Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Cultură
Infracţiuni
Anunţuri
Editorial
Sănătate
Social
Horoscop
Ofertă de afaceri
Umor
Gastronomie
Pamflet
Caricaturi
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
21278
De la 07 Ianuarie 2003
122881345

Românul şi vorbitul la bec

  • 13 December 2009, 23:00
Admiţând că măcar fiecare cetăţean posedă acasă măcar un bec electric, trebuie să admitem că, deseori, i se adresează, adică vorbeşte la bec. Aceasta, din imposibilitatea de a vorbi cu cei abilitaţi să-l asculte, deveniţi tot mai indiferenţi la problemele şi durerile sale. Chit că primesc bani graşi spre a o face, chit că sunt investiţi ca funcţionari sau înalţi funcţionari, chit că scrie pe uşa lor „program de audienţă”.
Aşa că, românului îi este mai lesne să vorbească la bec, bec ce, măcar, degajă o luminiţă, nu de la capătul tunelului, ci din plafon. Este un vorbit asemănător cu o luptă cu morile de vânt. Este un monolog al omului necăjit şi disperat. Dacă vreţi, este şi o rugăciune.
Astfel, românul se tânguie becului relativ la necazurile sale cotidiene, căci cotidianele mass media sunt ocupate cu politicale, cu analism politic, cu prognoze, care mai de care, cu mondenităţi din viaţa VIP-urilor, care să-i mai dea odată ocazia bârfei de zi cu zi, care să-l abată de la greutăţile ce-l apasă. De aici, deducţia multora merge cum că românii trăiesc într-o veselie. Este o percepţie uşor însuşită şi de către străini, fie că ne trec sau nu pragul ţării.
Ferească Dumnezeu pe român de vreo pană de curent, atunci nici soluţia vorbitului la bec nu mai ţine! Sigur, s-ar putea vorbi şi la lumânare, dar asta presupunând să o ai în dotare. Cum au loc destul de dese intemperii ale naturii, frecvent sunt şi penele de curent, afectând musai iluminatul becului, determinând creşterea gradului de supărare şi deznădejde al românului.
Remedierile sunt lungi şi stresul românului devine cronic. Autorităţile sunt departe de a stăpâni problema, excelând în ineficienţă şi indiferenţă. ’Geaba le este fluturat românilor luminosul drum spre progres, calea spre fericire şi bunăstare. Cât despre factorul voinţă politică, demagogia este la ea acasă, fundamentând zâzanie şi tevatură.
La bec, vorbind, românul îşi spune păsurile şi dorinţele. Îşi descarcă sufletul chinuit. Se recomandă multă linişte, întru facilitatea unei simbioze român-bec, ca replică dată îmbuibaţilor din aparatul administrativ, de partid şi de stat. Vă amintiţi, pe vremea răposatului dictator comunist, românul îşi expunea păsul într-o scrisorică, pe care se zbătea să i-o introducă în maşina cu care efectua câte o vizită de lucru pe cuprinsul ţării. Reuşita era minimă, cordoanele organelor fiind vajnic la datorie.
Şi cu aceste chestii s-a scris istoria României până în acel Decembrie 1989. Şi în acea perioadă, tot vorbitul la bec era reazemul românului, păsul său fiind extrem de greu de ajuns la „Europa Liberă” sau „Vocea Americii”.
Istoria, cu multe generaţii de sacrificiu la activ, nu a apus în privinţa vorbitului la bec. Are în cei de astăzi demni continuatori. (Ionel Bejenaru)

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Repetă intens pentru Festivalului Datinilor şi Obiceiurilor de Iarnă
Şirul proceselor în Sănătate este din ce în ce mai lung
Divergenţe între cadrele medicale din şcoli şi directorii de instituţie
Tunşi la salariu, raşi la tichetele de masă
De ce sunt hoţi cei din Finanţe şi CJ
Program TELE' M Botoşani, luni
Au căzut în propria capcană
Ioan Rotundu
Ajutaţi-l să-şi refacă viaţa!
Scandal aplanat de jandarmi
O oaie era să-i aducă sfârşitul
O nouă rundă de alegeri ar trimite românii să stea cu mâna întinsă
sunt de părere cei din PRM Botoşani
Există un dictat politic PNL – PSD contra intereselor judeţului
susţin PRM-iştii botoşăneni referindu-se la deciziile luate în Consiliul Judeţean
Cătălina Lupaşcu este prea corectă faţă de clica de hoţi din CJ
a afirmat liderul PNL Florin Ţurcanu
„O viaţă…” – testamentul ştiinţific al etnografei Angela Paveliuc – Olariu
Porc picant cu legume
Leul lui Isărescu
Cadou pentru ziua de naştere
Horoscop
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog