Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Anunţuri
Economic
Editorial
Învăţământ
Sănătate
Administraţie
Social
Sindicate
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
3544
De la 07 Ianuarie 2003
122889193
Sentinţă judecătorească definitivă:

Jurnalista Eva Iova, care a condamnat etnobiznisul, are dreptate!

  • 25 October 2010, 23:00
Pe 21 octombrie 2010, la Tribunalul Judeţean Bichiş s-a emis hotărârea judecătorească definitivă într-un proces penal având ca obiect etnibiznisul. Curtea de apel a achitat-o pe Eva Iova, redactor şef al săptămânalului „Foaia românească", organ de presă al românilor din Ungaria, în ambele procese penale ce i-au fost intentate pe motiv că ar fi calomniat şi ar fi ştirbit onoarea membrilor Autoguvernării Româneşti pe Capitală, atunci când a afirmat că majoritatea acestora sunt „etnobişniţari" care „nu fac parte din comunitatea românească din Ungaria".
Completul de judecată condus de judecătoarea Ágostonné dr. Pfaff Mária a hotărât că nu există probe concludente referitoare la calomniere şi la atacul la onoare, deoarece cele două articole apărute în săptămânalul „Foaia românească" reflectă opinia unui ziarist, fapt care nu depăşesc limitele libertăţii presei şi ale celor la opinie.
Anterior, în decizia primei instanţe, emisă de Judecătoria Orăşenească din Jula, s-a recunoscut că în Ungaria există fenomenul etnobiznisului, inclusiv în cadrul Autoguvernării Minoritare Româneşti pe Capitală. Cu toate că, pe baza legilor în vigoare, în Ungaria fiecare persoană are dreptul să-şi aleagă liber apartenenţa identitară, în procesul intentat de Autoguvernarea Românească pe Capitală contra Eva Iova, un tribunal recunoaşte pentru prima oară că nu este suficient ca o persoană să îşi aleagă ea însăşi identitatea naţională, ci e necesar ca şi comunitatea minoritară naţională să deţină dreptul de a recunoaşte dacă persoana respectivă îi aparţine sau nu.
Articolele jurnalistei Eva Iova conţin opinii referitoare la personae publice şi la organizaţii care administrează bani publici, şi nu atacă viaţa personală a nimănui. Dintre cei nouă membri ai Autoguvernării Româneşti pe Capitală, cinci au recunoscut în depoziţiile lor că nu vorbesc sau că vorbesc puţin limba română, iar unul dintre membri a propus în repetate rânduri autodizolvarea autoguvernării respective.
Tribunalul Judeţean Bichiş a completat sentinţa emisă în prima instanţă de Tribunalul Orăşenesc Jula cu constatarea bazată pe hotărârea nr. 36/1994 a Curţii Constituţionale conform căreia „exprimarea publică a opiniei referitoare la activitatea desfăşurată de organizaţii sau persoane publice aflate în slujba administraţiei de stat şi locale este interes constituţional prioritar, la fel ca şi faptul ca cetăţenii să participe în siguranţă, fără compromisuri şi intimidări, la procesele politice şi sociale la viaţa publică".
Corpul judecătoresc a accentuat: „criticile la adresa instituţiilor de stat şi locale ale statului democratic de drept, la activităţile şi funcţionarea acestora, reprezintă un drept fundamental cetăţenesc al membrilor societăţii, un element esenţial al democraţiei, chiar dacă aceste critici se manifestă calomnios".
Procesul penal în discuţie, ca şi procesul civil anterior (cu acelaşi fond), câştigat de „Foaia românească" şi redactorul-şef al acesteia, Eva Iova, la 20 ianuarie 2010, la Curtea de Apel din Seghedin, au valoare de precedent în jurisprudenţa din Ungaria.
Sursa: Prezidiul Uniunii Culturale a Românilor din Ungaria
Romanian Global News

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Horoscop
Bancul zilei: Măicuţa din avion
Grătarele ar putea încetini încălzirea globală
Dalai Lama nu exclude să se reincarneze într-o femeie
Patru mari bănci belgiene, trecute sub control prudenţial
"Basescu - spânzurat!", "Arde şobolanul", "Ieşi afară, javră ordinară!"
„Dați-ne Parlamentul şi vă dăm Europa”
Singura şansă reală a Basarabaiei de-a intra în UE rămâne reunirea cu România
Atitudine cazonă condamnabilă
Ioan Rotundu
Grijă mare, ’nea Mihăiţă!
Parcul Gheorghe Avrămescu , cu acte în regulă de ieri
Pieţele volante, un eşec pentru Primăria Botoşani
Nouă preşedinţi de asociaţii ţin botoşănenii în frig
Vameşii şi poliţiştii de frontieră nu colaborează împotriva contrabandei
prefectul ştie acest lucru dar nu-l poate spune oficial
Programul „Zece case pentru specialişti” o mare cacealma guvernamentală
Gâlceavă între Guvern şi medici pe seama pensiilor de boală
Cum vor fi plătiţi medicii de familie
Guvernul îşi va asuma răspunderea asupra Legii educaţiei
împotriva tuturor criticilor care i se aduc
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog