Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Infracţiuni
Învăţământ
Sănătate
Administraţie
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Gastronomie
Comentarii
Pamflet
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
11612
De la 07 Ianuarie 2003
122897261

Rusia, scoasă din joc

  • Nicolae Negru
  • 7 December 2012, 23:00
O frază a lui Jose Manuel Barroso, rostită la Chişinău, a pus pe jar „coloana a cincea”, pe toţi cei care cer de la un timp să întoarcem osia orientării geopolitice de la Vest spre Est. Ca la comandă, ei au început să strige despre „cipriotizarea” Republicii Moldova, despre „legitimarea” divizării RM pe Nistru.
Vorbind, în cadrul conferinţei de presă după întâlnirea oficială cu premierul Vlad Filat, despre acordurile de asociere, comerţul liber şi ridicarea regimului de vize, Barroso şi-a exprimat speranţa că de ele vor putea beneficia şi transnistrenii, că acestea ar putea fi parte a soluţiei pentru asigurarea integrităţii teritoriale a Republicii Moldova.
Subliniind că UE pledează pentru reglementarea paşnică a conflictului pe Nistru, Barroso a precizat că UE nu pune în relaţie directă rezolvarea problemei transnistrene cu perspectiva integrării europene a RM. A fost o remarcă pe care abia o sesizăm în discursul său ţinut la Palatul Naţional.
Acolo el a spus că „progresul realizat în vederea soluționării diferendului transnistrean reprezintă una din prioritățile politicii externe a UE” pentru spaţiul învecinat cu ea, şi că UE îşi propune să creeze „o realitate nouă, în care toți cetățenii Republicii Moldova, fără excepție (s.n.), să se poată bucura de toate aceste beneficii ale unui sistem politic și economic modern și eficient, care să respecte drepturile lor fundamentale”.
Înainte de a reacţiona presa prorusă, a reacţionat presa de la Moscova. „UE este pregătită să renunţe la pretenţiile sale asupra Transnistriei”, a titrat regnum.ru, agenţia informaţională federală a Rusiei, portavocea „electronică” a neoimperialismului rusesc, imediat după încheierea sus-numitei conferinţe de presă. E curios că, pentru prima dată, oamenii lui Putin vorbesc despre integrarea europeană ca despre o luptă a UE pentru teritoriul RM. Acum, conform acestei logici, UE ar renunţa la „pretenţiile” sale asupra teritoriului RM din stânga Nistrului.
Admiţând că poate accepta RM în UE şi până la rezolvarea conflictului transnistrean, Bruxelles-ul ar urma, la rugămintea AIE, scenariul cipriot, de divizare a ţării în două teritorii distincte, pe principii etnice, una dintre care face parte din UE, iar cealaltă nu, strigă avocaţii imperiali la Chişinău. Ceea ce, de altfel, nu este adevărat. Membru al UE este întreg Ciprul.
Alta e că partea turcă a acestuia nu beneficiază de avantajele pe care le oferă această calitate.
Dl Barroso nu este primul care lansează această idee la Chişinău. Până la el, despre posibilitatea ca RM să devină membră a UE înainte de a reuşi să rezolve problema transnistreană, a vorbit, în iunie 2012, Manfred Grund, membru al Comisiei de politică externă al Bundestag-ului german şi preşedinte al Forului Germania – RM.
Ce îi supără în cazul dat pe ruşi? Nu e greu de ghicit. Dacă integrarea europeană a RM nu mai depinde de conflictul transnistrean, înseamnă că nu mai depinde nici de Moscova. Rusia nu mai poate folosi pârghia transnistreană pentru a ne ţine în ţarcul ei. Europa conştientizează, a spus Grund astă vară, că regiunea transnistreană este folosită de Moscova drept cap de pod pentru a-şi ţine vecinii în zona de influenţă a Federaţiei Ruse. Schimbarea de macaz a europenilor a fost determinată, fără îndoială, de planurile lui Putin de refacere a sferei de influenţă a Rusiei în spaţiul postsovietic, de proiectul Uniunii Eurasiatice.
Dar mai este un aspect. Transnistrenii vor fi puşi în situaţia de a face faţă tentaţiei occidentale. Nu cumva se teme Moscova că ei nu vor rezista?
Jurnal.md

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Horoscop
Bancul zilei: Leac pentru… neatârnare
Gastronomie: Cârnaţi tradiţionali domneşti din Maramureş
Exemplul României pentru abordarea problemelor fiscale
România aleasă
Botoşani: Diversiune ARD împotriva primarului de Ungureni
Dacă Băsescu refuză să îl nominalizeze pe Ponta premier, va fi suspendat din funcţie în 24 de ore
Vicepremierul Zsolt Semjen este acuzat de plagiat
Medicii desemnaţi pentru depistarea cancerului de col uterin şi-au început activitatea
IŞJ Botoşani a primit vizita unor elevi şi profesori din Macedonia
ITM încheie anul fără şef adjunct în schemă
Luptă pe sfârşite pentru un loc în CA la Nova Apaserv
Suliţa: Şoferul care a provocat accidentul mortal a fost arestat
Patron botoşănean implicat în rambursări ilegale de TVAQ
paguba este de aproximativ două milioane de euro
Botoşani: Consilierii locali PP-DD votează „pe încredere”
Afacerea cu tichetele de călătorie de la ASPC rămâne în ceaţă
„Şcoală după şcoală” pentru elevii din Parcul Tineretului
Medicii desemnaţi pentru depistarea cancerului de col uterin şi-au început activitatea
Pamflete electorale filmate
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog