Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Cultură
Infracţiuni
Fapt divers
Învăţământ
Sănătate
Administraţie
Social
Horoscop
Umor
Gastronomie
Aniversări
Comentarii
Religie
Proverbe şi...
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
1096
De la 07 Ianuarie 2003
123124667
pnl

Sfânta Duminică a Paştelui

  • 6 April 2007, 23:00
În intervalul dintre răstignirea pe cruce şi Înviere, Fiul lui Dumnezeu a lăsat trupul Său să zacă în mormânt trei zile şi în acest timp S-a coborât cu sufletul la iad, sfărâmându-i porţile. Trăind timp de trei zile numai prin suflet, Iisus a voit să ne arate că este posibilă o viaţă spirituală, biruitoare şi fericită, şi fără de trup. Până la El, oricine murea se ducea la viaţa chinuită din iad, întrucât toţi treceau pragul eternităţii cu sufletul transfigurat de păcat. Aceste trei zile de viaţă ale Lui Iisus cu sufletul despărţit de trup formează începutul Raiului. Începând din acest moment, sufletele celor drepţi sunt aşezate în Rai până la Învierea lor cu trupurile.
Această înviere, numită şi Învierea de Obşte, va avea loc la a doua venire a Mântuitorului. Un alt motiv pentru care Iisus s-a pogorât la iad a fost acela de a încredinţa şi celor de acolo, care au trăit pe pământ înaintea Sa, Vestea cea bună a mântuirii neamului omenesc de sub robia diavolului şi a păcatului.
În noaptea de Înviere, după ce iau lumină, oamenii merg în cimitir la căpătâiul morţilor familiei şi aprind şi acolo lumânări, ca şi cei trecuţi dincolo să ştie că a venit Învierea Domnului. Lor li se dă de pomană şi în ziua de Înviere, dar şi peste o săptămână, când e Paştele Morţilor. De aceea, culoarea cu care s-au vopsit ouăle de Paşti nu se aruncă, ci se păstrează o săptămână, când se roşesc din nou ouă, se duc la biserică, se slujesc şi apoi se duc afară, la morminte, şi se dau de sufletele celor duşi.
Copiii abia aşteaptă să vină de la slujba de Paşti, că dorm o oră, două, şi se scoală să meargă prin vecini, să vestească Învierea şi să primească ouă roşii şi bănuţi. Băieţii merg întâi, în zori, şi apoi fetiţele, după ceasurile zece, unsprezece. Că aşa e credinţa, în ziua de Paşti trebuie să-ţi intre întâi în casă un băiat, ca să ai spor şi bogăţie, că dacă-ţi intră o fată, ţi-aduce sărăcie şi ghinion.
La masa de Paşti, la amiază, se adună cei ai casei, se mănâncă miel şi cozonac şi se petrece în linişte, fără muzică şi gălăgie. Bătrânii ies apoi la porţile caselor şi vorbesc, povestesc.

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Felicitare Prefectura Botoşani
Horoscop
Felicitare CLM şi Primăria Botoşani
Felicitare Serconf
Felicitare Moldopan SA
Felicitare PNL Botoşani
Felicitare PNŢCD Botoşani
Felicitare PLD Botoşani
Şarlatanie avocăţească
Sâmbăta Mare
Românul şi mica vacanţă de Paşti
Procesiune pentru primirea Luminii la Sfântul Mormânt
Comentariu la comentarii (LXXI)
(Ioan Rotundu)
Reţete pentru drob de miel
Expresii şi citate engleze
Prefectul are bani să racordeze şcolile la termoficare
Călătorii cu Microbuzul se află pe drumul bun
Prefectul vrea puteri sporite asupra şefilor din subordine
Legea nescrisă de la Crucea Roşie
Municipalitatea respiră uşurată
Noi taxe pe spinarea populaţiei
Pericolele publice de pe marginea străzii
Suntem pe locul I la granturile şcolare
Simulare fără elevi şi profesori
Angajatorii nu se preocupă de sănătatea salariaţilor
Acţiuni umanitare desfăşurate de oamenii legii
Peste 800 de pachete de ţigări confiscate
Fără permis de conducere şi beat la volan
Rromii îşi sărbătoresc ziua în prima zi de Paşti
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Catalin Flutur Valeriu Iftime
Ultimele articole de pe blog