Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Anunţuri
Fapt divers
Învăţământ
Sănătate
Sport
Administraţie
Horoscop
Ofertă de afaceri
Umor
Mondene
Comentarii
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
9517
De la 07 Ianuarie 2003
122895166

Şcoală pe cale de autodesfiinţare

  • 14 March 2008, 23:00
Una din unităţile decente din învăţământul zonal este, fără îndoială, Şcoala cu clasele I-VIII din localitatea Cotu, comuna Copălău, reabilitată cu circa doi ani în urmă cu fonduri PHARE. Îngrijită şi modernizată complet, de la tâmplărie şi până la învelitoare, şcoala are propria sa centrală termică pentru încălzire, este dotată cu mobilier nou şi chiar cu două calculatoare conectate la Internet. Din păcate, deşi oferă, atât prin materialul didactic cât şi prin pregătirea cadrelor provenite, în mare parte, de la Şcoala de Arte şi Meserii (SAM) Copălău, condiţii foarte bune de studiu elevilor locali, se confruntă cu o serioasă problemă.
An de an tot mai puţini copii vin la şcoala din Cotu, unitatea riscând să devină curând, ca multe altele din judeţ, încă un forum educativ în care s-au investit miliarde şi de care beneficiază doar o mână de şcolari. La ora actuală, la Şcoala Generală Cotu sunt înregistraţi 41 de elevi în ciclul primar şi tot atâţia în ciclul gimnazial. Dintre elevii cei mici, 9 sunt boboci în primul an de şcoală, 16 sunt în clasa a II-a, 7 învaţă în clasa a III-a şi 16 completează ultima clasă a cursului primar.
Învăţătorii Cătălina Aciobăniţei şi Vasile Niculăesa predau la clase simultane, clasa I fiind cuplată cu a III-a, iar a II-a cu a IV-a. Învăţătorul Niculăesa, nimeni altul decât tatăl actualului viceprimar de Copălău, crede că situaţia se datoreaz㠓plecării masive, din sat, a localnicilor. Cei mai mulţi s-au dus la muncă în Germania, apoi între timp şi-au aranjat situaţia şi şi-au luat şi copiii la ei. A rămas un sat îmbătrânit, cu tot mai puţini copii de la an la an, dar sperăm că în viitor situaţia se va redresa oarecum. Conform evidenţelor noastre, la anul vom avea 14 copii în clasa I, lucru care ne va permite să înfiinţăm un nou post de învăţător”.
La SAM Copălău, directorul coordonator Marius Ciplinschi, cunoaşte foarte bine situaţia şcolarilor din Cotu, pe care îşi doreşte să o reglementeze “prin zonarea corectă a comunei”. “Voi face în aşa fel încât cei care locuiesc în apropierea şcolii din Cotu să meargă să înveţe acolo, mai ales că predau aceiaşi profesori, nu să vină toţi aici. Mă refer în primul rând la cei din Satul Nou, care vin aproape toţi la centru, când ar putea merge foarte bine la şcoala din Cotu”, a mai afirmat directorul Ciplinschi. (B.P.F.)

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Lumină în întunericul radiologic al Spitalului Truşeşti
Să fie vorba de o epurare politică în prag de alegeri?
Botoşăneni veniţi acasă din străinătate cu HIV/SIDA
Se vor întrece în cunoştinţele din domeniul protecţiei consumatorului
Astăzi este Ziua Mondială a Drepturilor Consumatorului
Amendaţi pentru parcare în locuri nepermise
Cum i s-a furat Nicoletei Luciu portofelul
Cheltuială enormă pentru aplicarea unui proiect
Vă oferă un câştig de cel puţin 500 dolari/lună
Comentariul comentariilor (LXXV)
(Ioan Rotundu)
Papă sau sultan
poezie hazlie
Horoscop
Program TELE’M Botoşani
Liberalul Câmpanu caută salvarea în braţele lui Conţac
şeful social-democraţilor habar n-are de intenţiile lui Câmpanu
Flutur a mai dat o lovitură electorală eventualilor contracandidaţi
Principele Radu al României face o lansare de carte la Botoşani
Se conturează noua groapă de gunoi a judeţului Botoşani
botoşănenii vor avea un depozit ecologic la standarde europene
În zilele de Paşti, Botoşanii vor face o baie de lumină
Turul de Ciclism pleacă în acest an de la Botoşani
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog