Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Economic
Sănătate
Administraţie
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Gastronomie
Reportaje
Religie
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8086 lei
1 USD = 4.3072 lei


Număr accesări
Astăzi:
20548
De la 07 Ianuarie 2003
74904810
Sărbătoare la Pomârla

Povestea unei biserici cu caracter unicat în ţară

  • 28 May 2010, 23:00
Botoşăneni cu mic cu mare sunt invitaţi duminică la Pomârla cu ocazia Hramului Bisericii Tuturor Sfinţilor, locaş încărcat de istorie şi credinţă neţărmurită, care i-a ţinut uniţi pe locuitorii aşezării, chiar în cele mai grele vremuri.
File de istorie
Sute de ani de istorie şi credinţă ar dispărea în neant dacă din generaţie în generaţie nu s-ar transmite, prin viu grai, evenimente, tradiţii, file de istorie nescrisă care păstrează neştirbită lupta pentru libertate, dorinţa de cultură, credinţa...
Oamenii din Pomârla au rămas uniţi peste veacuri în credinţă. Unul dintre pilonii care au susţinut comunitatea a fost Biserica Tuturor Sfinţilor, unică în ţară prin elementele de credinţă cu care au înzestrat-o membrii familiei Başotă, de boieri filantropi. Clopotele au aproape 300 de ani, iar catapeteasma din Sfîntul Altar nu are egal în ţară.
Un loc magic
Familia Başoteştilor vine pe firul istoriei încă din secolul al XV–lea. În anul 1400 apare deja în primele documente ale lui Alexandru cel Bun, ca un vistiernic la curtea sa. Başoteştii au rămas în istorie ca fiind oameni de bază, care au căutat cultura. Peste tot în Moldova au lăsat în urmă edificii care să amintească de numele lor. „La Pomârla au înfiinţat prima şcoala în limba română, cu internat pentru fiii de clăcaşi. Boierii Başotă au construit biserici şi au sprijinit comunităţile”, a spus preotul Eugen Niţu.
Boierul Ioniţă Başotă nu a dezminţit tradiţia şi a ridicat în Pomârla cîteva biserici, cea mai frumoasă fiind Biserica Tuturor Sfinţilor. Construit pe cel mai înalt deal din comună, în inima satului, între anii 1811 şi 1813, sfinţit de Înalt Preasfinţitul Mitropolit Veniamin Costache, lăcaşul de cult nu a fost făcut să reziste mai mult de jumătate de veac. Aşa se face că, la 1858, Anastasie Başotă, fiului lui Ioniţă, ia frâiele moşiei şi duce mai departe activitatea tatălui şi reconstruieşte biserica. „Biserica era construită ca o navă, chiar şi acum se poate observa acest aspect. Anastasie Başotă a reparat-o, i-a pus turnul central şi clopotniţa. A adus de la Kiev clopotele şi policandrul”, a spus preotul paroh Eugen Niţu.
Sfinţia sa spune că biserica este unică în ţară pentru că în interior, în Sfîntul Altar, catapeteasma (peretele despărţitor dintre altar şi restul bisericii), care de obicei este acoperită cu icoane, aici este pictată. Este o pictură cu cele douăsprezece articole din simbolul de credinţă. Vechimea sa depăşeşte binişor două veacuri.
Un alt element de unicitate cu rădăcini adânci în istorie este un epitaf, care mai are trei copii răspândite în toată lumea. „Epitaful, pe care scrie Anastasie Başotă, 1867, lucrat tot în atelierele Kievului, în relief, este realizat pe brocart turcesc, în fir de aur şi argint. Doar patru au fost făcute la acea vreme, din care una este la Sfântul Mormânt, în Ierusalim, una în Sfântul Munte, Grecia, şi una a ajuns în Canada, la o comunitate de creştini ucraineni. Când au emigrat, ei şi-au luat credinţa într-o valiză”, a mai spus părintele Eugen Niţu.
Testamentul
Ultimul boier filantrop al neamului başotesc, Anastasie, îşi doarme somnul de veci lângă părinţi, în cripta familiei, în frumoasa biserică, alături tatăl, Ioniţă, de mama şi de fiica lui, despre care istoria spune că s-a înecat la vârstă fragedă în apele învolburate ale Prutului. „La 1869, Anastasie Başotă a murit la Iaşi, într-una din casele sale. A fost adus la Pomârla şi înmormântat de Sfântul Vasile, pe 1 ianuarie. A fost o iarnă grea, erau sărbători, nu avea cine să facă certificatul de deces...”, citeşte parcă din cărţi preotul Niţu.
Anastasie Başotă nu a uitat biserica nici după ce a trecut la cele veşnice. A lăsat un testament în care întreaga avere să rămână bisericii şi liceului, testament ce a fost dat în grija unor „responsabili”. Pe scara ierarhică, la un moment dat, responsabili erau chiar Mitropolitul Moldovei sau şeful statului.
Credinţă de faţadă
Sătenii din Pomârla, în majoritate trecuţi de prima tinereţe, umplu până la refuz biserica în zile de sărbătoare. Se închină la icoane, dar şi la crucea care veghează somnul de veci al Başoteştilor. „Înainte, oamenii erau mult mai apropiaţi. Cu toate că a fost comunism şi pereţii pe atunci aveau urechi, oamenii nu au fost dezbinaţi. Acum lucrurile parcă nu mai stau la fel. Văd oameni din sat, rude, chiar fraţi, care se războiesc între ei. Îi văd, pentru că vin la mine cu războiul. Şi duminica merg la biserică şi se închină la icoane, bat mătănii. Asta e de faţadă. Biserica asta are o încărcătură spirituală imensă şi nu e bine ce fac. M-am gândit că într-o zi o să cadă tencuiala peste ei”, a spus primarul aşezării, Dumitru Chelaru.
Sătenii din Pomârla îi sunt recunoscători boierului care le-a ridicat biserica. În fiecare an, în luna ianuarie, Anastasie Başotă este comemorat de comunitate. Locuitorii din Pomârla au un legământ, nu trec în eternitate fără să lase „vorbă” generaţiilor următoare despre minunăţiile pe care le-a făcut mărinimosul boier.
Toate acestea, dar şi ospitalitatea proverbială a pomârlenilor, în frunte cu inimosul lor primar, Dumitru Chelaru, ar trebui să fie suficient pentru a convinge botoşănenii să nu lipsească de la slujba sfântă ce va avea loc duminică la „Biserica Tuturor Sfinţilor”. Unde să mai punem că după reculegerea spirituală, cei prezenţi se pot trata cu bucate tradiţionale şi se pot delecta cu „ofertele” propuse de reprezentanţii Parcului de distracţii Lichiardopol, amplasat într-un loc strategic pentru a da tonul la o distracţie scăldată în muzică populară. (Lavinia Preda)

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Examenele ratate vor putea fi reprogramate
Doi „Costică” pentru alegerile privind şefia Organizaţiei Municipale PSD
A fost dijmuită şi renta viageră a ţăranilor
Condiţii mai aspre pentru prima pe cap de animal
Condiţii mai aspre pentru prima pe cap de animal
La DSP, doi directori adjuncţi şi-au pierdut funcţiile
„Hai să curăţim Botoşaniul !”
Instituţii ale statului acuzate că se bagă în treaba Primăriei Răchiţi
Educaţie rutieră - educaţie pentru viaţă”
O formulă de guvernare cu PNL si cu premier PSD este buna
Guvernul Emil Boc va fi schimbat după ce îşi asumă responsabilitatea pe măsurile anti-criză
din septembrie sunt aşteptate măriri de impozite
Eva Iova: Nu cerceta aceste legi…
Horoscop
Bancul zilei: Logică inginerească
Reţete culinare Jurnalul: Mititei după reţeta de acasă
Ceramică piratată de chinezi
Contrabandiştii cu ţigări sunt mai bine organizaţi ca autorităţile statului
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă