Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Cultură
Anunţuri
Economic
Învăţământ
Sănătate
Administraţie
Social
Horoscop
Umor
Gastronomie
Pamflet
Caricaturi
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
8874
De la 07 Ianuarie 2003
122868941

Românul şi vorbitul pe la colţuri

  • 15 November 2009, 23:00
Deşi dreptul la liberă exprimare este stipulat şi garantat constituţional, românul nu s-a dezbărat de vorbitul pe la colţuri care, pare-se, are mai mult farmec, este mai interesant, mai învăluit în taină. Aşa că românul îl practică şi acum cu nonşalanţă. Aduce un pic cu vechiul radio-şanţ din apusa epocă, post ascultat pe la cozi şi mari aglomeraţii. Vorba rostită pe la colţuri denotă şi niscaiva reţinere sau teamă de urechile altora, înzestrate cu un auz fin, format de-a lungul unor ani buni de viaţă şi activitate.
Vorbitul pe la colţuri îţi poate oferi şansa unor ştiri-bombă, care să te ridice la rang de persoană importantă, din moment ce intri în posesia lor, lucru deloc la îndemâna tuturor şi, la o adică, cu atari ştiri poţi nda lovitură mortală cuiva de care nu-ţi convine şi te agasează. De aceea, chestiunea nu trebuie nicidecum minimalizată şi tratată cu uşurinţă.
Fireşte, vorbind pe la colţuri, nu-l poţi face cu oricine. Companionii trebuie bine sortaţi, platforma trebuie să fie una comună căci, doar aşa, succesul poate fi asigurat şi garantat. Intruşii nu au ce căuta într-un atare cerc de vorbitori, impunându-se demascarea lor din bfaşă. Acum, condiţiile sunt aparent ceva mai bune, numai că iscoade există de când lumea, nefiind legate doar de trecutul comunist.
Totodată, vorbitul pe la colţuri este o probă de tărie pentru practicanţi, de tărie de caracter, fără doar şi poate, care căleşte omul şi-i imprimă rostul său în societate mult mai adânc şi plenar. Dacă există calitate în practicarea actului, ajungem sigur la depăşirea vorbitului pe la colţuri a două-trei ţaţe comunale sau vecine bârfitoare, dar cu frica lui Dumnezeu. Nici aici vigilenţa nu trebuie eludată.
Societatea a devenit tot mai rea, sub aspect al relaţiilor interumane, totul în practicarea vorbitului pe la colţuri trebuind să decurgă fără cusur, mascat, camuflat, să nu se prindă pizmaşul avid de scurgere de informaţii. Trebuie urmat cu rigoare un cod nescris, pe care chiar viaţa trăită ţi-l oferă, satisfăcându-te.
A te baza pe dezinteresul general, pe indiferenţa trecătorilor este o mare greşeală, acelaşi popor român ştiind din moşi-strămoşi că aparenţele înşeală. Când societatea va păşi pe o treaptă superioară de civilizaţie capitalistă, ar putea fi pus în circulaţie şi un cod scris al vorbitului pe la colţuri, conferindu-i acestui mod de vorbit un loc stabil în normele morale ale respectivei vremi. Oricum, practicând vorbitul pe la colţuri de pe acum, viitorul succes este ca şi garantat. (Ionel Bejenaru)

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Călugăriţele
Viţel Stroganoff
Program TELE' M Botoşani, luni
Horoscop
Autogară electorală
Cum a fost păcălit Prostănacul
Şi-a garantat funcţia cu zestrea din viitor
Pentru demnitatea Uniunii Scriitorilor
Centru Transfrontalier de Consultanţă în Afaceri
Salariaţii DGASPC rămân la muncă dacă acceptă salarii mai mici
Monitorizarea alegerilor cu peste 6000 de oameni miroase a fraudă
cred pdl-iştii Botoşani
Bună ziua căciulă, candidatul n-are gură!
„Vom face în aşa fel încât bugetarii să nu se simtă ameninţaţi”
a declarat preşedintele PDL Botoşani, Cătălin Flutur
Gripa nu va fi o piedică în faţa protestelor inspectorilor sanitari
IŞJ este mai prudent în a închide grădiniţele din cauza gripei
Reforma sanitară rurală s-a împotmolit din cauza crizei economice
Gripa porcină secătuieşte financiar spitalele
Vaccinul antigripal soseşte, dar nu-i loc de depozitare
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog