Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Infracţiuni
Economic
Fapt divers
Editorial
Învăţământ
Sănătate
Administraţie
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Comentarii
Important
Caricaturi
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
4824
De la 07 Ianuarie 2003
123128395
pnl

SOV este urmărit penal în alte patru dosare

  • 24 May 2012, 23:00
Procurorii au dispus inceperea urmarii penale impotriva lui Sorin Ovidiu Vintu pentru infractiunile de instigare la delapidare si spalare de bani, in dosarele FNI, Banca Agricola, Banca de Investitii si Dezvoltare si Banca Romana de Scont.
"Procurori ai Sectiei de urmarire penala si criminalistica din cadrul Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie au dispus, in cauza constituita ca urmare a ordonantei din 03.08.2011 a Procurorului General al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie de infirmare a solutiilor de neurmarire din dosarele privind cauzele referitoare la FNI, Banca Agricola, Banca de Investitii si Dezvoltare si Banca Romana de Scont, inceperea urmaririi penale impotriva lui Vintu Sorin Ovidiu sub aspectul savarsirii infractiunilor de instigare la delapidare si spalare de bani (2 fapte)", se arata intr-un comunicat de presa al Ministerului Public.
Care sunt acuzatiile procurorilor:
Sorin Ovidiu Vintu l-a determinat pe Nicolae Popa sa comita infractiunea de delapidare savarsita in dauna Fondului National de Investitii, pentru care autorul a si fost condamnat la pedeapsa de 15 ani inchisoare printr-o hotarare ramasa definitiva in a carei executare se afla in prezent.
Totodata, Vintu i-a inlesnit lui Nicolae Popa savarsirea infractiunii de delapidare prin promisiunile de a-l ajuta sa nu fie tras la raspundere penala si sa nu execute pedeapsa, precum si de a tainui sumele de bani obtinute.
Ca urmare a acestor infractiuni, Vintu Sorin Ovidiu a dobandit si a detinut, direct sau prin persoane fizice si juridice pe care le controla, sume de bani si alte bunuri provenite din delapidarea F.N.I. de catre Nicolae Popa si din savarsirea infractiunii de inselaciune in dauna F.N.I., cunoscandu-le provenienta.
De asemenea, Vintu Sorin Ovidiu a efectuat mai multe operatiuni patrimoniale prin care bunurile provenite din infractiuni au fost transferate in mod repetat intre persoane pe care le controla, urmarind ascunderea sau disimularea adevaratei lor naturi.
Sorin Ovidiu Vintu a supus procesului de spalare a banilor suma de peste 700.000 lei proveniti din infractiunea de delapidare si peste 9,6 milioane lei proveniti din infractiunea de inselaciune, adica peste 5,4 milioane USD la data prabusirii F.N.I.
In baza probelor administrate pana in prezent a rezultat ca Nicolae Popa a actionat sub coordonarea lui Sorin Ovidiu Vintu, care a fost initiatorul intregii operatiuni si principalul beneficiar al sumelor cu care a fost fraudat Fondul National de Investitii. Astfel, dupa ce in perioada 1999 - 2000 a realizat mai multe rascumparari de unitati de fond FNI prin intermediul lui Nicolae Popa sau a societatilor in care era administrator sau asociat majoritar, Sorin Ovidiu Vintu a utilizat aceste sume la achizitionarea de bunuri imobile.
Rezulta ca, din anul 2003 si pana in prezent, Vintu Sorin Ovidiu a detinut bunurile provenite din delapidarea si din inselarea Fondului National de Investitii si i-a introdus intr-un mecanism economico-financiar complex, transferand succesiv numeroase bunuri imobile intre proprietarii pe care ii controla.
Reamintim ca, la propunerea Sectiei de Urmarire Penala si Criminalistica, precum si a solicitarii de redeschidere a dosarului Fondului National de Investitii formulate de Nicolae Popa, inregistrata pe rolul Tribunalului Bucuresti, au fost analizate cauzele solutionate anterior de Ministerul Public, iar prin ordonanta din 3 august 2011 a procurorului general al Romaniei s-a dispus infirmarea solutiilor de neurmarire din dosarele mentionate si continuarea cercetarilor in cadrul aceleiasi cauze, intr-o abordare unitara.
Agenţia de ştiri HotNews

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Horoscop
Caricatura zilei
Bancul zilei: Grasa cea slăbănoagă
Mamele nu-şi pot lua acasă nou-născuţii până când nu plătesc taxele de spitalizare
Guvernul Ponta a decis: reîncep să duduie fabricile de diplome universitare
Stefan Vlaston
Florin Georgescu taie companiilor de stat banii de chermeză
Euro-obligaţiunile recompensează politicile proaste
Ponta l-a demis pe şeful ISC "din cauza comportamentului"
Gazeta Românească printre sinistraţii români din Emilia Romagna
Premierii celor două state româneşti grăbesc realizarea gazoductului Iaşi-Ungheni
Maurul şi-a făcut datoria!
„Pauvre” contabilă, s-a făcut de râs!
Botoşani/Corni: Monument închinat eroilor dezvelit chiar de Ispas
Încă un sacrificat marca Ţurcanu
Ioan Rotundu
Ţâbuleac dă o şansă Spitalului Darabani
Întâlniri maraton cu alegătorii
O adolescentă din Săvenim salvată de jandarmi
USL vrea să mai taie din elanul celor de la DNA şi ANI
Liviu Pop aruncă profesorilor ceva mărunţiş
Dură lovitură de imagine dată Guvernului Ponta
Curtea Constituţională dă primăriilor banii înapoi
Botoşani: Deblocarea posturilor în Sănătate, o gogoaşă a ministrului Cepoi
Botoşani: Mai puţine cazuri de boală Lyme
Accident de muncă la Dorohoi
Inspectorii OJPC numără prezervativele din cutii
Anunţ IŞJ Botoşani
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Catalin Flutur Valeriu Iftime
Ultimele articole de pe blog