Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Cultură
Infracţiuni
Anunţuri
Fapt divers
Învăţământ
Administraţie
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Ofertă de afaceri
Umor
Comentarii
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8286 lei
1 USD = 4.4674 lei


Număr accesări
Astăzi:
1435
De la 07 Ianuarie 2003
79971217

Sârma ghimpată a lui Voronin rămâne pe Prut

  • 21 May 2008, 23:00
Curtea de Apel Balti din Basarabia s-a pronuntat in favoarea sarmei ghimpate la granita cu Romania. Curtea a anulat, marti, o hotarare a Judecatoriei Ungheni care dadea dreptate autoritatilor raionale Ungheni si initiativei lor de renuntare la gardul de sarma ghimpata de pe segmentul frontierei moldo-romane din aceasta regiune. Reprezentantii granicerilor au facut insa recurs si au avut, marti, castig de cauza, transmite BBC preluat de Romanian Global News.
Trei magistrati ai unui Colegiu Civil si de Contencios Administrativ al Curtii de Apel Balti au deliberat pret de circa patruzeci de minute pentru a formula decizia pe marginea acestui dosar. Judecatorul Gheorghe Cobliuc, a spus ca „se admite recursul Serviciului Graniceri al Republicii Moldova si Directiei teritoriale control administrativ Ungheni. Se caseaza hotararea Judecatoriei Ungheni din 29 ianuarie 2008."
"Se anuleaza in tot decizia Consiliului raional Ungheni din 25 octombrie anul trecut ca ilegala, fiind emisa cu incalcarea competentei si procedurii stabilite", spune Gheorghe Cobliuc. Solicitat de jurnalisti, locotenentul major Denis Galea, care a reprezentat in instanta Serviciul Graniceri, a refuzat sa faca orice declaratii. A evitat sa comunice cu ziaristii si reprezentanta directiei teritoriale control administrativ Oxana Radu. Vicepresedintele raionului Ungheni, Anatol Arhire, a spus la BBC ca hotararea Curtii de Apel din Balti va fi atacata la Curtea Europeana pentru Drepturile Omului.
„In primul rand sunt foarte amarat pe consilierul juridic al Consiliului raional Ungheni pentru ca nu s-a pregatit suficient de bine", spune Anatol Arhire. "In plus, acea amenintare din partea presedintelui Vladimir Voronin, cand ne-a amenintat pe noi cu puscaria, se simte in decizia Curtii de Apel Balti."
"Nu ne oprim aici, vom contesta la Strasbourg ca sa demonstram ca Republica Moldova trebuie sa apartina Europei."
Dar avocatul Alexandru Tanase a declarat cu privire la acest caz ca o eventuala contestatie la CEDO nu va fi admisa si ca autoritatile de la Ungheni ar putea doar sa conteste hotararea Curtii de Apel Balti doar la Curtea Suprema de Justitie a Republicii Moldova. Primarul comunei Sculeni, raionul Ungheni, Vasile Casian, spune ca gardul din sarma ghimpata de pe Prut impiedica autoritatile locale sa dezvolte agroturismul in regiune. „Gardul din sarma ghimpata s-a pastrat numai pe portiunea dinspre nord, pana la Leuseni. Cum poate o tara sa se ingradeasca numai pe o portiune? Daca ne ingradim, ne ingradim totalmente", spune Vasile Casian. "Dupa gardul din sarma ghimpata avem locuri destul de frumoase, destul de atractive pentru agroturism si agrement, insa, consider ca gardul, totusi, este un obstacol pentru a le dezvolta." Gardul de sarma ghimpata pe frontiera moldo-romana a fost partial demontat la inceputul anilor '90. Au mai ramas doar cateva sute de kilometri de km de sarma ghimpata care trec prin cateva raioane de la granita cu Romania, inclusiv circa 80 de kilometri in raionul Ungheni.

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Cu baxul de bere furat, ieşit la plimbare
În premieră la Tiraspol proteste împotriva regimului lui Smirnov
Controale la frontiera austriacă
Încă un distrugător de panouri electorale
La cules de trandafiri… aducători de amenzi
Campanie împotriva traficului de persoane… la penitenciar
Muniţie descoperită la un depozit de fier vechi
Şi-a înscris în palmaresul juridic încă două procese
Este revelaţia social-democraţiei
Noutăţi de la „Vivat Veselia”
Comentariul comentariilor (CXIX)
(Ioan Rotundu)
Prezervativele buclucaşe
Horoscop
Program Tele'M Botoşani joi, 22 mai
Sunt tineri şi vor să vă facă curtea un paradis
Condacia şi Victor Construct se vor înfrupta din banii pentru centrul vechi
Congres Anual de Geografie la Botoşani
Obştea Dracşani a primit încă o ofertă
Omul care stă cu ochii pe buletinele de vot
Liberalii botoşăneni vor să dea şi ei bani la Biserici
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă