Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Infracţiuni
Anunţuri
Economic
Fapt divers
Sănătate
Administraţie
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Comentarii
Mediu
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
13766
De la 07 Ianuarie 2003
122899415
Schimbarea locaţiei pieţei,

Motiv de gâlceavă între localnici şi administraţia din Frumuşica

  • 28 September 2010, 23:00
De mai bine de două săptămâni, de când târgul săptămânal din Frumuşica şi-a schimbat locaţia din spatele fostei primării în zona iazului Sauca, nemulţumirea cetăţenilor din principala localitate a comunei a atins cote paroxistice. Au apărut, ca din senin, discuţii şi între frumuşeni.
Locuitorii din vechiul (şi tradiţionalul) târg, majoritatea persoane în vârstă, sunt nemulţumiţi de faptul că, în prezent, sunt nevoiţi să meargă aproape doi kilometri pe jos până la noul loc de desfacere a produselor alimentare. Şi asta după ce, de când se ştiu ei pe aceste meleaguri, au avut târgul acasă, „la şosea”. În schimb, pentru cetăţenii din satele situate sub dealul Holmului, amplasarea târgului vine ca o mană cerească, scurtându-le binişor drumul până la fosta piaţă, fără a mai vorbi de faptul că acum nu mai trebuie să intre cu căruţele pe drumul european, încurcând circulaţia şi fiind pasibile de amenzi.
Iar celor de la centru, care se plâng că au mai mult de mers pe jos, târgoveţii din Storeşti, Şendreni, Vlădeni Deal, Rădeni şi Boscoteni le răspund că „prea s-au boierit în ultimul timp, obişnuindu-se să aibă totul sub nas, la şosea”. Celor două categorii li se adaugă cârcotaşii „neutri” care, ca unii care le ştiu pe toate, susţin că reprezentanţii actualei administraţii locale nu ţin cu locuitorii din satul Frumuşica pentru că nici primarul şi nici vicele nu sunt din această localitate.
Cert este că, în urma nemulţumirilor tot mai accentuate, un grup de localnici, din comuna „mamă” Frumuşica, au luat iniţiativa formulării unei petiţii, depusă recent la primărie şi semnată de 44 de localnici.
Dar, aşa cum îi este specific românului de a face din ţânţar armăsar, cum au început să fie solicitate iscăliturile nemulţumiţilor, cum au apărut zvonuri că, vezi Doamne, s-ar strânge semnături pentru demiterea primarului, ca şi cum primul edil al localităţii ar putea fi schimbat aşa, de oricine, ca nea Turbincă de la calorifere.
Iată motivul pentru care, încă din dimineaţa zilei de luni, 28 septembrie, m-am deplasat la Primăria Frumuşica unde am purtat o lungă discuţie, pe tema schimbării locaţiei târgului, cu primarul Costel Rădeanu şi cu viceprimarul Dumitru Baciu. De la care am aflat lucruri deosebit de interesante. În primul rând, târgul săptămânal nu avea autorizaţie de funcţionare pe vechiul amplasament, în spatele fostei primării, unde fusese mutat (total neinspirat după părerea mea) după ce au început lucrările la actuala primărie.
„Doamne fereşte să se fi întâmplat ceva acolo! Primeam o amendă de cel puţin 300 de milioane pe care, cu încasările care se fac acum în piaţă, de circa un milion vechi pe zi, nu o plăteam nici în 5 ani. În al doilea rând, am primit nu ştiu câte sesizări din partea poliţiei vizavi de riscul producerii în acel loc de accidente, mai ales în zilele de târg, adrese care ne solicitau să găsim o soluţie şi să mutăm locul de desfacere într-o zonă mai puţin expusă evenimentelor rutiere”, ne-a spus viceprimarul Baciu.
Lăsând la o parte aspectul că, din atâtea minţi luminate, din primărie şi din Consiliul Local, nimeni nu s-a gândit, acum un an şi jumătate, cât de periculoasă putea fi amplasarea târgului la marginea drumului european, în rezolvarea problemei s-a ivit o interesantă coincidenţă.
Este vorba de cererea fostului consilier local de Flâmânzi, Emil Teodorescu, administratorul pieţei din oraşul de pe Tulburea, de a i se concesiona, peste drum de depozitele din zona Sauca, un teren pentru construirea unei pieţe agro-alimentare particulare, care a picat, cum s-ar spune, exact la momentul potrivit. N-am să comentez acum modul dubios în care acest Emil Teodorescu a obţinut, în urmă cu vreo 3-4 ani, cu complicitatea unor foşti consilieri din Flămânzi, o parte din terenurile pe care funcţionează târgul duminical din actualul oraş.
Şi nici faptul că, decizia de a-şi muta „afacerea” la Frumuşica, unde intenţionează să desfacă produse industriale, lemne, cherestea, poate fi dictată şi de pericolul pierderii terenurilor obţinute „cu cântec” pentru Piaţa Flămânzi, terenuri pe care este posibil să le piardă în urma demersurilor făcute, către actualul Consiliu Local Flămânzi şi către Judecătoria Botoşani, de Constantin Pitorac, primarul oraşului Flămânzi.
Dar, Teodorescu este până la urmă om de afaceri şi poate că a dorit, pur şi simplu, să o extindă în domeniul în care se pricepe cel mai bine. Cert este că prin HCL nr. 44 / 2010 vechea piaţă s-a închis, mutându-se „temporar doar”, după cum specifică primarul Rădeanu, în zona Sauca, pe noul fief al fostului consilier. Situaţia, oarecum ambiguă, este generată şi de faptul că, în perspectivă se întrezăreşte construirea unei noi pieţe alimentare.
Şi tot aproape de şosea, în imediata vecinătate a imaşului comunal, adică cu 50 de metri mai sus de locaţia iniţială, lucru care ar fi trebuit făcut, după opinia mea, încă de când s-a început construcţia, pe fostul teren al pieţei, a actualei primării. Subiectul este menţionat în scrisoarea de răspuns, având numărul 5571 / 23.09.2010, trimisă de primar celor 44 de cetăţeni petiţionari din Frumuşica, în care se menţionează: „terenul pentru deschiderea unei noi pieţe, la standarde europene, este stabilit pe imaşul indicat de dumneavoastră, lângă terenul de fotbal”.
În concluzie, după cum afirmă primarul Rădeanu, în viitor o să fie două pieţe, una privată, care va avea produse industriale şi va include şi oborul de animale, şi una agro-alimentară, a primăriei, la marginea imaşului. „Pe ultima, nu am putut-o porni acum pentru că avem un mare deficit financiar, de 6 miliarde lei, de la ultima „rectificare pe minus” din luna aceasta. Ştiam că o să-mi sară oamenii în cap” - susţine Costel Rădeanu - „cel puţin cei de aici, de la centru, din cauza asta. Aşa că la anul am să mă zbat să fac rost de 200 milioane lei vechi, să împrejmuiesc terenul destinat pieţei de lângă imaş, să fac acolo câteva WC-uri şi câteva alei pietruită pentru a putea muta piaţa înapoi”
. Un aspect deosebit am surprins şi în finalul discuţiei purtate cu viceprimarul Dumitru Baciu: „Uşor, uşor şi lumea se va obişnui să vină, pentru materiale de construcţii, la noua piaţă particulară. Mai ales că, toţi cei care mergeau la Nicolae Bălcescu să vândă scânduri, dulapi, cherestea, erau tot de aici, din zona noastră. Şi-n plus, şi preoţii vor fi mai mulţumiţi pentru că, cu noul târg, oamenii îşi vor rezolva problemele personale joia şi nu duminica, când erau obligaţi să meargă la cumpărături la Flămânzi”. În ceea ce priveşte proiectul adevărat, pentru piaţa „europeană”, cu apă, canalizare, dotări, etc., vicele Baciu afirmă că acesta există, dar că nu poate fi pus în aplicare pentru că ”e situaţie de criză”. Vom reveni asupra subiectului. (B.P.F.)

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Program Tv SOMAX, miercuri, 29 septembrie
Horoscop
Bancul zilei: Risc feminin la înghesuială
Comisiile de specialitate de la Cameră aprobă cumulul pensiilor cu veniturile salariale
Pescari in Turcia, braconieri in România
Traian Băsescu acţionează conform principiului divide et impera
Angajatorii, obligaţi să urmeze cursuri de 40 de ore pentru protecţia muncii
Lecţia votului de aur
„Un comunist este ca un crocodil...”, Winston Churchill
Comoara dispărută
Peste 150 de saci cu gunoaie colectaţi la acţiunea din Flămânzi
Doamne ajută, părinte!
preot ortodox cu metehne catolice
Liberalul Viorel Grigoraş: „Băsescu e un golan”
Preşedintele liberalilor botoşăneni cântă imnul de luptă
„Îi bat la dublu, să nu uite!”
E.ON Gaz a mirosit că-i rost de a scoate ceva bani din izolaţiile termice
ei vor eliberarea unui aviz, care nicidecum nu se va elibera gratuit
Poliţistul – fotbalist de la Mihăileni a dat de mare belea
Cam multe deficienţe la firmele de catering
Se aşteaptă sosirea noilor cereri privind ajutoarele la căldură
Managerul de spital va stabili de câţi medici şi asistenţi are nevoie
Va demara campania de depistare a copiilor cu scolioză
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog