Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Horoscop
Umor
Aniversări
Comentarii
Proverbe şi...
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
24341
De la 07 Ianuarie 2003
122884408

Românul şi vacanţa

  • 26 December 2006, 23:00
Nu încape vorbă, VACANŢA este visul frumos şa românului. Şi a celui rămas în ţară, şi a celui întors din străinătate, la cei dragi. După recentele aprige dispute parlamentare, după somnul raţiunii, săvârşit în parlamentul ţărişoarei noastre, aleşii neamului aşteaptă cu nerăbdare lunga vacanţă, socotită, de ei înşişi, binemeritată. Vor porni în iureş spre destinaţii exotice, răsfăţându-şi soţia, amanta, copiii, după caz. Febra VACANŢEI cuprinde toate nivelurile. Preşcolarii şi şcolarii sunt cu gândul la tentantele săniuş, patinaj, schi, la ascensiuni montane pe trasee cât mai virgine, în care să-şi afirme plenar spiritul lor temerar. VACANŢA, cu programele numeroase de discotecă, club ş.a. oferă un fericit prilej pentru flirt şi aventură (sexuală), vârsta adolescentină şi a tinereţii trebuind trăită cât mai după plac. Altfel, ca mâine devii babă sau moşneag şi te frământă probleme de sănătate. Aşa că… Iubitele noastre autorităţi ne asigură de o VACANŢĂ mai liniştită, cu interzicerea drastică a pocnitorilor, cu care poporul însoţea, în anii trecuţi, sărbătorile de iarnă, cu tot riscul dat de iminentele accidentări. Vedeţi, şi în acest domeniu urarea „Să trăiţi bine!” pare a avea câştig de cauză.
Hotărârea pentru reuşita deplină a VACANŢEI rămâne însă punga cetăţeanului, care cetăţean şi-o doreşte cât mai plină, evident, pentru a-i servi înaltelor scopuri. Ce poţi face însă cu o punguţă de doi bani, fie şi noi?
Avântat în acţiunile Crăciun şi Revelion, românul nostru este în permanentă alergare după bunătăţi, instaurând forfota în ţară, luând cu asalt imensitatea magazinelor ţării, marile pieţe, creând şi din acest punct de vedere un spectacol aparte, de calibru. Este drept, nici pungaşii nu au linişte, putem spune, punga fiind şi pentru ei o ţintă, un obiectiv, nu degeaba s-au specializat „la muncă, în străinătate”. Acum, cu speranţa unor viitoare graţieri, dată de Nati Meir, chiar că merge o atare activitate. Românul nădăjduieşte (încă) în căderi masive de zăpadă, care să-i creeze un bun confort, o stare superioară a dispoziţiei, care să-i pună mai bine în valoare tradiţionala sa poftă de viaţă (dulce). Nu este nicicum un secret din a observa că nici anotimpurile nu sunt bătute în tipare calendaristice o eternitate. Nici în acest caz nu mai funcţionează regula cu număratul zilelor, cândva, deşi cam băbească, mergând de minune. Mai ales, când se făcea la gura sobei, ţeava caloriferului fiind de dată recentă şi neavând farmecul dorit.
Aşadar, VACANŢA este, actualmente, visul cel mai mare şi frumos al românului, confundându-se cu şansa unor petreceri de neuitat, bune la atâtea – combaterea stresului, la odihnă şi distracţii, la colindat, urat şi sorcovit, la cununii şi nunţi. Să o onorăm! (Ionel Bejenaru)

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Horoscop
Felicitări Primăria Botoşani
Felicitare Prefectura Botoşani
Felicitare PNL Botoşani
Felicitare societatea Moldopan SA
Monotonie
Colind㠖 Sfânta maică a lui Isus
Citate şi cugetări din Franţa VII
Chit
L-am împuşcat pe Ceauşescu, dar cine-l spânzură pe Bush
(Cârcotaşul)
Comentariu la comentarii (CCXXXVI)
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog