Cultură

Scrisoare deschisă adresată preşedintelui României

• 10 April 2008, 23:00
Stimate domnule Presedinte Traian Băsescu,
Vă rog să consideraţi rândurile de mai jos ca o atitudine faţă de ultimele declaraţii ale dumneavoastră privind relaţiile României cu Federaţia Rusă, având în vedere calitatea mea de membru al Comisiei pentru Afaceri Externe a Parlamentului European.
Am primit cu satisfacţie faptul că, în sfârsit, domnule Presedinte, aţi înţeles, deşi mai greu, acum aproape la încheierea mandatului, că în relaţiile internaţionale trebuie să ne urmărim interesele, să ne manifestăm cu respect şi să renunţăm la tentaţia de a jigni gratuit. Declaraţiile dumneavoastră agresive îndreptate împotriva Rusiei nu au făcut decât să creeze o atmosferă de neîncredere şi incertitudine care a degradat relatiile economice şi a contribuit semnificativ la situaţia în care exporturile româneşti către o mare piaţă să fie aproape inexistente iar preţul plătit de consumatorii români pentru gazul consumat să fie cel mai mare din Uniunea Europeană. Dialogul politic cu Federaţia Rusă trebuia să înceapă demult iar vina întârzierii vă aparţine în exclusivitate, domnule Preşedinte. Preţul acestei întarzieri este însă plătit de români.
Începerea unui dialog cu Federaţia Rusă nu trebuie să însemne o schimbare radicală în politica noastră externă. România este şi trebuie să rămană un partener strategic al SUA si un membru corect al Uniunii Europene. Începerea unui dialog cu Rusia este un lucru de normalitate, un fapt ce ţine de abecedarul diplomaţiei – o ţară trebuie să-şi păstreze pârgii de dialog deschise pentru că aşa este mai puternică şi mai apreciată, inclusiv, de către aliaţii săi strategici.
În ceea ce priveşte intenţia dumneavoastră declarată de a merge la Moscova să negociaţi renunţarea la intermediari în contractele la gaze, aceasta a stârnit zâmbete largi în Parlamentul European. Nu asta trebuie să facă un Preşedinte european. Acest tip de comportament este unul caracterisitc unui “Vod㔠balcanic din urmă cu două secole şi nu unui lider al Uniunii Europene. Afişarea acestui tip de comportament mă face să cred că nu aţi înteles nimic din participările la reuniunile Consiliului European şi din întâlniriile cu liderii europeni.
Principiul de bază promovat de Uniunea Europeană este ca politicul nu trebuie să dicteze contractele de gaz şi ţările prin care trec conductele de transport. Energia nu trebuie să fie o armă politică. Contractele de gaz se încheie între companii, multe dintre ele private, şi nu între şefii de stat. Uniunea Europeana încercă de câţiva ani să convingă Rusia să renunţe la astfel de practici iar dumneavoastră, prin declaraţiile făcute şi intenţiile manifestate, nu faceţi decât să le “certificaţi” ca fiind europene. Rolul unui Preşedinte nu este să negocieze contracte de gaze, ci să iniţieze un dialog care să ajute mediul de afaceri. Faceţi-vă treaba dumneavoastră, domnule preşedinte! Eliminaţi tensiunile politice! Renunţaţi la declaraţiile belicoase şi la jigniri! Creaţi un cadru bun de dialog în care companiile românesti Romgaz, Distrigaz, Petrom să poată apoi negocia. Nu amestecaţi politicul în contractele de gaz!
Stimate domnule Presedinte, cu regretul unuia care v-a sprijint total în campania electorală, vă spun că de ceva timp vă aflaţi permanent în eroare. România europeană nu are nevoie de un Preşedinte jucător, România europeană are nevoie de un Preşedinte. Punct.
Cu respect,
Cristian Busoi, europarlamentar PNL
Membru al Biroului Politic Central al PNL
(Romanien Global News)

Comunicat de presă eveniment
Comunicat de presă învăţământ
Comentariul comentariilor (XCIV)
(Ioan Rotundu)
Dorinţa poliţaiului
Nou director, noi reguli
Caravana locurilor de muncă
Se caută firme de consultanţă agricolă
Legalizarea documentelor de studii pentru romanii din Italia
Romanii ar putea avea cetăţenie spaniolă în 5 ani
Unde sunt templele memoriei noastre?
Performantele învăţământului românesc lăudate de presa canadiană
Serviciul secret al comuniştilor de la Chisinau atacă libertatea de exprimare
Program TELE'M Botoşani, vineri, 11 aprilie
Acum sunt trei, dar va câştiga numai unul