Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Politică
Anunţuri
Economic
Fapt divers
Învăţământ
Sănătate
Administraţie
Ştiri agenţii
Horoscop
Ofertă de afaceri
Umor
Comentarii
Mediu
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
6898
De la 07 Ianuarie 2003
122866965

Să dea banii înapoi, că i-au luat cu japca!

  • 19 May 2008, 23:00
Conform acestui material financiarul.com , " în perioada ianuarie-martie 2008, aproape 70.000 de societăţi comerciale au plătit la Oficiul Naţional al Registrului Comerţului (ONRC) taxa pentru înregistrarea schimbării obiectului de activitate, adică cel puţin 700 de lei de fiecare firmă. Dar, odată cu intrarea în vigoare a HG 322 din 19 martie 2008, această taxă s-a abrogat, cel puţin până la 1 martie 2009. În acest mod, agenţii economici care au dat dovadă de disciplină si s-au grăbit să-si actualizeze obiectul de activitate sunt discriminaţi de facilităţile ulterioare acordate de guvern celor care se hotărăsc să ia această măsură după aplicarea HG nr. 322. ".
Ca atare, companiile din Romania care au un comportament care induce respectarea legii, au alimentat bugetul ONRC si al Monitorului Oficial cu 14 milioane de euro, fiind discriminate pentru de celelalte circa 220.000 de companii care au preferat sa nu dea curs imediat noilor norme, si care acum profita de urma propriei atitudini, urmand sa nu mai arunci banii pe fereastra asa cum au facut "fraierii" care prefera sa respecte legea.
Intre acesti "fraieri" se numara si Urban si Asociatii, care a platit banii si s-a grabit sa isi faca recodificarea, in vreme ce alte companii care au invatat lectia " nu te grabi sa respecti legea" ne rad in nas si ne spun " ce sa va fac daca sunteti fraieri si va repeziti sa aplicati toate prevederile legale!". Asadar insa statul roman este cel care, incurajand asemenea comportamente, ne spune prin adoptarea HG 322 / 2008, sa nu ne mai grabim sa respectam dispozitiile legale pentru ca , iata esti mai castigat daca astepti pana la calendele grecesti cand vine de aplicarea legii.
Conform Financiarul, Guvernul s-a creditat efectiv pe cele 70000 de firme care s-au grabit sa respecte prevederile legaler intrucat : " este vorba despre o taxă artificială, promovată de guvern din cauza lipsei de fonduri la bugetul statului, care se adaugă fiscalităţii excesive cu care se confruntă agenţii economici " .
Ei bine, la acest moment, din punct de vedere juridic, cele 70000 de firme, au tot dreptul ca, desi HG 322 / 2008 nu se aplica retroactiv, sa ceara prin notificari emisa catre ONRC restituirea acestor sume de bani, intrucat altfel statul isi incalca principiile instituite de Constitutia Romaniei, care spune ca trebuie asigurat climatul unui cadru concurential al economiei de piata. Ori firmele care au platit deja cele 14 milioane de euro, au dreptul sa ceara in Justitie sa li se restituie aceste sume de bani, motivand tocmai faptul ca sunt discriminate financiar fata de companiile care acum pot sa faca aceasta recodificare a obiectului de activitate fara nici un fel de cost.
Un asemenea proces, ar presupune inclusiv sesizarea Consiliului Concurentei care ar trebui sa se pronunte asupra cazului, care este realmente unul iesit din comun, astfel incat legal vorbind, la acest moment, cea mai corecta optiune pentru Guvernul Tariceanu [ care este un campion al taxelor instituite si apoi anulate, asa cum poti vedea si cazul taxei de prima inmatriculare ] ar fi sa decida restituirea integrala a taxelor platite pentru recodificare de catre cele 70000 de companii. Daca pe plan national instantele de judecata ar refuza companiilor acest drept, atunci cu siguranta ca, la CEDO sau la CE se va dispune obligarea statului roman la restituirea sumelor de bani in cauza.Mai ales ca in majoritatea cazurilor nu a fost vorba de doar 700 de ron, insa s-au platit si serviciile avocatilor care au depus actele de recodificare, astfel incat prejudiciul suferit de companii ajunge usor la 1300-1500 de ron. Asadar, in medie ceele 70000 de firme au fost "usurate" de peste 20 milioane de euro ! Dintr-un condei.
Ca atare sustin doar partial aceasta declaratie : " Cristian Pârvan, secretarul general al Asociaţiei Oamenilor de Afaceri din România, ne-a declarat c㠄este încă o bâlbâială în administraţia română". Pe principiul „ca la noi, la nimenea", cine e cuminte si plăteste rămâne păgubit. Desi statul român a răspuns, în cele din urmă, presiunilor venite dinspre oamenii de afaceri si a reglementat eliminarea costurilor cu actualizarea obiectelor de activitate, 70.000 de agenţi economici au fost discriminaţi si vor rămâne, după toate probabilităţile, cu banii pierduţi." pentru ca eu cred ca nu trebuie ca proprietarii celor 70000 de companii sa se resemneze si sa, notifice ONRC sa le restituie banii, iar in caz de refuz sa le deschida proces la instantele de judecata; si daca vor pierde procesele la nivel national, ceea ce este totusi destul de greu de crezut, atunci cu siguranta ca la CEDO vor obtine castig de cauza, esential fiind sa nu se resemneze.
Pentru ca pana la urma, este absurd ca in Romania, cei care prefera sa respecte legile sa fie la infinit niste eterni loseri, iar cei care nu dau doi bani pe normele de drept din tara asta, sa fie de fapt pana la urma beneficiarii propriei atitudini. Nu stiu cate din aceste 70000 de firme, data viitoare cand li se va impune o noua taxa, se vor si grabi sa o mai plateasca.
Pentru comentarii, sugestii sau pentru cei care vor sa isi ceara banii inapoi platiti pentru recodificare, va rog sa imi scrieti la adresa [email protected].

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Transmite în direct finala UEFA Champions League: MANCHESTER – CHELSEA
Examinarea raportului României privind situaţia respectării drepturilor omului
Rusia scoate o altă aberaţie: Republica Bugeac
Liga Românilor din Italia solidară cu propunerile ministrului Maroni
"Un, doi, un, doi - comuniştii la gunoi!"
Hram românesc la Roma
Poliţişti comunitari acuzaţi de implicare electorală
Bandă specializată în furtul de benere electorale
Blana doamnei
Horoscop
O familie de intelectuali vă cere ajutorul
Comentariul comentariilor (CXVII)
(Ioan Rotundu)
Ce lui Oprişanu nu-i place, Huţuleac îi face
Comisarii de Mediu vor avea laptop
Candidaţii la Primăria Botoşani au respirat acelaşi aer la Mediu
Elevii s-au descurcat bine la matematică
Program Tele'M Botoşani marţi, 20 mai
Dorohoienii au început să se dezmeticească
Câmpanu îşi cere scuze în numele altora
Nu se omoară să-şi bage veniturile în spaţiile altora
Liberalii se plâng că predică în pustiu
Nici măcar ei nu cred în ceea ce susţin că vor obţine prin vot
Guvernul liberal a blocat lucrările de la sediul vechi al primăriei
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog