Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Cultură
Infracţiuni
Anunţuri
Economic
Fapt divers
Editorial
Învăţământ
Sănătate
Administraţie
Horoscop
Ofertă de afaceri
Umor
Mondene
Gastronomie
Publicitate
Remember
Europarlamentare
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
13998
De la 07 Ianuarie 2003
122874065
Şeful Poliţiei române implicat în mafia alcoolului botoşănean (III)

Noaptea care i-a adus lui Calimandruc gloria, dar şi destituirea

  • cum au fost găbjiţi cei de la Bovaly
  • Comisarii financiari au refuzat să se implice
  • destituirea lui Calimandruc a venit de la Bucureşti, imediat ce s-au operat arestările de la Bovaly
  • 26 October 2007, 23:00
În evaziunea fiscală producă la societatea Bovaly cel mai implicat (unii ăl consideră creierul afacerii) s-a dovedit a fi Bogdan Aniculăese, fiul patronului de la Romarga, dar considerat şi viitor ginere pentru lt.col. Muraraşu. Controlul lui Calimandruc la Bovaly s-a soldat, provizoriu, cu o evaziune fiscală de peste un miliard de lei. Controlul a oprit procesarea alcoolului, dar numai pentru o perioadă scurtă de timp. Probabil s-a aşteptat ca generalul Sandu să limpezească apele tulburate de încăpăţinatul Calimandruc.
Numai că, supus unor presiuni fantastice de a opri controlul, şicanat şi ameninţat din toate părţile, în noiembrie 2001 lt.col. Calimandruc este afectat de un accident vascular. Nici Muraraşu nu stă cu mâinile în sân. Vinde autoturismul incriminat de actele controlului, unui individ din Bucureşti, iar la numai două săptămâni cumpără un Mercedes, pe numele lui Bogdan Aniculăese, maşină ce poate fi văzută prin Iaşi, condusă de fiica sa, acum studentă. Simţind că este încolţit, Bogdan Aniculăese încearcă să se pună la Adăpost. El se retrage din societatea Bovaly, lucru pe care-l face şi ginerele comisarului şef Paul Mustaţă, Ernest Jakab.
La Bucureşti, în apartamentul generalului Sandu, Jan Panaitescu – preşedintele Tribunalului Militar Bucureşti, prieten apropiat al generalului, se poartă unele discuţii. Ori interesat, ori strategic aceste discuţii „transpir㔠şi la Botoşani, la biroul cercetări penale. Col. Roşu, şeful cercetărilor penale, şi subordonaţii săi se calmează. Cercetările penale solicitate de Calimandruc se trec în conservare. Nimeni n-a mai avut curajul să le continue.
Deşi încă bolnav, în decembrie 2001 Calimandruc este chemat la Bucureşti pentru a i se face un test psihologic. I se sugerează de anumite persoane să-şi vadă de ale sale şi să lase baltă afacerile societăţii Bovaly şi pe subalternul său Muraraşu. Din nou Calimandruc s-a încăpăţinat să-şi vadă de investigaţiile sale şi să nu ţină cont de sugestiile primite, mascat sau direct.
În ianuarie 2002 Calimandruc revine la serviciu şi se ceartă cu cei de la Penal c-au blocat cercetările. Evaziunea fiscală ajungând la 1,4 miliarde lei, Calimandruc cere arestarea lui Bogdan Aniculăese. Cei de la Penal refuză pe motiv că nu au suficiente probe. Tot acum îşi fac prezenţa şi controlorii de la IGP, trimişii speciali ai generalului Sandu. Generalul voia neapărat capul lui Calimandruc, mai ales că revenirea sa la serviciu a început cu continuarea controlului la Bovaly. Determinaţi de împrejurări, cei de la IGP fac un control asupra activităţii lui Muraraşu. Concluzia finală: durere şi dezastru în activitatea acestuia. Asupra lui Calimandruc apare un alt pericol. Generalul a cerut conducerii IJP Botoşani să analizeze dacă, bolnav fiind, mai poate deţine funcţia de şes serviciu. Cu toate acestea controlorii de la IGP nu au cerut prin raportul lor final înlocuirea lui Calimandruc de la comanda serviciului poliţiei economice.
În ce-l priveşte pe Muraraşu, controlorii au scris negru pe alb că acesta nu are implicaţii în mafia locală a alcoolului, deşi au avut la dispoziţie raportul lui Calimandruc în care stătea consemnat cu totul altceva.
Lt. Aioanei, încurajat de venirea la serviciu a şefului său, care-i era un fel de suport moral, se pune din nou pe supravegheat ce se întâmplă la Bovaly. Ba, mai mult, reuşeşte să recruteze un informator din interior, un muncitor nebăgat în seamă de către colegii de serviciu. Aşa a primit lt. Aioanei un telefon care-l anunţa că în noaptea de 7 spre 8 martie 2002 la Bovaly se va procesa alcool la negru. Aioanei raportează lui Calimandruc. Acesta îi ordonă să nu spună nimănui că la noapte vor acţiona. Zona este supravegheată de cu seară. Discret, pentru că din zece în zece minute o maşină supraveghea zona exterioară şi raporta celor din interior orice suspiciune apărută.
În zori de zi, pe la patru dimineaţa, din interior li se dă semnalul. Maşina care asigura paza la Bovaly supraveghea zona dinspre Răchiţi. Calimandruc îi taie calea şi nu îi dă voie să-l depăşească. Ajunge în incinta de la fosta fermă a partidului. La vederea maşinii cu poliţişti, toţi fug care încotro. Este prins Dragoş Aniculăese şi Huţu, unchiul său. În secţia de îmbuteliere nu mai era nimic. Cei găsiţi la faţa locului au fost reţinuţi. S-a sunat la garda Financiară. Comisarii veniţi la faţa locului nu s-au implicat cu nimic. Dorinţa lor era să dispară cât mai repede de acolo. Era ora cinci dimineaţa. Între timp, în stogurile cu fân din apropiere s-au descoperit mascate două TIR-uri şi un Tv. Garda, prezentă prin comisarii săi, a refuzat să asiste la spargerea lacătelor de pe uşă pentru a se constata ce se află în interior.
Nu şi Calimandruc care, cu o bară metalică, a rupt lacătele. Maşinile erau pline ochi cu votcă îmbuteliată ilegal. S-au deplasat mijloacele de transport într-un loc anume şi s-a procedat la descărcarea mărfurilor. Controlul a dat la iveală faptul că etichetele de pe sticlă aparţineau unei societăţi din Bucureşti, Harcov SRL, cu licenţă de producţie retrasă încă din anul 2001. O parte din timbre aparţineau lui Bovaly, dar erau toate false. Ancheta s-a continuat în zilele de 8,9 şi 10 martie. Au apărut şi doi martori, care au confirmat că la societatea Bovaly s-a lucrat în noaptea de 7 spre 8 martie, până la ora două din noapte cu timbre Bovaly, iar după cu timbre de Harvov.
Calimandruc jubila de bucuria faptului că a putut demonstra că dreptatea este de partea sa. Numai că bucuria sa n-a ţinut prea mult. Calimandruc a luat legătura cu colegul său Roşu, şeful cercetărilor penale, şi i-a spus că dacă nici acum nu sunt probe să se procedeze la arestări, el va ieşi pe postul unei televiziuni naţionale şi va da totul în vileag. Roşu n-a mai avut încotro şi a cerut Parchetului arestarea lui Dragoş Aniculăese şi unchiului acestuia Radu Huţu.
Speriaţi de cele descoperite de Calimandruc, cei implicaţi s-au plâns generalului Sandu. În ziua de 11 martie 2002, lt.col. Vasile Calimandruc este destituit din funcţia de şef serviciu poliţia economică judeţeană, deşi concluziile raportului asupra activităţii sale nu cereau aşa ceva. Însă ordinul a trebuit să fie pus în executare. Locotenentul Aioanei este cuprins de spaimă şi cere şefilor ierarhici să i se ridice toate dosarele cu alcool în care face cercetări. (Va urma)

N.R. – Articolul a apărut în cotidianul Jurnalul de dimineaţă nr. 755, vineri, 12 aprilie 2002. Noi am hotărât să-l republicăm, pentru că în urma recentului articol intitulat „Păcatele şefilor Poliţiei botoşănene” (19.10.2007) unii cititori l-au acuzat pe directorul nostru Ioan Rotundu, semnatarul articolului, că a lansat acuzaţii neadevărate în ce priveşte implicarea şefilor Poliţiei judeţene în mafia alcoolului. Mai precizăm că articolul, împreună cu cele ce vor urma, a făcut obiectul Dosarului penal 6446/2002, ce s-a aflat pe rolul Judecătoriei Botoşani, reclamant Petrică Muraraşu şi inculpat Ioan Rotundu. Muraraşu a pierdut procesul.


Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Răzvrătiţii din PNL, salvaţi de campania electorală
Femeile liberale adună cărţi pentru românii din străinătate
Oportunităţi de finanţare pentru judeţ
Al treilea drum SAPARD inaugurat de prefect
Liberal democraţii vor să tempereze zelul subprefectului Elvădeanu
Deputatul Drăguş vede ineficientă conducta de gaze
Iulia Vântur vorbeşte în exclusivitate despre operaţia ei estetică
Tupeu condimentat din plin cu nesimţire
Ioan Rotundu
Şefii din sănătate s-au adunat să dezbată problemele din sistem
Câmpanu s-a arătat galanton preţ de 25 milioane lei vechi
Oprişanu consideră că pentru şpaga la medic vinovat este pacientul
Societate sancţionată cu 60 mii lei
Controale la societăţile ce au avut termen de conformare
AJOFM consiliază agenţii economici
6000 euro găsiţi la un minor
Renate Weber şi-a anunţat prezenţa la Botoşani
Noi fonduri pentru reabilitări de şcoli
Horoscop
Păstraţi prezervativele în maşină…!
Bunele maniere la cocktailuri
Lista candidaţilor PD la alegerile pentru Parlamentul European
Program TELE’M Botoşani
Anunţ important
Puteţi opta pentru acest fond privat de pensii
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog