Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Politică
Infracţiuni
Fapt divers
Administraţie
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Reportaje
Comentarii
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
9929
De la 07 Ianuarie 2003
122869996
Sectia pentru procurori a CSM:

Modificarile aduse Codurilor penale vor paraliza capacitatea de a apara ordinea de drept,

  • drepturile si libertatile cetatenilor
  • 15 December 2017, 23:00
Sectia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii se alatura punctelor de vedere transmise de Parchetul General, DNA si DIICOT privind propunerile de modificare a Codurilor penale, apreciind ca modificarile vor paraliza capacitatea Ministerului Public de a apara ordinea de drept, precum si drepturile si libertatile cetatenilor.
"Sectia pentru procurori din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii se alatura si sustine punctele de vedere exprimate recent de cele mai importante structuri de parchet din cadrul sistemului judiciar - Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, Directia Nationala Anticoruptie si Directia de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism -, precum si de Asociatia Procurorilor din Romania, cu privire la propunerile de modificare a Codului penal si Codului de procedura penala, avansate in cadrul demersului legislativ parlamentar de implementare a Directivei (UE) 2016/343 a Parlamentului European si a Consiliului din 9 martie 2016", se arata intr-un comunicat al Sectiei pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii, citat de Agerpres.
Reprezentantii Sectiei pentru procurori isi exprima ingrijorarea atat cu privire la maniera aleasa pentru desfasurarea acestui proces legislativ, in procedura de urgenta, fara transparenta si fara o prealabila consultare a magistratilor, cat si fata de continutul unora dintre propunerile avansate, care vor paraliza capacitatea Ministerului Public de a-si desfasura activitatea in vederea indeplinirii misiunii constitutionale inscrise in articolul 131 alineatul 1 din Constitutia Romaniei - aceea de a apara ordinea de drept, precum si drepturile si libertatile cetatenilor, in special impotriva celei mai agresive forme de ilicit juridic - ilicitul penal.
Lipsa de transparenta si urgenta acestui demers legislativ nu pot fi justificate atata vreme cat termenul de implementare a directivei europene in legislatia fiecarui stat membru este 1 aprilie 2018, iar o mare parte dintre propunerile de modificare avansate exced exigentelor si limitelor de reglementare ale acestei directive, subliniaza reprezentantii CSM.
"Avand in vedere principiul colaborarii loiale intre puterile statului, Sectia pentru procurori din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii adreseaza Parlamentului Romaniei solicitarea de a amana derularea procesului legislativ in vederea consultarii adunarilor generale ale magistratilor din instante si parchete si asociatiilor profesionale", se arata in comunicat.
In opinia reprezentantilor Sectiei pentru procurori a CSM, aceste demersuri consultative vor asigura atat transparenta procesului legislativ, cat si posibilitatea identificarii de catre puterea legiuitoare a celor mai adecvate solutii legislative care sa determine si sa garanteze un echilibru necesar in orice societate democratica, intre interesul general al societatii de a fi protejata de consecintele faptelor infractionale si interesul legitim al persoanelor anchetate penal de a avea dreptul la un proces echitabil si de a fi prezumate nevinovate pana la o hotarare definitiva de condamnare.
Agentia de stiri HotNews

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Catrenul săptămânii
Ioan Mamaische
Presa-n gura lu' Rotundu: Emisiunea din 15.12.2017
Intervine o rasturnare a valorilor specifice unui stat de drept,
fiind sacrificat interesul general al societatii in favoarea unui interes de grup
In 1994, Eugen Nicolicea cerea ca Regele Mihai sa fie declarat persona non grata pe teritoriul Romaniei
Daniel Morar, despre fotografia in care apare impreuna cu Iordache:
"Nu era o intalnire programata. Mi-a aratat niste modificari la statutul magistratilor asistenti ai Curtii Constitutionale. Nu m-am uitat, pot sa merg si la testul poligraf"
Comisiile de buget-finante, mai multi bani pentru primari:
Cotele defalcate din impozitul pe venit ce se transfera bugetelor locale cresc la 100%
Un nou exemplu despre cum te afecteaza modificarile Codului de procedura penala:
Gigel, functionarul care ia mita la eliberarea fiecarui document si nu mai poate fi arestat
Traian Basescu vrea sa candideze la alegerile parlamentare din 2018 din Republica Moldova
Fostul ministru rus al Economiei, Alexey Ulyukaev, a fost condamnat la opt ani de inchisoare pentru mita
Doua cazuri de false argumente aduse in sustinerea amendamentelor
devastatoare propuse de PSD – ALDE
Flashmob cu oglinzi pe care scrie ”Voi vă vedeţi?”, în faţa sediului PSD din Sibiu
Consiliul de Administratie al Romgaz a decis demiterea directorului general Virgil Metea,
fiind considerat responsabil de prejudicii de 160 de milioane de lei, constatate de Curtea de Conturi/ Este inlocuit cu Emil Cindrea, implicat in dosarul DIICOT "Gaze ieftine pentru InterAgro"
Romania, exportatoare de forta de munca inalt calificata:
15.700 de medici romani, 15.000 de cercetatori romani si numerosi IT-isti lucreaza in strainatate. De ce pleaca specialistii
Horoscopul zilei de 1612.2017
Bancul zilei: Consolarea amantului
„Doctorul” Ionică Nechifor şi masacrul asupra caprelor
Ioan Rotundu
Lumrs lu Rotundu: Eroi sau şarlatani
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog