Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Infracţiuni
Anunţuri
Economic
Fapt divers
Editorial
Învăţământ
Sănătate
Sindicate
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Mondene
Gastronomie
Religie
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
12314
De la 07 Ianuarie 2003
122897963

Serbia îngheaţă salariile şi pensiile în acest an

  • în cadrul acordului standby încheiat cu FMI
  • 27 May 2010, 23:00
Serbia si Fondul Monetar International au convenit joi inghetarea pensiilor si a salariilor pentru 2010, in cadrul acrodului standby in valoare de aproape 3 miliarde de euro incheiat in 2009. Iata mai jos un istoric al programelor angajate de Fond in economiile emergente ale Europei, realizat de Reuters:
Serbia:
Guvernul din Serbia a impus o serie de masuri de austeritate in schimbul unui pachet financiar in valoare de 3 miliarde de euro, prin care se obliga sa inghete pensiile si salariile in 2010, obtinand in schimb de un deficit bugetar de 4,8% din PIB, mai mare decat cel planificat pentru acest an.
Serbia a tras prima transa in valoare de circa 800 de milioane de euro in mai 2009.
Ucraina:
FMI a inghetat un pachet financiar convenit in noiembrie 2009, in valoare de 16,4 miliarde dolari, dupa ce fosta putere nu si-a indeplinit angajamentele asumate. Guvernul noului presedinte, Viktor Ianukovici, a demarat in aprilie noi negocieri, pentru un sprijin financiare de 19 miliarde dolari.
O noua misiune FMI va sosi in scurt timp la Kiev, pentru a finaliza detaliile noului program, care isi propune sa sustina economia ucraineana, ale carei exporturi de otel si produse chimice au fost puternic afectate de criza globala.
Republica Moldova:
O misiune a FMI care a vizitat Moldova in luna mai a recomandat eliberarea celei de-a treia transe in valoare de 90 de milioane de dolari, dupa ce a revizuit in crestere evolutia PIB-ului pentru acest an.
Programul aferent perioade 2010-2012 are o totala de 590 milioane dolari.
Ungaria:
Noul guvern incearca sa obtina de la FMI un deficit bugetar mai mare decat tinta pentru 2010. Acordul curent expira in octombrie 2010, dar FIDESZ a anuntat ca isi propune sa extinda intelegerea sau sa semneze un nou acord cu institutiile financiare internationale pana la sfarsitul anului.
FMI apreciaza ca increderea investitorilor in ceea ce priveste evolutiile din Ungaria s-a imbunatatit de la semnarea acordului de sprijin financiar din octombrie 2008, in valoare de 16 miliarde de dolari.
Islanda:
Fondul a promis o linie de finantare de doua miliarde de dolari, ca parte a pachetului de salvare international, dupa ce sistemului bancar din insula s-a prabusit, in urma crizei financiare globale.
Statele scandinave au promis si ele finantare, conditionata insa de despagubirea investitorilor britanici si olandezi, care si-au pierdut depozitele in bancile islandeze. O disputa legata de aceste despagubiri a intarziat insa transele FMI, care a cerut rezolvarea urgenta a divergentelor. Presedintele islandez a respins insa plata unor despagubiri mai mari de 5 miliarde de dolari.
Letonia:
Are un acord de finantare cu FMI si UE in valoare de 7,5 miliarde euro, in urma caruia a decis sa-si reduca deficitul public cu 500 de milioane de euro.
Premierul Valdis Dombrovskis a afirmat insa, in aceasta luna, ca masurile de austeritate vor fi mai putin dure decat estimarea initiala pentru anul 2011.
Guvernul minoritar, care se va confrunta cu alegeri in octombrie, afirmase initial ca se impun reduceri de cheltuieli de 1,5-1,7 miliarde dolari pentru 2011 si 2012, dar Dombrovskis a precizat ulterior ca aceste reduceri ar putea fi substantial mai mici pentru anul viitor.
Romania:
Sindicatele din Romania au anuntat o zi de greva generala in iunie, cand Guvernul isi va asuma raspunderea in fata parlamentului pentru reducerea salariilor si a pensiilor, in cadrul pachetului financiar in valoare totala de 20 de miliarde de euro convenit cu FMI.
In luna mai, FMI a precizat ca nu va elibera ultimele transe din acord - 1,15 miliarde de la UE si 900 de milioane de la Fond - pana cand coalitia de guvernare nu va lua masuri ferme de reducere a cheltuielilor publice si de majorare a veniturilor la bugetul de stat.
Pana in prezent, Romania a primit aproximativ 12 miliarde de euro de la FMI, Comisia Europeana si Banca Mondial, in cadrul acestui pachet de sprijin.
Turcia:
O misiune FMI se afla, incepand de marti, la Ankara, pentru a discuta perspectivele economice ale Turciei si stadiul derularii reformelor structurale.
In artie, Ankara a anuntat ca renunta la un nou acord standby cu Fondul, in conditiile in care precedentul, in valoare de 10 miliarde de dolari, a expirat in 2010. Punctele de divergenta dintre guvern si FMI sunt legate in principal de sistemul de iscalitate.
Agenţia de presă HotNews

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Horoscop
Bancul zilei: Blonda din vis
Reţete culinare Jurnalul: Cotlet de porc belgian
Şocanta destăinuire a Mirabelei Dauer
Divertis ne părăseşte cu toate cele două show-uri
Corina Caragea de la Râmnicu-Vâlcea la Madrid
În vizită cu Dl Goe şi Bubico
Primul deputat român din Ungaria, mândru de originea sa
“Şcoala românească e mai bună”
Românii catolici din Pordenone au marcat „Sărbatoarea popoarelor”
Poliţia a arestat cea mai mare bandă de hoţi de buzunare
69 de români şi trei bulgăroaice
Adăugaţi valoare clădirilor vechi
O coaliţie PSD-PNL sub numele de Alianţa pentru Salvarea României
Măsurile de austeritate ale Guvernului: Vezi aici proiectele de lege
Sindicaliştii CFR şi TAROM nu mai vor grevă generală
România riscă sancţiuni din partea UE
prin implementarea noilor masuri de combatere a evaziunii fiscale
Dezastrul în România a început în 2007
în timpul guvernului Tăriceanu, susţinut prin şantaj de PSD
În ciuda creşterilor anunţate de guvern, impozitul pe locuinţe ramâne extrem de mic
Stelian Ogică a câştigat la CEDO procesul împotriva statului român
Nu exista niciun angajament privind eliminarea scutirii pe venit în cazul programatorilor
Preţul moralei spurcate
Ioan Rotundu
A ieşit pe-a managerului Cornel Enache
încep lucrările de modernizare a Secţiei UPU de la Spitalul Mavromati
Subprefectul Paul Secrieru renunţă la funcţie
Au absolvit cu succes „Lecţiile despre energie” predate de angajaţii E.ON din România
Ulei spălat de pompieri de pe carosabil
Bătălie electorală cu distrugeri de materiale la Răchiţi
De ce tace Victor Ponta?!
Portofoliul educaţional este tot mai preferat de profesori
Farmaciştii iar s-au ales cu promisiuni de plată
Indisciplina din şcoli, motiv de afaceri pentru şefii din Educaţie
primele oportunităţi de afaceri sunt camerele video şi uniformele
Îi ademeneşte să nu iasă la grevă
Îi ademeneşte să nu iasă la grevă
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog