Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Infracţiuni
Editorial
Sănătate
Horoscop
Umor
Comentarii
Anchete
Poşta redacţiei
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8697 lei
1 USD = 3.9827 lei


Număr accesări
Astăzi:
2404
De la 07 Ianuarie 2003
93617324
Sătul să tot fie umilit de către instituţiile statului

Omul de afaceri Traian Popa descrie cum funcţionează mecanismul corupţiei

  • 5 April 2021, 0:19
La redacţie am primit o nouă scrisoare a omului de afaceri Traian Popa, fiu al satului şi comunei Suliţa. Popa face o incredibilă sinteză asupra modului în care funcţionează corupţia în cazul peştelui şi apelor infestate ale iazului Dracşani şi cum instituţiile statului, aservite interesului privat şi ale unor politicieni, acţionează la ordinul acestora pentru a elimina din zonă afacerile concurenţiale. Redau mai jos, integral, textul primit, însoţit de fotografiile la care se face referire.
Redacţia

„Nistor a făcut 49 plângeri, dintre care câteva, 5-6 plângeri penale pentru faptul că S.C.Frubo srl. Suliţa administrată de familia Popa a excavat un canal din care pompează apa necesară pentru irigarea a 60 ha. livadă intensivă şi că ar fi distrus malul lacului.
Pentru acelaşi motiv, Garda de Mediu - Comisariatul Botoşani, prin reprezentantul comisar Gabriela Popovici, a amendat firma Frubo srl cu suma de 90 000 lei pentru fapte inexistente, deoarece canalul invocat a fost creat de pe vremea CAP-ului când se uda grădina de legume de la Bizbac.
Ulterior am aflat că familiile Nistor şi Popovici sunt prietene şi că lucrătorul vamal de la Vama Siret Gabriel Popovici este coleg de „Club 555” Botoşani cu Nistor. Audierile martorilor si dovezile că acest canal era înainte de anul 2008, când am cumpărat acest teren, s-au efectuat de către IPJ Botoşani urmând ca instanţele de judecată să constate minciunile lui Nistor, apoi vom acţiona pentru ca acesta să de socoteală pentru ducerea în eroare şi falsificarea adevărului şi, nu în ultimul rând, pentru tipul pierdut de către noi ca învinuiţi şi de către organele de anchetă.
Fotografiile alăturate sunt de la pompa de apă proprietatea lui Mihai Ţurcanu, finul lui Nistor, care are iazul in concesiune de la ADS. Această pompă udă livada lui finul, în suprafaţă de aprox. 15 ha. Instalarea acestei pompe nu respectă nicio condiţie pentru a funcţiona, respectiv: construirea unui gabion, păstrarea intactă a malului, păstrarea şi respectarea condiţiilor de mediu și nu în ultimul rând plata apei care o foloseşte de patru ani, de când a cumpărat livada.
Cârdăşia dintre ”Naşul şi Finul”, respectiv Nistor şi Ţurcanu, o deducem şi în acest exemplu. Finul încalcă toate regulamentele şi legislaţia declarând că peştele infestat cu pesticide şi metale grele este apt pentru consumul uman. În replică, ca o compensaţie, Naşul se face că nu vede că Finul a deteriorat malul lacului şi că apa cu care udă livada nu o plăteşte instituţiei statului care administrează apa pe plan naţional.
Reprezentanţii instituţiei Apele Române, respectiv Remus Iovu la sesizarea noastră ne-a informat că Ţurcanu udă livada cu apă provenită dintr-un puţ de mare adâncime. Chiar si aşa să fi fost şi această apă trebuie plătită la aceiaşi instituţie care are în portofoliu apele de suprafaţă şi de adâncime.
Cârdăşia este este extinsă după cum observăm însă minciuna are picioare scurte, deoarece livada lui Ţurcanu este la o distanţă de 1.200 metri de cel mai apropiat punct al livezii noastre şi cunoaştem foarte bine ce se petrece în zonă.
Locaţia din care se pompează apa pentru udarea livezii noastre fost vizitată de personalul bugetar al următoarelor instituţii ale Statului : Apele Române Botoşani , Garda de Mediu, Agenţia pentru Pescuit și Acvacultură, Apele Române Iaşi - ABA - Prut-Bârlad, Poliţia Suliţa, care conduce fiecare delegaţie ca şi naşul la nuntă pe invitaţi să ia loc la mese, de asemeni Agenţia de Mediu Botoşani, Comisari ai IPJ Botoşani pentru a face anchetă la faţa locului şi probaţiune cu martori şi, di nou Remus Iovu care săptămânal ne transmitea acelaşi mesaj din partea lui Nistor: „să astupăm canalul” .
Din anul 2008 și până în anul 2019 am plătit apa cu care a fost irigată livada, furnizorului Naţional Apele Române, prin Filiala din Botoşani, în baza contractului de furnizare,si in baza legislaţiei care reglementează consumul de apă fără contract .
Timp de 12 ani această instituţie a statului ne-a încasat sumele aferente consumului de apă fără nicio obiecţiune şi din februarie 2020 au invocat motivele expuse de Nistor pentru a astupa canalul. Timp de 12 ani au încasat apa care a fost pompată din acel canal şi brusc invocă că acel canal a fost săpat în 2020 şi să-l astupăm. (câtă ipocrizie).
Deoarece în 2019 am refuzat să-i vând lui Nistor mai multe suprafeţe de teren învecinate cu iazul Dracşani acesta folosindu-se de bugetarii corupţi din instituţiile sus amintite şi cunoştinţele acestora, încearcă să coordoneze livrarea apei pentru irigaţii şi implicit existenţa exploataţiilor agricole.
Ţurcanu declara în convorbirea tel. cu D-nu Rotundu că el deţine 15 ha livadă şi sute de oi precum şi aprox. 100 ha teren ca şi persoană fizică. Să înţelegem că cei 8 angajaţi ca şi lucrători la livadă şi ciobani prestează muncă pentru Ţurcanu fără a fi remuneraţi şi impozitaţi? Cantitatea de aprox. 300 tone mere o vinde ca şi producător pe marginea şanţului?, că în piaţă nu l-am văzut pe Ţurcanu să vândă mere.
Merele sunt vândute en-gros din depozitul amenajat în Suliţa. Sper ca ITM Botoşani si Direcţia de Finanţe Botoşani să recepţioneze mesajul.
Cele trei firme care le administrează familia Popa contribuie cu sume importante la Bugetul de Stat de unde sunt plătiţi şi cei care încearcă să ne închidă activitatea cu livada (este ca şi cum omori vaca care le dă să bea lapte).
Urmează să fie prezentate aspecte negative asupra mediului săvârşite de către Nistor în arealul lacului Dracşani şi cârdăşia lui Ţurcanu cu bugetarii din cadrul ANSVSA - Bucureşti.”
(Va urma)


Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Bancul săptămânii: Noua performanţă şcolară
Horoscopul săptămânii 5 – 11 aprilie 2021
Catrenul săptămânii
Ioan Mamaische
Socialişti „trăsniţi” în CL Vlăsâneşti care iau decizii trăsnite
Ioan Rotundu
Musulmanul Arafat, Ramadanul şi Paştele la creştini
Ioan Rotundu
În sfârşit, am reuşit să mă vaccinez!
Ioan Rotundu
Caz cutremurător de bullying la Liceul „Ştefan Luchian” din Ştefăneşti
Ioan Rotundu
Acţiunea DIICOT confirmă amploarea contrabandei cu ţigări pe raza ITPF Iaşi
Ioan Rotundu
Liderii de sindicat Florin Zlate şi Dan Radu şi splendoarea prostiei
Ioan Rotundu
Vameşii şi poliţiştii de la Stânca sunt cu afacerile în „doliu”
Ioan Rotundu
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă