Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Editorial
Învăţământ
Administraţie
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Aniversări
Reportaje
Anchete
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
2965
De la 07 Ianuarie 2003
123126536
pnl

Scandalul DPA - Reacția Ministerului de Externe:

  • Erori grave, din necunoaștere sau rea intenție, care aduc atingere adevărului istoric
  • 4 December 2018, 12:18
Ministerul Afacerilor Externe (MAE) spune că a luat notă cu consternare de articolul publicat de Agenția Germană de Presă (DPA) în care se preciza că românii sărbătoresc 100 de ani de la anexarea unei părți a Ungariei. MAE afirmă că, dincolo de abordarea tendențioasă, articolul reflectă o lipsă de cunoaștere a istoriei și o ignorare voită a realităților istorice, iar erorile grave pe care le conține, din necunoaștere sau rea intenție, aduc atingere adevărului istoric.
Agenția Germană de Presă a scris că, în anul centenarului, România serbează 100 de ani de la anexarea unei părți a Ungariei. Reacția ambasadei
În 1 decembrie, postul național german de televiziune ZDF a publicat o știre despre Ziua Națională a României, preluată de la Agenția Germană de Presă (Deutsche Presse Agentur), în care se preciza că românii sărbătoresc 100 de ani de la anexarea unei părți a Ungariei.
Ministerul Afacerilor Externe a transmis, marți dimineață, pentru HotNews, că a luat notă cu consternare de articolul DPA, care nu reflectă adevărul istoric, respectiv manifestarea de voință a Transilvaniei de unire cu România. MAE spune că, dincolo de abordarea tendențioasă care reiese din titlul articolului, elementele prezentate indică o lipsă de cunoaștere a istoriei și o ignorare voită a realităților istorice. La 1 decembrie 1918, 100.000 de persoane au hotărât Unirea cu România, cu participarea tuturor partidelor, tuturor confesiunilor religioase și a tuturor stărilor sociale. Documentul adoptat la Alba Iulia, respectiv Rezoluția Adunării Naționale de la Alba Iulia, a fost semnat mai întâi de reprezentanți ai minorității germane din Transilvania și Bucovina.
Ministerul român de Externe arată, de asemenea, că erorile grave pe care le conține știrea, din necunoaștere sau rea intenție, aduc atingere adevărului istoric și prevederilor Tratatelor de pace de la Versailles (1919) și Trianon (1920), iar orice încercare de prezentare trunchiată sau denigrare a semnificației acestui moment este un act care contravine principiilor fundamentale ale misiunii mass-mediei de informare corectă și obiectivă a publicului.
MAE mai spune că, prin intermediul Ambasadei României la Berlin, a făcut demersuri pe lângă redacția Agenției Germane de Presă (DPA - Deutsche Presse-Agentur), respectiv a postului public de televiziune german ZDF (Zweites Deutsches Fernsehen), pentru clarificări și pentru rectificarea celor prezentate.
Știrea publicată de DPA și preluată de ZDF conținea următoarele informații: "Astăzi, Transilvania se află în centrul României. Nu întotdeauna a fost așa", notează ZDF. "România sărbătorește 100 de ani de la anexarea fostei provincii maghiare Transilvania. Prin acest câștig teritorial, în urma căderii Austro-Ungariei, după Primul Război Mondial, România și-a mărit cu o treime teritoriul. În Transilvania, românii erau deja atunci majoritari. Reprezentanții celor 800.000 de germani care trăiau acolo au votat de asemenea anexarea la România. Cei mai mulți germani din România au emigrat între timp".
Agentia de stiri HotNews

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Albeşti: „Împreuna la Centenar !- 1 Decembrie – Ziua Naţională a României”
Mesajul primarului Cătălin Fluture de Ziua Naţional㠖 Centenarul Unirii
Catrenul săptămânii
Horoscopul săptămânii 3 – 9.12.2018
Laudatio pentru consilierii locali ai comunei Dângeni
Ioan Rotundu
Lumea lu’ Rotundu şi Centenarul Unirii
Ioan Rotundu
Lumea lu' Rotundu: Centenarul Unirii - Botosani
Guvernul francez suspendă creșterea taxelor la carburanți,
după protestele masive
Posibilele consecinţe ale panaramei din Parlamentul României
Ioan Rotundu
M-am săturat de atâţia penali şi infractori în vârful politicii româneşti
Nova Apaserv: Bătaia de joc la adresa noastră întrece orice limită
Ioan Rotundu
Preşedintele Macaleţi n-a aflat că minciuna are picioare scurte
Ioan Rotundu
Băsescu, mesaj către Dragnea: Daddy pare că nu înțelege nimic
Nu mai controlează nici guvernul, nici majoritatea parlamentară, nici partidul. Pleacă acum!
Ptrds-n gura lu' Rotundu: Emisiunea din 7.12.2018
Neruşinatelor, aţi pângărit până şi ingenuitatea copilăriei!
Ioan Rotundu
Lumea lu Rotundu 1 Decembrie 2018 - Dangeni
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Catalin Flutur Valeriu Iftime
Ultimele articole de pe blog