Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Economic
Fapt divers
Administraţie
Horoscop
Umor
Comentarii
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
22528
De la 07 Ianuarie 2003
122882595

Sevil Shhaideh anunta un proiect de lege care sa scape primarii de raspunderea penala:

  • Trebuie clarificata raspunderea administrativa la nivelul competentelor. Exista un proiect de lege la Ministerul Dezvoltarii
  • 4 January 2017, 23:00
Sevil Shhaideh, propunerea PSD pentru Ministerul Dezvoltarii Regionale, Administratiei Publice si Fonduri Europene, a primit aviz favorabil din partea comisiilor de specialitate din Parlament. Aceasta declarat ca trebuie clarificata raspunderea administrativa in primarii la nivelul competentelor si ca exista un proiect de lege in aceste sens la Ministerul Dezvoltarii.
"Trebuie clarificate raspunderile pentru primarii si functionarii din institutii. Exista aparat de specialitate care trebuie sa raspunda pentru legalitatea actului respectiv (arhitectul sef, de exemplu); acum, primarul e singurul care raspunde in fata legii. Se impune clarificarea competentelor. Vom face un proiect de lege in acest sens", a declarat Shhaideh.
O alta prioritate enuntata de aceasta vizeaza echilibrarea bugetelor comunelor si oraselor sarace, astfel ca ministerul va completa veniturile localitatilor care nu au un venit de 750lei/locuitor.
In plus, Shhaideh a declarat ca localitatile sub 2000 de locuitori, care nu beneficiaza in prezent de finantare pe PNDL si pe fonduri europene vor primi finantare pe PNDL pentru dispensare, scoli, apa-canal si drumuri. Audierea a inceput cu o declaratie a presedintelui Comisiei de Administratie Publica, Florin Carciumaru: "Este o audire foarte importanta tinand cont de rolul ministerului in programul de guvernare al aliantei PSD-ALDE. Am colaborat cu d-na Sevil Shhaideh. Din aceasta colaborare mi-am dat seama de omul Sevil, ca este omul potrivit pentru a conduce destinele acestui minister, a participat alaturi de toti primarii la dezvoltarea comunitatilor in functiile de posibilitatile pe care le-am avut".
Apoi, circa 10 minute din cele 30 destinate audierii s-au consumat pe o cearta intre PSD si opozitie, dupa ce vicepresintele a propus ca in cadrul audierii grupul PSD -ALDE sa poata pune 3 intrebari, PNL 2 intrebari, iar restul grupurilor cate o intrebare. Nicusor Dan, USR, si grupul PNL au cerut ca intrebarile sa se puna la liber, fiecare membru al comisiei sa poata pune o intrebare. Amendamentul a fost supus la vot, dar intrucat PSD are majoritate, nu a fost adoptat.
Principalelel declaratii facute de Sevil Shhaideh in cadrul audierii:
Prioritatile mele sunt:
- infrastructura locala, asigurarea unui pachet minim de servicii pentru cetateni, continuarea PNDL etapa II. Vom continua investitiile in apa, canal, crese,gradinite, drumuri. Cetatenii sa beneficieze de servicii de calitate indiferent unde locuiesc.
- continuarea reformei pe zona de administratie publica si partea de finantare a autoritatilor administratiei publice locale. Incepand cu 1 ianuarie 2018 cota din impozitul pe venit repartizata autoritatilor locale va creste de la 71% la 100%. Vom asigura cofinantarea de 10% pentru indemnizatia de care beneficiaza insotitorii persoanelor cu handicap.
- vom initia un nou proiect legislativ care sa clarifice statutul functionarului public, codul administrativ, domeniul public si privat si raspunderea administrativa.
- in ceea ce priveste raspunderea administrativa vom clarificarea competentele aparatului de specialitate primar, presedinte consiliu judetean cu competentele alesului local. De exemplu, pentru o autorizatie de construire semneaza secretarul, arhitectul sef, primarul care nu este de specialitate, iar cel care raspunde este primarul si nu cei care au intocmit documentul si partea de legalitate. Dorim clarificare competenetlor si partea de raspundere administrativa. Daca competentele vor fi foarte clare, nu vor exista presiuni ale primarilor asupra aparatului tehnic.
- fondurile europene sunt prioritate majora. Urmarim atingerea coteti de absortie de 100% pana in 2023. Prioritra va fi desmenarea autoritatilor de management.
- demararea construirii primelor 500 locuinte sociale pt tineri;
- demararea construirii prin PNDL a primelor 500 crese si gradinite;
- continuarea programului de cadastru
- cresterea cu 20% a salariilor din administratia publica locala, cu 50% a actorilor;
- codul administratiei.
- despre politizarea functiei prefectului: Sa nu uitam, in 2016, strategia de reforma a functiei publice, aprobata de Guvernul Ciolos, prevede ca prefectul si subprefectii sunt functii de demnitate publica. Se infiinteaza functia de secretar general al prefecturii. Chiar daca aceste functii vor fi de demnitate publica, acestia vor fi obligati sa aiba macar cursuri de specializare in domeniul administatiei publice. A fost aprobata infiintarea Institutului National de Administratie publica, va asigura aceste cursuri si pentru prefecti si subprefecti.
- despre regionalizare si descentralizare: In 2013 proiectul de regionalizare-descentralizare era un proiect compact. Regionalizarea ca sa poata sa porneasca avea nevoie de revizuirea Constitutiei. Din aceste considerente se poate discuta despre partea de regionalizare daca va exista un proiect de revizuire a Constitutiei.
Partea de descentralizare, in 2016 a fost pregatita de MDRAP strategia pe partea de descentralizare cu proiecte pilot. Unul dintre motivele de respingere a fost ca nu au fost proiecte pilot. S-au revizuit aceste proiecte si continuam.
- nu avem in programul de guvernare comasari de comune.
- despre redevente: Acolo unde se exploateaza resursa, trebuie sa revina ceva din acea redeventa si comunitatii locale.
Agentia de stiri HotNews

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Programul de Guvernare al cabinetului Grindeanu:
Investitii masive in infrastructura si fabrici noi / Modificarea legilor privind securitatea nationala / Modernizarea sistemului judiciar pentru a preveni
Regina Suediei afirma ca palatul regal este bantuit de "fantome prietenoase"
Justitia in programul de guvernare:
PSD anunta schimbari masive in legislatia penala, infiintarea unui Cartier pentru Justitie si isi propune ridicarea MCV in mandatul actualei Comisii/ Nici un cuvant despre lupta anticoruptie
Promisiunile noului ministru al Antreprenoriatului:
Firmele nu vor mai fi sanctionate de ANAF fara preventie. 2 miliarde de lei, ajutoare de la stat pentru IMM
Basescu: Inregistrarile prezentate de Ghita sunt reale,
dar sunt editate, ceea ce creeaza confuzii
Horoscopul zilei de 5.01.2017
Bancul zilei: Logica pompierului
Noul guvern a depus juramantul la Cotroceni
Klaus Iohannis: Sper ca intr-o zi sa imi explicati cum veti face sa va incadrati intr-un deficit de 3%, sa cresteti salariile, sa scadeti impozitul si multe alte lucruri
Mafia si ramasitele Statului. Cum arata planul distrugerii justitiei
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog