Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Infracţiuni
Învăţământ
Administraţie
Social
Horoscop
Umor
Reportaje
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
24951
De la 07 Ianuarie 2003
122910600

Serban Nicolae: E nevoie de o definitie mai clara a abuzului in serviciu, se confunda cu coruptia

  • 7 November 2017, 23:00
Serban Nicolae, lider al grupului social-democrat din Senat si membru al Comisiei juridice, a apreciat ca ar fi nevoie de o definitie mai clara a abuzului in serviciu, astfel incat societatea sa fie in cunostinta de cauza si sa nu confunde aceasta infractiune cu cea de coruptie, scrie Agerpres.
'Eu cred ca actuala definitie este facuta mai degraba acuzator, in asa fel incat se confunda lucrurile. Foarte multi oameni - i-ati vazut in spatiul public - spun: 'coruptii sunt totuna cu hotii', 'abuzul in serviciu inseamna coruptie'. Lucrurile sunt spuse anapoda in spatiul public si atunci societatea ca atare este indusa in eroare. Nu tot ce inseamna abuz in serviciu inseamna si un beneficiu ilegitim pentru cel care l-a savarsit.
Nu se confunda infractiunea de abuz in serviciu cu infractiunea de coruptie, de aceea eu cred ca e nevoie de o definitie mai clara a acestei infractiuni, in asa fel incat societatea sa fie in cunostinta de cauza, sa nu se mai lase manipulata de o serie intreaga de voci care canta fals, dar acopera prin volum. (...)
Orice tine de un beneficiu nelegitim in exercitarea unei functii publice, fie ca e vorba e o actiune directa, fie ca e vorba de o actiune indirecta sau de o forma coparticipare, complicitate, instigare si asa mai departe, este infractiune de coruptie. Cele care tin de serviciu reclama o implinire defectuoasa sau neindeplinirea unor atributii de serviciu si o vatamare grava adusa fie unor persoane, fie autoritatii publice', a precizat el intr-o declaratie acordata presei la Palatul Parlamentului.
In ce priveste afirmatiile presedintelui Curtii de Justitie a Uniunii Europene, Koen Lenaerts, care a apreciat ca infractiunea de abuz in serviciu nu ar trebui sa depinda, in principiu, de dimensiunea pagubelor, Serban Nicolae a declarat ca in acest caz este vorba de un punct de vedere.
'Aici e vorba de o opinie. Nu sunt departe de un asemenea punct de vedere, dar ideea unui prag inalt a fost exprimata de Comisia de la Venetia. Chestiunile, insa, sunt ceva mai nuantate. Eu m-am pronuntat de mai multe ori in sensul ca, din punctul meu de vedere, abuzul in serviciu, vazut ca un abuz de putere sau ca un exces de autoritate publica, trebuie sa fie incriminat la nivel de infractiune. Si, de asemenea, gravitatea faptei - ceea ce da caracter de infractiune unei asemenea fapte - e determinata de fapta savarsita cu intentie de o persoana care exercita autoritatea publica si care prin aceasta actiune savarsita cu buna stiinta fie vatama un drept sau o libertate fundamentala a unui cetatean, fie perturba grav autoritatea publica pe care o reprezinta', a declarat senatorul.
Pe de alta parte, intrebat daca PSD va aduce amendamente Legilor Justitiei, el a replicat ca deocamdata au fost solicitate puncte de vedere de la Consiliul Superior al Magistraturii si de la Consiliul Legislativ.
'Din pacate, exista foarte multa patima in toata aceasta dezbatere si riscam fie sa blocam orice fel de imbunatatire a sistemului legislativ in materia organizarii Justitiei, fie sa adoptam doar cateva masuri eminamente populiste, de dragul imaginii. Pe mine, spre exemplu, m-a deranjat - cetateneste m-a deranjat foarte tare - punctul de vedere exprimat de presedintele Inaltei de Curti de Casatie si Justitie, care a semnat in mod absolut incredibil, absolut inacceptabil un protocol cu Ministerul Public, cum ca judecatorii lupta impotriva coruptiei si as solicita public sa imi spuna doamna Cristina Tarcea unde a vazut in legislatia romaneasca, in Constitutie, in tratatele internationale, in legislatia specifica atributii ale judecatorilor in ceea ce priveste lupta impotriva coruptiei', a precizat el.
Nicolae a adaugat ca 'sfaturile sau chiar imperativele transmise Parlamentului in legatura cu ceea ce poate si ceea ce nu poate sa faca in materie de legiferare' arata o gandire 'cel putin greu de acceptat' in ceea ce priveste constructia constitutionala a statului roman si separatia puterilor in stat.
'De aceea, eu cred totusi ca aceste pasiuni si aceste patimi nefunctionale si contraproductive vor fi lasate deoparte, astfel incat sa putem sa gasim solutiile optime in materie de reforma a justitiei', a adaugat el.
ntia de stiri HotNews

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Bancul zilei: Pariu neinspirat
Horoscopul zilei de 8.11.2017
Povestea unui antreprenor belgian care a venit în România pentru a cultiva “aur roşu”.
Cât a investit şi câţi bani îi aduce preţiosul condiment
Ministerul Educatiei organizeaza o consultare nationala on-line cu privire la rolul temelor pentru acasa
Sorin Grindeanu, votat de Camera Deputatilor in fruntea ANCOM
Presedintele Consiliului Judetean Iasi, Maricel Popa, urmarit penal de DNA pentru abuz in serviciu
Apar sporuri noi pentru bugetari:
Guvernul modifica legea salarizarii unitare pentru functionarii care muncesc in conditii grele
Lupul dacic va fi logo-ul Romaniei pentru presedintia UE in 2019.
Cine a facut parte din juriu si cum arata propunerile de logo intrate in finala
Povestea sediului Primăriei Manoleasa miroase a corupţie
Semnarea Acordului de Parteneriat între Județul Botoșani și Municipiul Bălți
Guvernul a programat miercuri la ora 15.00 sedinta decisiva pentru modificarea Codului Fiscal
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog