Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Infracţiuni
Economic
Fapt divers
Editorial
Învăţământ
Sănătate
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Ofertă de afaceri
Umor
Gastronomie
Comentarii
Pamflet
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
24223
De la 07 Ianuarie 2003
122909872

Românul şi „varză!”

  • 18 May 2009, 23:00
Abordată altfel decât din punctul de vedere al unei importantei legume, varza a devenit, în anii noştri, un uzitat peiorativ, o categorisire a unei stări dezastruoase, la un nivel sau altul. De altfel, dezastrul, mai mare sau mai mic, îşi face simţit prezenţa în mod accentuat mai tot timpul. Drept pentru care mereu auzi pe câte unul că apreciază cu termenul „varză!” inclusiv starea deplorabilă a unor semeni români.
Cum, la noi, atâtea lucruri nu merg bine, luând-o pe tobogan, expresia „varză!” aduce cu o definiţie şi, la toată urma, nu poate fi atât de supărătoare. În genere românul este pasionat de termeni mai noi, de găselniţe verbale şi scrise, „varză!” regăsindu-se între acestea şi putând fi auzită frecvent, de la mic la mare. Asemănător cu mai vechea „faţă palidă!” sau cu mai noua „legumă!”.
Importantă este folosirea acestor etichete la obiect. Cutare partid este, după alegeri, „varză!”, aidoma leaderului său, , cutare firmă, aflată în cădere liberă, este tot „varză!”, ca şi multe dintre sectoarele economice, dintre reforme, chiar şi dintre bănci. Până şi un gros de şcoli, de spitale, cu un manageriat musai prost şi ştiind unde le-a dus. Asta-i.
De pe tuşă, în spirit analist românesc, pentru a da culoare spuselor, trânteşti într-un final de comentariu, clasica vorbă: „varză!” Fireşte, nu rămâi singurul care se exprimă astfel, căci ce este modern şi dă bine este uşor adjudecat şi de alţii şi toată lumea rămâne fericită. Armonia se instaurează rapid şi bine.
Pasăre de noapte, extrem de solicitată în munca prestată, răvăşită şi transpirată, juna română intră una-două sub incidenţa termenului „varză!”. Câteodată chiar şi-l atribuie singură, ca o evaluare. Insuccesele de dată recentă a Naţionalei de Fotbal a României i-au direcţionat pe români spre a mai folosi odată, la aşa rezultate, expresia tot mai familiară: „varză!”, potrivită şi pentru antrenorul Piţurcă, marele Piţurcă. Nici listele de candidaţi europarlamentari cu pot fi ocolite de gratularea cu „varză!” Mersul nostru incert, haotic, indignând atâţia români, care sperau şi spre încă în altceva, mai bun şi mai sigur, mai face folosibilă odată vorba „varză!”, în genul unei formule de altădată: „eu cam atâta am avut de spus”.
Vedeţi „varză!”, drept cuvânt care exprimă adevărul, nse cere inclus într-un dicţionar de peiorative, revăzut şi adăugit, eventual care să devină obiect de studiu şi care, de ce nu, să rămână urmaşilor noştri moştenire. Mâna sus, cine este pentru! (Ionel Bejenaru)

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


România şi Moldova sunt în aceeaşi situaţie ca Germania de Vest şi cea de Est
Voronin îl pune pe Stratan să latre împotriva României
Un liceu care se luptă pentru a rămâne românesc
Sărbătoarea câmpenească din Dacula a fost un succes
În incendiu au pierit şi animale
Horoscop
Ardelenii cu trenul
Închiriază un spaţiu mai special
Ragu de vită cu legume
Comentariul comentariilor LXXIX
(Ioan Rotundu)
Grenadă la Liceul Agricol Dorohoi
Ţurcanu se disculpă, presupunând cine ar fi autorii reclamaţiei
Microbuzul lui Balan a intrat în criză financiară
Cu ţigările la corset!
Porcii se simt bine în coteţ, mai ales când veterinarii îi veghează
Încă un pofticios la peşte!
Egner – confirmat ciripitor la Securitate
Măsuri extreme şi disperate
Ioan Rotundu
Constructorilor le crişcă măseaua după banii de la Învăţământ
Protecţia Copilului stă la mila ministerelor, care milă nu s-arată
Medicul Ecaterina Chihaia epurată politic din conducerea DSP
Ziua când medicii luptă cu aluniţele de pe piele
Sute de profesori ajunşi şomeri vor invada, azi, Laurianul
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog