Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Anunţuri
Fapt divers
Sănătate
Administraţie
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Reportaje
Comentarii
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
904
De la 07 Ianuarie 2003
122886553

Românul şi vremurile (noi)

  • 21 August 2008, 23:00
După ce naţiunea română a cântat celebrul şlagăr comunist „Trăim decenii de-mpliniri măreţe”, în anii marilor victorii socialiste, iată-ne, acum, trăind vremuri noi, capitaliste, este drept, cu destule neîmpliniri, măreţe, şi ele, cum altfel. Românul nu se regăseşte, post 89’, cum şi-ar dori, fiind în mai toate domeniile, pe poziţiile din urmă ale oricărui clasament, oficial sau neoficial. Este o realitate dureroasă şi dramatică.
În atare condiţii, când industria a sucombat, când agricultura, cu toată împroprietărirea ţărănimii şi a adjudecării pământurilor, prin dreapta punere în posesie, precum i-a fost voia, nu dă roadele scontate, românul ia drumul străinătăţii promiţătoare, încercând să-şi ducă ceva mai bine zilele.
Adaptarea sa este grea, cu poticneli, cu dor de casă şi de ai celor rămaşi, cu confruntarea (inegală) cu noile autorităţi şi cu însăşi modul de viaţă de acolo, cu totul altul decât cel carpatin şi mioritic. Marii profitori ai epocii, posesori ai unui capital dobândit ca rod al poziţiei sociale, de stat sau partid comunist, abili în învârteli, afaceri, şmecherii continuă să-şi ducă viaţa lipsită de griji, pe teritoriul românesc, atât de drag lor şi, nu încape vorbă, benefic, profitabil. Ei să fie adevăraţii noştri patrioţi? Aparenţele pot însemna un răspuns afirmativ.
Sigur, cauzele umane, goanei nebune după îmbogăţire, parvenitismului înfloritor, tăiatului şi spânzuratului ş.a. li se adaugă şi dezastrele naturale care se tot abat pe pământul românesc. Inundaţiile, seceta nu ţin de justiţia divină, care-şi face bine treaba, ci şi de românul însuşi, pus pe căpătuială, transformând pădurea în feudă proprie de exploatat, defrişând cu sălbăticie şi ură, golind câmpurile de sistemele de irigaţii, în favoarea înjghebării de poiate, garduri, hambare şi castele înzorzonate prin valorificarea ţevilor de aluminiu.
Vechii mastodonţi industriali sunt valorificaţi ca fier vechi, profitabilă afacere naţională, cu protagonişti cunoscuţi şi (mai) niciodată pedepsiţi. Discreţia domneşte şi aici, chiar dacă răul se derulează în văzul lumii şi al autorităţilor statului. Iese, astfel, o nouă românime, fără a fi nevoie de o naştere, la propriu. Cu greu, viitorul va putea surmonta handicapul care se dezvoltă. Nici măcar prin chirurgia candidatului medic Oprescu. Aşadar, actualizat, am putea cocheta cu şlagărul „Aşa-i românul!”
Ăi mai mici sau tineri vin din urmă şi cum nu prea au de-a face cu trâmbiţata reformă a învăţământului românesc, se înhamă la şcoala vieţii, ducând înainte tot ceea ce este prost, nefast şi nedemn, fără păsare de mersul societăţii româneşti şi de viitorul ei incert.
Este noua relaţie a românului cu vremurile (noi), una inegală, nefolositoare şi nocivă. Başca prost înţeleasă. (Ionel Bejenaru)

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Căldura a afectat calitatea conservelor din carne
Topul băncilor procesomane
cele mai agresive bănci cu clienţii lor
Ce vrea de fapt să spună Voronin?
Regiunea transnistreană este la o scânteie de război
Marea Neagră rămâne lac rusesc
Cozonacul de la Boromir are 3 Euri şi chimicale cât să îţi arunce glicemia în aer
Pateul de pasăre de la PROFI este din slănină de…porc şi musteşte de chimicale
Program Tele'M Botoşani vineri, 22 august
Horoscop
De ce Papa este dator lui Iţic
Lacrimi de fericire şi ţigăneală printre sinistraţii din Baranca
Din birourile Mediului, birocraţii văd altfel situaţia localităţilor inundate
Medicul liberal Câmpanu, neputincios în faţa conducerii CJASS
Start la programul „Cornul şi laptele” pentru noul an şcolar
Preşedintele Ţâbuleac este tot mai uimit de aberaţiile unor legi
abia acum descoperă ce legi proaste a votat vreme de patru ani, ca senator
Cupa PNL la tenis de câmp
Certăreţii din CJ cad la pace, iar noi plătim oalele sparte
Se extinde secţia de cardiologie
Grecii ne acordă dreptul la muncă, nu şi la alocaţiile pentru copii
Trăiesc de pe urma unei legi comuniste
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog