Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Anunţuri
Economic
Editorial
Învăţământ
Sănătate
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Ofertă de afaceri
Umor
Mondene
Comentarii
Publicitate
Caricaturi
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
21176
De la 07 Ianuarie 2003
122881243
Scrisoare deschisă

Domnului Theodor Stolojan, pretendent la funcţia de Prim-ministru

  • asumarea eşecului politicilor Alianţei DA în 2004-2008
  • 24 November 2008, 23:00
În calitatea dvs. de copreşedinte al Alianţei DA, alături de dl. Traian Băsescu, aveţi obligaţia elementară în faţa milioanelor de cetăţeni români să vă asumaţi răspunderea pentru EŞECUL POLITICILOR ALIANŢEI DA şi să nu arătaţi cu degetul în altă parte, deoarece se presupune că dacă nu aţi participat la elaborarea acelor politici, cel puţin vi le-aţi însuşit, le-aţi aprobat şi le-aţi pus în aplicare împreună cu partenerul de alianţă PNL. AŢI FOST LA GUVERNARE – prin Preşedintele ţării, prin membrii guvernului timp de doi ani şi jumătate, prin miile de oameni cu care aţi împânzit toate organismele administraţiei locale, consiliile de administraţie ale unităţilor de stat şi prin primarii din capitală, din alte oraşe şi comune (inclusiv primarii preluaţi de la alte partide – PSD, PRM, PNL).
Acest adevăr elementar vreţi să-l înlocuiţi cu o MINCIUNĂ – că NU AŢI FOST LA GUVERNARE, ceea ce este împotriva bunului simţ şi vă compromite ca oameni politici. NECINSTEA constă în faptul că în această campanie electorală – plină de mizerii politice – liderii PDL, în frunte cu dvs., nu-şi asumă răspunderea pentru eşecul politicilor ALIANŢEI DA. Dacă persistaţi în această poziţie necinstită – veţi pierde multe voturi, pentru că oamenii – în cele din urmă – se vor lămuri. Nu este bine să mai trataţi milioanele de cetăţeni români ca pe o masă de proşti, care vă dă ascultare orbeşte şi care şi-ar fi pierdut total memoria.
Noi v-am trimis MANIFESTUL-CHEMARE – pe care l-am elaborat pornind de la cerinţe fundamentale pentru REÎNNOIREA clasei politice, pentru SCHIMBARE. Nu întâmplător – între relele sociale profund dăunătoare evoluţiei noastre – am incriminat NECINSTEA, MINCIUNA, ÎNŞELĂCIUNEA şi DEMAGOGIA – armele de bază ale politicienilor români. Este şi vina noastră – a milioanelor de români că ne complacem în această situaţie, ne lăsăm derutaţi şi nu punem în mişcare nici puţinele mijloace de luptă de care mai dispunem.
În această scrisoare vă cerem să vă ASUMAŢI partea de vină în ce priveşte eşecul politicilor acroeconomice aplicate de ALIANŢA DA, cel puţin în următoarele două domenii.

A. ÎNRĂUTĂŢIREA CONSIDERABILĂ A DISPROPORŢIILOR ŞI DEZECHILIBRELOR ECONOMICE
În studiile şi articolele noastre recente am atras atenţia asupra PREŢULUI imens pentru români plătit pentru „creşterea economică” nesănătoasă şi care lasă o grea moştenire pentru viitoarea guvernare şi viitoarele generaţii.
Dumneavoastră aţi fost la guvernare în toţi aceşti ani prin politicile de dreapta aplicate, cum am demonstrat mai sus. De aceea, noi combatem FUGA DVS. DE RĂSPUNDERE pe motiv că au ieşit din guvern miniştrii Dvs. şi vă cerem să vă asumaţi răspunderea pentru agravarea situaţiei economice în primii trei ani de guvernare (anul 2005, 2006 şi 2007 până în luna aprilie) – ţinând seama de datele oficiale incontestabile. Vă dăm patru indicatori fundamentali care caracterizează accentuarea dezechilibrelor şi a vulnerabilităţilor economiei româneşti în aceşti ani.
a. Deficitul bugetar direct şi deficitul quasifiscal au crescu extraordinar, an de an. La nivelul anului 2007 deficitul bugetar direct a fost mai mare de 2,5 ori decât în 2004 (exprimat în euro, deficitul în 2007 a fost mai mare de 3,2 ori decât în anul 2004). Deficitul quasifiscal (pierderi financiare şi plăţi restante la unităţile de stat, blocaje etc.) s-a amplificat, atingând cifre de miliarde de euro.
b. Deficitul balanţei comerciale externe în 3 ani s-a mărit de 3,3 ori ( de la 5,3 miliarde euro în 2004, la 17,6 miliarde euro în 2007), datorită în mare parte importurilor pentru consum.
c. Deficitul balanţei de plăţi externe – în 3 ani a fost mărit de 3,2 ori (de la 5,3 miliarde euro în 2004, la 16,9 miliarde euro în 2007).
d. Datoria externă a României – pe termen mediu şi lung în 3 ani a fost mărită de 2,1 ori (de la 18,3 miliarde euro în 2004, la 38,4 miliarde euro în 2007). La 30 iunie 2008, datoria externă a ajuns la 44,8 miliarde euro (o creştere de 2,4 ori).
Deci, în aceşti 3 ani, datoria externă a ţării a crescut de mai mult de două ori – decât în 15 ani anteriori de tranziţie. La aceasta se adaugă şi datoria externă pe termen scurt enormă (peste 20 miliarde euro).
Datele de mai sus – reprezintă RECORDURI NEGATIVE, care trebuiau să pună în alarmă întreaga clasă politică şi societatea civilă.
În Studiul nostru recent publicat, aceste ritmuri şi nivele extraordinare le-am calificat ca „aberaţii şi absurdităţi economice” ca o „aventură iresponsabilă”. Tendinţele imprimate de politicile economice şi financiare greşite şi ineficiente ale ALIANŢEI DA (PDL + PNL) – au continuat în tot anul 2008. Nici nu putea fi altfel, căci s-a aplicat programul de guvernare al ALIANŢEI DA.
CONCLUZIA Noi considerăm că PDL trebuie să-şi asume răspunderea pentru acest eşec în întregime; dacă PDL doreşte o delimitare in timp (nejustificată) – trebuie să-şi asume răspunderea cel puţin pentru rezultatele negative din cele 28 de luni cât a fost reprezentat în guvern (adică 80% - din rezultatele negative pe 3 ani).
Ar fi cinstit să nu se arate cu degetul numai la partenerul de Alianţă – PNL cum fac în campania electorală domnii Th. Stolojan, E. Boc, A. Videanu, R. Berceanu şi alţii, care nu-şi asumă nicio răspundere pentru acest eşec, derutând intenţionat milioanele de cetăţeni români, care urmează să voteze şi nu mai ştiu ce să creadă despre acest tip de politicieni.
Este evident că vulnerabilităţile de mai sus expun România la mari riscuri, mai ales în condiţiile crizei economice mondiale; se produce o exacerbare a acestor dezechilibre, cu simptome agravante determinate de reducerea substanţială a posibilităţilor de export şi de dificultăţile mult înăsprite de constrângerile şi limitările impuse de piaţă la obţinerea finanţărilor externe.
Aceasta este contribuţia negativă a politicienilor PDL la dezastrul economic; şi trebuie recunoscut în mod cinstit şi să nu mai fie minţite milioanele de cetăţeni români.

B. Politicile fiscale profund eronate promovate de ALIANŢA DA (PDL+ PNL), prin reducerea considerabilă a impozitelor directe pe profit (cu 36%) şi pe venitul persoanelor fizice (cu peste 32%), sub denumirea falsă de „cotă unică” – a avut efecte economice, financiare şi sociale extrem de negative. În Studiul recent pe care vi l-am trimis am arătat limpede rezultatele catastrofale ale „cotei unice” :
a. Pagubele financiare la bugetul statului în cei 4 ani de guvernare de dreapta au fost de circa 11,7 miliarde euro, din care 6 miliarde euro au intrat în principal în buzunarele companiilor multinaţionale (care le-au transferat în mare parte în străinătate) şi circa 5,7 miliarde euro – au sporit în principal câştigurile nete ale păturilor sociale cu venituri mari şi foarte mari;
b. Politicile „cotei unice” (alături de alte politici economice greşite) au agravat disproporţiile şi dezechilibrele economice, cum am arătat mai sus;
c. Nedreptatea socială s-a accentuat prin favorizarea păturilor sociale cu venituri mari şi foarte mari, pe calea desfiinţării „progresivităţii” impozitării pe venit (contrar practicilor şi politicilor europene).
CONCLUZIA Întrucât politicile fiscale privind „cota unică” promovate de ALIANŢA DA (PDL+ PNL) nu s-au modificat – PDL trebuie să-şi asume întreaga răspundere alături de PNL – pentru pierderile de resurse de la buget de circa 11,7 miliarde euro. Aici nu mai putem nici formal să numărăm anii şi lunile cât timp reprezentanţii PDL au fost în guvern, deoarece politicile fiscale privind „cota unică” – au rămas aceleaşi, neschimbate, 4 ani. Aceasta cu atât mai mult, cu cât reprezentanţii PDL, în văzul a milioane de telespectatori, au revendicat „paternitatea” politicii de „cotă unică”.
De o gravitate excepţională este faptul că persistaţi în eroare şi în Programul Dvs. de guvernare pentru 2008-2012 – aţi prevăzut menţinerea politicii de „cotă unică” – adică să se arunce pe fereastră – alte 12 miliarde de euro – de la bugetul statului în următorii 4 ani.
În viziunea noastră, în condiţiile crizei economice mondiale, care deja a cuprins şi economia reală a României (reduceri de producţie, trimiteri în şomaj în câteva sectoare importante etc.) – se impune necesitatea revizuirii politicilor fiscale eronate de „cotă unică”, ţinând seama şi de practicile şi politicile europene; punerea în aplicare a unui program anti-criză, printr-un consens naţional, necesită mobilizarea unor importante resurse financiare, printr-o impozitare corectă şi raţională, pentru a se acoperi miliardele de euro cerute de măsurile concrete anti-criză.
În temeiul „Criteriilor” formulate de noi în „Manifestul – Chemare”, vă invităm şi pe Dvs., care aspiraţi la funcţia de Prim-ministru, ca şi pe alţi politicieni – ca în puţinele zile de campanie electorală care au mai rămas – să daţi în mod cinstit EXPLICAŢII – milioanelor de cetăţeni români, răspunzând la acuzaţiile ce vi s-au adus în mass-media: pe ce căi v-aţi îmbogăţit în anii tranziţiei (din salariile bugetare este mai greu), ajungând la o avere de 12-15 milioane de euro; să daţi clarificări în ce priveşte răspunderea Dvs. în „afacerea Megapower„ (bani scoşi de la buget de peste 12 milioane dolari, care s-au pierdut), în unele afaceri legate de grupul Tofan, în unele intervenţii legate de grupul ALRO Slatina, în domeniul energetic şi altele.
De asemenea, este indicat să răspundeţi la faptul semnalat de presă şi de unii politicieni – cum aţi dobândit casa din Str. Aurel Vlaicu (6 camere, 2 garaje, în valoare de 10 miliarde lei vechi) – la un preţ modic social, deşi aveaţi o casă deja primită de la stat la preţ social. Este potrivit să clarificaţi public şi urgent aceste chestiuni, altminteri vor plana asupra Dvs. „suspiciuni” similare cu cele propagate cu atâta intensitate de liderii PDL la adresa politicienilor din alte partide.
Ca foşti colegi de breaslă, ca finanţişti, vă îndemnăm să daţi răspunsuri clare şi ferme la aceste „suspiciuni” . Altfel, ele vor fi reluate cu şi mai mare intensitate – după alegeri. Şi nu este bine.
Grupul de iniţiativă „Reînnoirea”
Florea Dumitrescu
Gheorghe Stroe
Cristian Apostol


Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Nici că se putea o propunere mai tâmpită
Comentariul comentariilor (CCXLIX)
(Ioan Rotundu)
Horoscop
Avea pe cineva la pat!
Cine şi de ce i-a dat peste ochi lui Tăriceanu
Susţine că oferta sa-i un chilipr
Ministrul Educaţiei, Anton Anton, premiază olimpicii internaţionali
Noi reglementări privind procedura insolvenţei
Fonduri suplimentare pentru domeniile social şi educaţie
Ajutoare financiare pentru familiile afectate de inundaţii
Comunicat de presă
Invitaţi de marcă la “O-la-la”
Slovacia spune NU cererilor de autonomie ale maghiarilor
Cu ce mână dai, cu aia primeşti!
Pedeliştii au rezervat toate microbuzele pentru publicitatea electorală
doar vor fi siguri că nu le folosesc şi contracandidaţii
Ofiţer de jandarmi judecat pentru abuz în serviciu
Voturi contra cuvântului lui Niţură
Problema adeverinţelor de vechime s-a complicat şi mai mult
În plină criză economică, Mediul agravează situaţia
în loc să ne protejăm interesele, acţionăm împotriva lor
Bani care nu vor mai fi recuperaţi în veciul vecilor
Medic de familie aspru sancţionat
Chestionare completate la uşa farmaciilor
Alt scut în faţa abuzurilor
Memoria profesorului Mintici terfelită chiar de IŞJ
director interimar la Şcoala nr. 17 a fost numit un informator plătit al Securităţii
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog