Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Anunţuri
Economic
Fapt divers
Sănătate
Administraţie
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Ofertă de afaceri
Umor
Comentarii
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
2669
De la 07 Ianuarie 2003
122888318

Rusia şi aliaţii săi

  • 22 August 2008, 23:00
Politicienii si expertii rusi au intrat in nedumerire in urma razboiului de agresiune a Kremlinului impotriva Georgiei. Sa admitem ca Germania si Italia, state europene au oscilat in declaratii. Probabil, doar Cuba a fost on line si a sprijinit interventia ruseasca in Georgia, aliatii sai de marca au luat apa in gura. China, Armenia, statele din Asia Centrala, chiar si sora- Belorusia. I-a inspaimantat apucaturile “ursului” rus, s-au vazut in situatia de eventuala victima, nu avem cum sa stim ce a fost in mintea acestor state... Unul din actorii apropiati conflictului, China este gazda celui mai notabil eveniment ce leaga spiritul de pace pe parcursul a patru ani- Jocurile Olimpice.
Jocurile Olimpice de la Pekin in directa relatie cu interventia rusa in Caucaz, se pare, a creat doar imaginea unor intrevederi intre premierul rus Putin si Shimon Peres sau G. Bush.
China s-a abtinut sa comenteze agresiunea Rusiei in Caucaz, China a evitat sa ia atitudine. Evident, multi credeau ca Pekinul va lasa balta Olimpiada si va deveni aliatul strategic al Rusiei, ca state euroasiatice, va condamna pozitia Georgiei pro-americane si chiar a Statelor Unite. Doar interesele chineze sunt antagoniste cu cele americane in Taiwani sau in Iran. Dar nu a fost sa fie...
Rusia dintotdeauna a asigurat statele euoatlantice ca este tara care “stavileste expansiunea rasei galbene” spre Apus. Rusia s-a erijat in rolul de “turn de control” al miscarilor asiatice spre Vest. Rusia a cedat de curand niste mici insule din regiunea Amurului, sperand intr-un parteneriat strategic pe termen lung cu Pekinul.
Dar exista aceasta tăcere în atitudinea chineză
Si nu cred aceasta tacere este determinata de “interdictia” instituita de statul rus ca rasa galbena sa aiba un acces pronuntat in Moscova si Sankt-Petersburg, ca vanatoarea de “galbejiti” a militiei moscovite sau maltratarea acestora de catre skind- handzii(neonazistii rusi).
Si nu cred ca campaniile rusesti media de propaganda, care negativ s-au rasfrant asupra Chinei, au influentat lipsa de reactie. Care aratau marfurile de larg consum chineze ca sigure produse care atenteaza asupra sanatatii rusilor cu efect letal sau ii inventau pe chinezi in chip de Yakutza. Sunt rusi care s-au casatorit cu chinezoaice, pentru care statul chinez plateste indemnizatii.
Spre exemplu, primarul Vladivostokului se impotriveste constructiilor de blocuri etnice, astfel, incat “orasul-chinez” se edifica chiar langa dealurile acestuia. Unul din politologii din Vladivostok Mihail Sinkovski sustine ca Rusiei ii este necesar Pekinul si intr-adevar “gazprom” proiecteaza un gazoduct de la Sahalin in Manciuria traversand Vladivostokul, “Transnefti” va transporta petrolul din Irkutsk spre Heilongjiang. Dar ce este de remarcat faptul ca in perioada razboiului ruso-georgian, in alta parte a lumii se duce o batalie pentru gaze. Astana si Pekin i-au aruncat manusa Moscovei prin crearea unei conducte cu dublura, cu o lungime de 1304,5 km, care va uni Kazahstanul, tara bogata in resurse naturale, de China, si prin care metanul va fi furnizat dintr-un stat central asiatic pe meleagul Marelui Zid.
In zilele precedente compania kazaha KazMunaiGaz si China national petroleum corporation (CNPC) au semnat un acord, ce reglementeaza conditiile de constructie si de aplicare in actiune a gazoductului. Este vorba despre o prima etapa a proiectului panasiatic, scopul caruia este eliminarea Rusiei, celui mai important producator si a colosului acestuia de stat “Gazprom”, si deocamdata unicul furnizor de gaze in China si India. Dupa finalizarea constructiei gazoductul panasiatic va putea sa acceseze 40 mlr. de metri cub de gaz in an: 30 mlrd. Vor avea destinatia China, iar in Kazahastan vor ramane 10 mlrd. Conducta de pe teritoriul kazah va fi data in exploatare in luna iunie 2010: la aceasta etapa volumul gazului transportat nu va depasi 4,5 mlrd. metri cubi. Pretul pentru portiunea kazaho-chineza este estimata la 6 mlrd de dolari USD.
Coridorul, care traverseaza Caucazul si trece prin Kazahstan devine foarte periculos pentru dominatia rusa asupra pietei mondiale de gaze. SUA depune maximum de eforturi sa aduca metanul in Europa si Occident, care, actualmente, total depind de furnizorii rusi, printr-o alta conducta, ce va traversa fundul Marii Negre si va ajunge spre batranul comntinent.Ceea ce a realizat China in detrimentul Rusiei tine de asigurarea intereselor si securitatii sale nationale. Dar si Rusia si China au tendinte de lideri regionali in Asia Centrala, tendinte care pe undeva impun adversiate si concurenta.
Dar, în acelaşi timp ambele sunt într-o alianţă….
Cand se enunta ideea de aliante si aliati ai Rusiei, de parteneriate strategice cu Moscova, ma cuprinde un gust amar. Imi aduc aminte de RPAU( Armata revolutionara-insurectionala a Ucraieni), armata tatucului ucrainean Mahno. Nestor Mahno a fost un luptator ucrainean, admirat de tarani, care la vederea acestuia i se inchinau din sale. Nestor Mahno era considerat un tar al taranilor. A fost unul din cei mai buni strategi si apropape invulnerabilul tatuca Mahno. Dar gafa care i-a costa pana si viata a fost ca s-a increzut in Armata Rosie rusa. Cavaleria mahnovista a patruns in Crimeea, impreuna cu rosii, ca sa-i taie pe albi. Si indata ce i-au taiat pe albi, Armata Rosie a descins spre aliatul sau. Si a fost rapusa oastea marelui Mahno...
Si nu este singurul caz de “recunostinta” a rusilor fata de aliatii sai....
Octavian Sergentu, Presa.md
(Romanien Global News)

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Comentariul comentariilor (CLXXII)
(Ioan Rotundu)
Diferenţa de solidaritate între femei şi bărbaţi
Horoscop
Drumuri lungite, prin reabilitare, cu încă 4 kilometri
Cazare cu ora... la Bucureşti
Forţa de foc nimicitoare a separatiştilor transnistreni
Europarlamentarii români chiulesc şi dezinformează pe tema Georgiei
Ruşii recunosc că nu se vor retrage din Georgia
Program Tele'M Botoşani
Medicii americani vor opera din nou la Botoşani
Ungurii cer dorohoienilor să cultive cât mai mult porumb
Câmpanu este etichetat un ignorant al legislaţiei privind medicul de familie
Încă un tir cu ajutoare pentru Coţuşca
Ţurcanu s-a întors de la Bucureşti victorios şi plin de bani
Codreanu se hrăneşte cu iluzii şi sporeşte în dezamăgiri
Directorul Apa Grup luat la bani mărunţi
Alegerile au trecut, se poate majora taxa pentru gunoi
liberalul Pricopi vrea dublarea taxei la gunoi
„Cum, neicuşorule, tocmai eu să rămân fără coledzi?”
Angajatorii nu mai sunt atraşi de subvenţiile la angajarea şomerilor
Guvernul a dijmuit laptele praf pentru copii
Bani mai mulţi pentru bolnavii oncologici
Românul şi fosta noastră sărbătoare naţională: 23 August
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog