Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Politică
Editorial
Horoscop
Umor
Comentarii
Anchete
Poşta redacţiei
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
13583
De la 07 Ianuarie 2003
122899232

Scrisoare deschisă către cetăţenii din comuna Suliţa, judeţul Botoşani

  • 22 September 2020, 21:32
Eu, Traian Popa, concetăţeanul dvs. vă invit să analizăm împreună activitatea primarului Costinel Ciubotariu care a condus urbea noastră în ultimii 16 ani. Sunt îndreptăţit, şi dvs. de asemenea, să facem o astfel de evaluare deoarece el a fost plătit din banii noştri, ai contribuabililor la bugetul local şi cel de stat după caz. Imaginile alăturate vorbesc de la sine iar eu voi face doar câteva comentarii pe care dvs. vă rog să le analizaţi şi apoi să decideţi dacă primarul Ciubotariu a făcut ceva bun pentru satul nostru sau a făcut mai rău satului în care trăim.

1. Iarmarocul (târgul de animale)
Aşezat la ieşirea din Suliţa spre Dracşani pe partea stângă, pe şes, locul unde veneau oamenii şi din satele învecinate să vândă animale şi produsele agricole, , un loc în care în fiecare zi de duminică oamenii din Suliţa erau preocupaţi de a vinde, a cumpăra sau de a fi prezenţi într-un loc atât de animat unde se adunau sute de persoane, acest iarmaroc a fost desfiinţat de Ciubotariu
A mai încercat şi preotul Nicu Popa din Dracşani să schimbe ziua de târg să nu mai fie duminica ci luni, pentru că nu avea cine să vină la biserică. El, preotul, nu a reuşit, însă primarul Ciubotariu i-a rezolvat şi nevoia după un an sau doi. Populaţia din Suliţa să întrebe primarul de ce a trebuit desfiinţat iarmarocul şi acesta să răspundă personal. nu cum îi este obiceiul să bată câmpii sau şi mai rău „numai să bată”, cum îi este obiceiul.

2. Piaţa (agroalimentară)
Suliţa – târg s-a numit de la înfiinţare în 1820 localitatea noastră, cu populaţie majoritar evreiască care aveau ca activitate principală comerţul şi mai apoi meşteşugării, producea fani agricoli şi crescători de animale. Comerţul se desfăşura în dughene, cârciumi, piaţă – iarmaroc, pentru ca mai târziu, pe timpul comuniştilor, să fie magazine, restaurant, piaţă – iarmaroc şi, în final, de când Ciubotaru a ajuns primar au mai rămas doar prăvălii şi cârciumi. ,Ce a rezistat 200 de ani, Ciubotariu i-a pus capăt. Care a fost motivul acestei acţiuni???
După ce a schimbat de câteva ori locaţia amplasamentului pieţei, a mutat-o în locul iarmarocului deja desfiinţat pentru ca în primăvara lui 2019 să desfiinţeze şi această activitate, înstrăinând ceea ce se numea piaţa Suliţa (foto ]).

3. Fostul CAP Suliţa
La primul mandat Ciubotariu a găsit 3 grajduri din patrimoniul fostului CAP Suliţa. Unul din cele trei trei grajduri l-a vândut cu o sumă m importantă în anul 1995 firmei SC Traian SRL al cărei administrator eram. Acest grajd a fost infrastructura unui abator de carmangerie cu spaţii moderne de producţie şi abatorizare precum şi depozite de refrigerare
În acest abator au lucrat timp de 3 ani aproximativ 120 lucrători (muncitori şi tehnicieni) din Suliţa, satele învecinate şi din Botoşani). Celelalte două grajduri au intrat în proprietatea primăriei sau a lui Ciubotariu??
Cu sediul CAP (care a funcţionat câţiva ani ca şi grădiniţă) ştiu că este în proprietatea uneia din firmele lui Ciubotariu.

4 Moara de porumb şi grâu – Suliţa
Construită în anul 1962, moara nu a fost în inventarul comunei Suliţa. Obiectiv de mare însemnătate pentru locuitorii satului şi comunele din această parte a judeţului a încăput pe mâinile unui samsar de fier vechi, prieten al primarului. Nu a făcut niciun gest din poziţia de primar pentru a salva acest obiectiv atât de important pentru oamenii satului În prezent, în clădirea în care odinioară a fost moară locuiesc două familii din neamul Ţurcanu (rude cu celebrul Florin).

5. Căminul cultural Suliţa
Construit între anii 1938 – 1942 de către un iubitor al locului şi oamenilor din acea vreme care populau satul Suliţa,căminul era o construcţie modernă pentru acele timpuri (dependinţe, cabine pentru actori, centrală pe cărbune, , scenă impunătoare, locuri pe scaune cu numere etc.).
Pentru generaţia mea acest locaş a reprezentat un loc unde am văzut pentru prima dată actori jucând pe scenă, spectacole cu păpuşari de la Teatrul Vasilache, concerte ale Filarmonicii Botoşani, aici am mers prima dată la bibliotecă şi am văzut primul televizor din clubul amenajat.
Aşa arată acum căminul cultural Suliţa (foto 1) după 16 ani cu Ciubotaru primar. Compartimentul cultură din cadrul Primăriei Suliţa este ocupat de tot atâţia ani ca şi primarul de către Iulian Budeanu – referent cultural (muzistul Ciubotariu) cum îi spun localnicii.

După ce am dezvoltat activitatea cu abatorul am propus lui Ciubotaru să renoveze căminul cultural şi să înfiinţeze „Clubul agricultorilor” M-a refuzat spunându-mi că deja a încheiat contract cu un individual care va face discotecă.
Mai sunt foarte multe neajunsuri şi probleme create de acest Ciubotariu locuitorilor din Suliţa mea. Ca şi concluzie din partea mea Ciubotariu n-a făcut „NIMIC” pentru satul Suliţa şi locuitorii lui, a distrus tot ce a găsit şi funcţiona, a făcut bine doar pentru el şi gaşca lui.


Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Bancul săptămânii: Înţelepciune pescărească
Horoscopul săptămânii 21 - 27.09.2030
Candidatul Constantin Bursuc i-a împărţit pe dorohoieni în două tabere
Ioan Rotundu
La Darabani, PSD-ul are un candidat de „râsul curcilor”
Ioan Rotundu
Răutatea sufletească ţi perversitatea morală ale candidatului Cosmin Andrei
Ioan Rotundu
Catrenul săptămânii
Ioan Mamaische
Portret de candidat la func’ia de primar din partea pro Rom\nia
Liberala Ada Macovei infestată cu „coronaviruşii” Mihaelei Huncă
Ioan Rotundu
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog