Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Editorial
Horoscop
Umor
Anchete
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8697 lei
1 USD = 3.9827 lei


Număr accesări
Astăzi:
33055
De la 07 Ianuarie 2003
103253963

Se fini avec Florin Cīţu!

  • Ioan Rotundu
  • 3 October 2021, 22:51
Scriam īn editorialul intitulat „Strategia preşedintelui Iohannis şi pionul otrăvit Cioloş” postat īn 28 septembrie a.c. că Dacian Cioloş va fi preşedintele USR – PLUS: „Aceste informaţii le-am primit din surse credibile iar confirmarea lor va veni vineri, cānd Dacian Cioloş va fi anunţat noul preşedinte al USR. Cāt priveşte cele două moţiuni ce vor fi dezbătute īn parlament, īn afară de faptul că vom asista la un nou spectacol politic dizgraţios, ele nu vor schimba nimic din ceea ce a plănuit preşedintele Iohannis.”
Iată că afirmaţia mea s-a confirmat iar Dacian Cioloş a devenit preşedintele USR īn dauna lui Dan Barna. Desigur, la prima vedere pare ciudat ca o alianţă politică formată din două treimi cu userişti şi o treime cu membri PLUS să aleagă preşedinte „un PLUS” dar, aşa cum am arătat īn editorialul menţionat, strategia a fost pusă la cale la Bruxelles cu implicarea preşedintelui Klaus Iohannis.
Readuc īn atenţie un fapt care a trecut prea uşor comentat prin mas-media naţională īn ziua de vineri, 2 octombrie. La ora 19.00, conform datelor centralizate electronic, Dan Barna era īn faţa lui Dacian Cioloş ca număr de voturi şi era dat ca sigur preşedinte. Īn numai o oră Dacian Cioloş l-a īntrecut şi devansat cu 700 de voturi. Enigmatic, nu?!
Dacian Cioloş, faţă de Dan Barna, este un politician versat, un bun negociator şi mai ales un bun cunoscător al politicii actuale şi de viitor a Uniunii Europene. Numai că preşedintele Klaus Iohannis a văzut īn el un mijloc de a reface coaliţia guvernamentală cu USR şi Florin Cīţu premier. Se pare că acest calcul al lui Iohannis nu s-a potrivit şi cu cel al lui Dacian Cioloş.
Fost premier al Romāniei īn perioada noiembrie 2015 - ianuarie 2017 venit din funcţia de comisar european pe Agricultură (2010 – 2014) Cioloş voia să promoveze o reformă īn domeniul politic şi administrativ dar neavānd sprijinul Parlamentului, a fost mereu şantajat şi a jucat cum i-a dictat PSD-ul.
De această dată Cioloş pare hotărāt ca acele reforme să fie realizate prin USR īntr-o guvernare comună cu PNL şi UDMR dar fără Florin Cīţu premier. USR-iştii au realizat că reformele propuse de către ei la stabilirea programului de guvernare au fost mereu sabotate de către PNL – UDMR aşa că nu vor să mai fie īncă odată pe post de servitori ai intereselor liberalilor, fiind decişi să-l măture din funcţia de premier pe Florin Cīţu, principalul obstacol īn realizarea reformelor ce şi le propun.
Proaspăt ales preşedintele USR, Cioloş a declarat ferm că USR revine la guvernare dar fără Cīţu premier, ceea ce nu este deloc pe placul preşedintelui Iohannis care are şi el socotelile sale pentru perioada cānd nu va mai fi preşedintele Romāniei.
Marţi, această săptămānă, dacă PSD nu va trăda din nou şi nu va susţine PNL-ul din umbră, Guvernul Cīţu va fi demis iar preşedintele Iohannis va primi de la USR un şah din care nu va putea ieşi decāt dacă va renunţa să-l mai numească premier pe Cīţu. De alegeri anticipate nu poate fi vorba pentru că niciun partid nu-şi doreşte aşa ceva, chiar dacă PSD clamează că asta şi urmăreşte.
Săptămāna aceasta va fi una de foc şi poate crucială pentru viitorul politic al Romāniei. Este foarte important pe cine va accepta preşedintele Iohannis să-l nominalizeze premier iar romānii vor putea avea convingerea dacă preşedintele vrea cu adevărat reformarea clasei politice şi a administraţiei publice sau numai mimează. Părerea mea!

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


I-am condamnat pe toţi la moarte!
Ioan Rotundu
Horoscopul săptămānii 4 – 11.10.2021
ancul săptămānii: Sinceritate părintească
Catrenul săptămānii
Ioan Mamaische
Penalul primar Borfotină şi bogatul său evantai de infracţiuni
Ioan Rotundu
Cum testele COVID false umflă buzunarele celor din Vama Stānca
Ioan Rotundu
Dovada că şefa Gărzii de Mediu Botoşani este coruptă profesional
Ioan Rotundu
Ce spune DSP despre medicii din Vama Stānca
Ioan Rotundu
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă