Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Infracţiuni
Economic
Fapt divers
Editorial
Învăţământ
Sănătate
Sport
Administraţie
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Gastronomie
Reportaje
Comentarii
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
15547
De la 07 Ianuarie 2003
122875614

Scandări pentru unirea Basarabiei cu România de 1 Decembrie la Alba Iulia

  • 2 December 2012, 23:00
Aproximativ 2.000 de persoane participa, sambata, la Alba Iulia, la manifestarile de Ziua Nationala, intre care si sute de tineri, unii care au scandat pentru unirea Basarabiei cu Romania, iar altii impotriva proiectului de la Rosia Montana si pentru salvarea mineritului din Apuseni, relateaza Mediafax.
Manifestarile de la Alba Iulia dedicate Zilei Nationale a Romaniei au inceput, sambata dimineata, in centrul municipiului, unde Prefectura Alba a organizat un ceremonial de depunere de coroane de flori la statuile lui Iuliu Maniu si Ion I.C. Bratianu, dupa ce un ceremonial similar a fost organizat, vineri, de Primaria Alba Iulia.
Printre participantii la ceremonii se afla ministrul Educatiei, Ecaterina Andronescu, prefectul de Alba, Flaviu Cozuc, deputatii USL Teodor Atanasiu, Calin Potor si Radu Coclici, dar lipsesc reprezentantii autoritatilor locale, respectiv primarul municipiului Alba Iulia, Mircea Hava, si presedintele Consiliului Judetean Alba, Ion Dumitrel, ambii membri ai PDL.
De asemenea, la manifestari este prezent fostul lider al minerilor din Valea Jiului Miron Cozma, impreuna cu o delegatie a Partidului Social-Democrat al Muncitorilor, al carui lider este.
Ceremoniile au continuat cu depuneri de coroane de flori la statuia lui Mihai Viteazul din Cetatea Alba Iulia, unde au participat atat reprezentantii Prefecturii Alba cat si cei ai Primariei Alba Iulia.
La evenimentele din fata statuii lui Mihai Viteazul numarul participantilor a fost de aproximativ 2.000, intre care sute de tineri, unii care au scandat pentru unirea Basarabiei cu Romania, iar altii impotriva proiectului de la Rosia Montana, dar si pentru salvarea mineritului din Apuseni.
Primii dintre tineri, in special studenti romani si basarabeni, au scandat lozinci precum "Traiasca, traiasca si infloreasca, Ardealul, Moldova si Tara Romaneasca", "Basarabia e Romania", "Romania, nu uita, Basarabia e a ta" si "O dorinta singura - Romania libera" si au pancarte cu tricolorul Romaniei si mesajul "Basarabia e Romania".
Cel de-al doilea grup de tineri, printre care si cativa localnici din Rosia Montana, au afisat pancarte cu mesajele "Salvati Rosia Montana", "Vrem proiecte durabile, nu acceptam poluare", "Indiferenta ucide. Spuneti Nu cianurii. Pastrati Apusenii curati si bogati" si "Aurul Apusenilor nu e al Cotrocenilor".
Ei i-au indemnat pe ceilalti participanti sa se opuna proiectului de la Rosia Montana. Tinerii, care s-au manifestat zgomotos, au intrat la un moment dat in conflict cu un barbat care le-a reprosat ca protesteaza tocmai de Ziua Nationala, fiind nevoie de interventia jandarmilor pentru calmarea spiritelor.
Cativa tineri, participanti la ceremonii, poarta masti de gaze pe fata, iar doi sunt imbracati in mire si mireasa, "mirele" purtand o masca pe fata si o panglica alba pe care scrie "Ponta", iar "mireasa" este machiata astfel incat sa arate morbid si poarta o panglica pe care scrie "Cianura".
Programul manifestarilor organizate la Alba Iulia pentru a marca Ziua Nationala cuprinde si un ceremonial special organizat in fiecare an si in cadrul caruia autoritatile locale primesc, simbolic, in Sala Unirii, mesajele soliilor din Cetatile de Scaun ale Unirii.
Tinerii care protesteaza fata de proiectul de la Rosia Montana s-au adunat in fata Salii Unirii, insa nu li s-a permis accesul inauntru si au inceput sa scandeze "Vrem cianura pentru Prefectura", "Hotii sunt in sala, patriotii afara".
La ora transmiterii acestei stiri, ei canta si bat din tobe: "Lasati aurul la moti, le sade bine asa, sa ne asculte Romania si sa salvam Rosia".
In jurul amiezii, in Catedrala Reintregirii din Alba Iulia va fi oficiata o slujba Te Deum de catre un sobor de ierarhi si preoti ortodocsi in frunte cu arhiepiscopul de Alba Iulia IPS Irineu.
In jurul orei 14.00, in Piata Cetatii, oficialitatile si participantii se vor prinde in Hora Unirii, apoi va avea loc un spectacol de muzica populara si patriotica. Manifestarile de la Alba Iulia se vor incheia, sambata seara, cu focuri de artificii, parada facliilor si un concert in aer liber sustinut de Stefan Stan.
Oamenii care vor lua parte la aceste manifestari vor primi fasole cu carnati si vin fiert, care vor fi distribuite la doua corturi amenajate in Parcul Cetatii din municipiu.
Autoritatile locale au pregatit aproximativ 3.500 de portii de mancare si vin care vor fi distribuite in cadrul "mesei populare".
Costurile manifestarilor de la Alba Iulia dedicate Zilei Nationale se ridica la aproximativ 200.000 de lei, banii fiind alocati din bugetul Primariei Alba Iulia si al Consiliului Judetean, in conditiile in care Guvernul nu a alocat fonduri.
Programul manifestarilor de la Alba Iulia a fost incert pana in urma cu cateva zile, deoarece Guvernul nu a alocat bani pentru organizarea acestora, asa cum a facut in anii precedenti. Premierul Victor Ponta declara ca daca primarul din Alba Iulia, Mircea Hava, cere pentru manifestarile de 1 Decembrie de trei ori mai mult decat in Capitala, inseamna ca aceasta suma este cu "comision" si nu va acorda bani publici pentru "afaceri de partid".
Anul trecut, autoritatile din Alba au primit de la Guvern 800.000 de lei pentru a organiza manifestarile dedicate Zilei Nationale a Romaniei, jumatate din suma fiind alocata Primariei Alba Iulia, iar cealalta jumatate Prefecturii Alba. Cea mai mare suma a fost primita in 2008, in timpul Guvernului Tariceanu, cand pentru manifestarile de la Alba Iulia s-au alocat 2,2 milioane de lei, iar cea mai mica in 2001, cand s-au primit doar 350.000 de lei.
Agenţia de presă HotNews

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Horoscop
Bancul zilei: Treabă ţigănească cu folos
Preturi in creştere pentru deşeurile de fier la BRM Terminal Botoşani
Gastronomie: Lapte de pasăre
Drapelul naţional a fost arborat pe vârful Parângu Mare, la 2.519 metri înălţime
Guvernul vrea să acorde studenţilor zi liberă pe 10 decembrie
pentru alegeri
Preşedintele Băsescu huiduit de Ziua Naţională de mitingiştii de profesie
Lumea lu' Rotundu: Basarabia - 200 de ani de lacrimi şi durere
Crin Antonescu vrea şefia Senatului, ca punte spre Cotroceni
Miky Şpagă, viitor de Botoşani, vrea la guvernare alături de USL
Crin Antonescu vrea suspendarea lui Băsescu
o nouă suspendare se face in funcţie de vot sş nu de UE
Amintiri din Alba-Iulia, de Ziua Marii Uniri
Cei 18 traficanţi de ţigări cer libertate
Şi-a pierdut piciorul la vârsta de 20 de ani
Botoşani: Morţii din Italia au ajuns acasă
Truşeşti: Voturi stoarse din bătrâneţea cuplurilor
Înghesuială la fasolea cu cârnaţi
1 Decembrie – Mesajele şefilor locali către botoşăneni
Prinşi băuţi la volan
Măsuri sporite pentru linişte în Centrul Vechi
Şi reprezentanţii opoziţiei au cuvântat de 1 Decembrie
Conştiinţa naţională trece prin strachina cu fasole
Ioan Rotundu
Pot apărea mari surprize
Ioan Rotundu
Botoşani: Nebunia salariaţilor de la secţia Psihiatrie
Elevi care fac cinste şcolii botoşănene
Numărul medicilor chirurgi a mai crescut cu doi
n şcolile judeţului au rămas foarte puţini profesori necalificaţi
S-a reluat vaccinarea contra TBC la nou născuţi
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog