Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Politică
Infracţiuni
Anunţuri
Economic
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Comentarii
Publicitate
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
10645
De la 07 Ianuarie 2003
122896294

Rompetrol susţine că este pregătit să transfere 200 milioane dolari la bugetul de stat

  • 23 January 2014, 23:00
Grupul Rompetrol este pregătit să transfere 200 milioane USD la bugetul de stat pentru răscumpărarea a aproximativ 26,7% din acțiuni la Rompetrol Rafinare, după finalizarea tuturor procedurilor legale aferente procesului de privatizare, se arata intr-un comunicat al companiei. Transferul va fi facut ca urmare a aprobarii hotararii de guvern privind Memorandumul pentru stingerea datoriei Rompetrol. Compania sustine ca a identificat deja 2 proiecte majore, cu o valoare de aproximativ 350 milioane USD, care vor fi implementate printr-un fond de investiții.
“Rompetrol, cu suportul unicului acționar - KazMunayGas, își va respecta angajamentele asumate în fața autorităților române, punându-se astfel bazele unui parteneriat strategic pe termen lung în domeniul energiei. Apreciem decizia și determinarea autorităților pentru găsirea și adoptarea unei soluții mutual benefice. Este un semnal pozitiv pentru mediul de afaceri, care are nevoie de un climat economic clar și previzibil, dar și de sprijin pentru atragerea și realizarea de noi investiții”, a declarat Azamat Zhangulov, senior vicepreședinte al Grupului Rompetrol.
In parteneriat cu statul roman va fi creat un fond de investitii care va avea o durata de 7 ani, nivelul investițional vizat în acest interval ridicându-se la 1 miliard USD.
Compania sustine ca a identificat deja 2 proiecte majore, cu o valoare de aproximativ 350 milioane USD, care vor fi implementate prin fondul de investiții. Cele două proiecte vizează realizarea unei centrale de cogenerare pe platforma Petromidia și extinderea rețelei de benzinării pe piața locală, cu un impact pozitiv pentru activitatea industrială de pe platforma Petromidia.
Guvernul a aprobat in sedinta de miercuri memorandumul cu Rompetrol. "Guvernul a aprobat această Hotărâre prin care se sting, pe cale amiabilă şi reciproc avantajos, litigiile aflate pe rolul instanţelor de judecată dintre Ministerul Finanţelor Publice şi The Rompetrol Group N.V. De asemenea, The Rompetrol Group N.V. se angajează ferm să achiziţioneze un număr de acţiuni emise de Societatea „Rompetrol Rafinare” S.A. Constanţa, reprezentând 26,6959 % din capitalul social în schimbul a 200 milioane dolari SUA şi obligaţia corelativă a părţii române de a oferi spre vânzare aceste acţiuni", se arata intr-un comunicat al Guvernului.
Totodată se reglementează principiile referitoare la înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea unui fond de investiţii în sectorul energetic sub forma unei societăţi pe acţiuni la care aportul The Rompetrol Group N.V. va fi de 150 milioane dolari SUA şi o cotă de participare la capital de 80%, statul român urmând să deţină o participaţie de 20%.
În fine, există obligaţia statului român de a păstra pe o perioadă de 3 ani o participaţie nediluată de 18% din capitalul social al Societăţii „Rompetrol Rafinare” S.A. Constanţa, respectiv diferenţa dintre întreg pachetul de acţiuni deţinut de statul român şi pachetul de 26,6959 % din capitalul social care urmează să facă obiectul unei proceduri de privatizare la care să participe The Rompetrol Group N.V.
Cele două proiecte vor duce la crearea directă a aproximativ 2.000 de locuri de muncă în diverse stadii ale proiectelor, dar și pentru întreaga economie prin veniturile investiționale generate.
Investițiile realizate pe plan local de compania națională de petrol și gaze din Kazahstan - KazMunayGas în perioada 2007-2013 se ridică la peste 2 miliarde USD, în timp ce contribuțiile la bugetul de stat se ridică la 7,5 miliarde USD.
Agenţia de ştiri HotNews

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Bancul zilei: În căutarea unui bărbat
Horoscopul zilei
APIA Botoşani: Comunicat de presă
Analiză: Ucraina la un pas de un război civil
Prognoza meteo de vineri până duminică
Uvertura Mall: Filmele pentru perioada 24 - 30 ianuarie 2014
Luăm în calcul anchetarea modului in care au acţionat autorităţile în cazul accidentului aviatic
Oamenii nu mai pot fi minţiţi de prostiile spuse cu aer grav de Ponta
Traian Băsescu a decorat mai mulţi parlamentari din Moldova
care au contribuit la declararea limbii române ca limbă oficială în ţara vecină
Un ministru suedez acuză România că nu foloseşte instrumentele UE pentru sprijinirea romilor
replica Guvernului României
Nu sunt de acord cu noile taxe şi accize pe combustibil
nu voi bloca deciziile intre voi si Guvern, dar nu-mi cereţi să semnez ce negociaţi
Hackerul român arestat în Slovenia după ce a "spart" site-ul NASA a fost eliberat
vreau să mulţumesc autorităţilor slovene că nu au cedat presiunilor SUA
IMM-urile româneşti e pot adresa CEC Bank pentru credite de investiţii prin Programul Româno-Elveţian
Botoşani: Primarul Portariuc are grave probleme de decizie
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog