Salata mediteraneană este o bunătate de salată care poate fi devorata ca fel principal. Această salată mediteraneană este hrănitoare, sănătoasă şi apetisantă. Salata mediteraneană este la fel de gustoasă dacă înlocuiţi salamul şi brânza, cu ton din conservă. Trebuie doar să scurgeţi bine tonul şi sa-l mărunţiţi.
Ingrediente: 1 ceapă roşie mică,,100 g ciuperci champignon, 2 căţei de usturoi, 2 roşii coapte, 1 castravete de salată, 100g salam uscat feliat, 1 salată verde mijlocie, 6 linguri ulei de măsline, 2 felii de pâine albă, 2 linguri oţet din vin roşu, 100g brânză Feta, câteva frunzuliţe de busuioc, sare şi piper după gust.
Mod de preparare: Se curăţă ceapa, ciupercile, se spală şi se taie ambele felii subţiri. Se curăţă usturoiul şi se toacă, se spală roşiile şi se taie cubuleţe de 2 cm. Se curăţă castravetele şi te taie felii de 5 mm grosime. Feliile de salam se taie fâşii. Se despart foile de salată, se spală, se curăţă şi se scutură de apă. Se încinge 1 lingură de ulei într-o cratiţă la foc potrivit şi se căleşte ceapa 5 min, se adaugă ciupercile şi usturoiul şi se mai căleşte totul 5 min, până când s-au înmuiat ciupercile. Se ia cratiţa de pe foc. Se taie pâinea cubuleţe mici, care se rumenesc într-o tigaie, într-o lingură de ulei, apoi se lasă să se răcească. Uleiul rămas se amestecă cu oţet, sare şi piper, până când se obţine un sos de salată legat. Se spală busuiocul şi se curăţă de apă, se zdrobeşte brânza, se amestecă într-un castron roşiile şi castravetele, salata verde şi busuiocul. Deasupra se presară salamul, brânza, amestecul de ciuperci şi pâinea. Se toarnă sosul deasupra şi se mai amestecă o dată. (Lucullus)