Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Politică
Editorial
Sindicate
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Gastronomie
Comentarii
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
18192
De la 07 Ianuarie 2003
122878259

Sedinta CSAT de urgenta dupa decizia Curtii Constitutionale privind interceptarile

  • 10 March 2016, 23:00
Consiliul Suprem de Aparare a Tarii (CSAT) se va reuni in sedinta de urgenta vineri seara pentru a discuta efectele deciziei Curtii Constitutionale privind interceptarile, transmit televiziunile de stiri. Sedinta CSAT va avea loc imediat dupa intoarcerea presedintelui Iohannis din vizita in Israel si Palestina.
Reamintim ca ieri a aparut motivarea deciziei Curtii Constitutionale prin care e declarat neconstitutional un articol din Codul de Procedura Penala ce permitea SRI si altor servicii secrete sa faca interceptari in dosarele instrumentate de procurori.
Curtea Constitutionala a publicat motivarea deciziei prin care a declarat neconstitutional un articol din Codul de procedura penala care permitea SRI sa faca interceptari in dosarele instrumentate de DNA si alte parchete. Potrivit deciziei, luata cu majoritate de voturi, CCR arata ca nicio reglementare din legislatia nationala in vigoare, cu exceptia dispozitiilor art.142 alin.(1) din Codul de procedura penala, nu contine vreo norma care sa consacre expres competenta unui alt organ al statului, in afara organelor de urmarire penala, de a efectua interceptari, respectiv de a pune in executare un mandat de supraveghere tehnica, arata Agerpres.
Cel mai puternic efect al deciziei este ca se aplica proceselor aflate pe rol, ceea ce inseamna ca probele obtinute prin interceptari facute de SRI sau alte servicii se informatii nu vor mai fi luate in calcul de judecatori.
Decizia nu se aplica insa dosarelor in care au fost pronuntate solutii definitive, condamnatii in aceste spete neputand cere revizuirea sentintelor, cu o exceptie: daca au ridicat exceptii similare de neconstitutionalitate pana la publicarea acestei decizii in Monitorul Oficial.
Un alt efect al deciziei CCR este ca, in acest moment, procurorii nu mai pot apela la SRI sau alte servicii de informatii pentru interceptari. Daca in cazul DNA exista posibilitati tehnice, in cazul DIICOT sau Parchetului General, procurorii nu au tehnica necesara pentru a realiza interceptarile.
Trebuie amintit ca decizia CCR nu se aplica probelor obtinute de SRI in urma interceptarilor efectuate pe mandate de siguranta nationala. Nu e clar in acest moment cate din dosarele DNA sunt facute pe siguranta nationala si cate cad sub incidenta deciziei Curtii.
Agentia de stiri HotNews

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Bancul zilei: Un tratament eficient şi pentru… doctor
Reţeta zilei: Budincă de spanac
Horoscopul zilei de 11.09.2016
Judecatorul Daniel Morar: Probele in cazul dosarelor in curs nu sunt inlaturate in mod automat
Judecatorii vor proceda de la caz la caz
Comisia Europeana critica dur Romania:
Studiile pentru infrastructura sunt de proasta calitate, iar prioritatile strategice sunt afectate de factori politici
Presedintele CCR: Noi nu am facut nimic dezastruos in decizia asta. Am inlaturat de acolo doua-trei cuvinte
Tariceanu, Basescu si o membra a Uniunii Judecatorilor saluta decizia CCR privind interceptarile
Rusia conduce o campanie pentru destabilizarea Germaniei, scrie Bild, care citeaza oficiali din serviciile secrete germane
Hellvig, SRI: Decizia CCR "un impact cert asupra securitatii nationale"
Consideram ca vor fi afectate dosarele aflate in diferite faze ale justitiei,
Cine credeţi că a moşit decizia CCR?
Ioan Rotundu
Botoşani: Încă nun vechi liberal a părăsit PNL pentru a candida primar la PSD
Călăraşi: „Poliţista” contraatacă cu dovezi care-i atestă incompetenţa
Ioan Rotundu
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog