Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Editorial
Învăţământ
Sănătate
Administraţie
Social
Sindicate
Ştiri agenţii
Horoscop
Ultima oră
Ofertă de afaceri
Umor
Mondene
Reportaje
Comentarii
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8286 lei
1 USD = 4.4674 lei


Număr accesări
Astăzi:
19986
De la 07 Ianuarie 2003
77939298

Şi-a tras poliţie comunitară fictivă

  • 13 February 2008, 23:00
La Flămânzi, eficacitatea poliţiştilor comunitari locali a fost privită de la început cu îndoială, în condiţiile în care, unii dintre ei, se apropiau binişor de vârsta a treia. Tinerii îi iau la mişto pe cei desemnaţi de primărie să asigure paza şi ordinea publică pe raza administrativă a oraşului Flămânzi, maturii îşi văd de treburile lor, convinşi că îşi pot asigura singuri protecţia, ca şi până la apariţia comunitarilor. Singurele momente în care cei care-şi spun poliţişti comunitari au ieşit în evidenţă cu prilejul manifestărilor dedicate celebrării Răscoalei din 1907, când agenţii echipaţi în negru au păzit, vreme de câteva zile, coroanele depuse la Monument, pentru a nu fi furate. Au mai ieşit în evidenţă cu prilejul mitingului liberal din toamnă, când au avut sarcina să împodobească sala casei de cultură şi să ferească de copii şi de ţigani sutele de baloane galben-albăstrui, umflate tot de ei, amplasate în părculeţul din centrul oraşului.
Iar apropo de uniforme, la câteva luni de la înfiinţare, poliţiştii comunitari au fost echipaţi, pe cheltuiala primăriei, cu bocanci şi uniforme negre, pe care s-a scris cu litere de o şchioapă “POLIŢIA COMUNITARĂ”. Chiar şi o maşină Dacia Breack, albă, cu numărul de înmatriculare BT-05-CAS, pe care se poate citi aceeaşi inscripţie, a ajuns în posesia agenţilor, pentru uşurarea deplasărilor în timpul misiunilor încredinţate.
Toate ar fi fost bune şi frumoase, cu excepţia unui amănunt, considerat de unii a fi minor. De fapt poliţia comunitară din Flămânzi nu este organizată şi nu funcţionează legal, ci pe baza unui artificiu creat de Executivul Primăriei Flămânzi.

O poliţie care nu există
Deşi aflată în serviciul Primăriei Flămânzi, poliţia comunitară este de fapt plătită de stat, lucru recunoscut încă de anul trecut de viceprimarul Dan Manole, care recunoştea într-un interviu că neputând ” asigura, în primul an, integral, salarizarea din fonduri proprii, am apelat la prevederile Legii 76 (articolul 85), conform căreia putem beneficia de sumele puse la dispoziţie de Agenţia pentru Ocuparea Forţei de Muncă”.
Secretarul Paraschiva Viciriuc a confirmat, de altfel, ceea ce noi ştiam din capul locului, faptul că la Flămânzi nu există de fapt Poliţie Comunitară ci Serviciu de Pază şi Ordine (SPO). Încă de la înfiinţare a fost vorba de Serviciu de Pază şi Ordine, cu oameni peste 45 de ani sau absolvenţi de liceu, angajaţi conform Legii 76, deci cu muncitori necalificaţi. Li s-a spus agenţi de pază, le-au fost comandate uniformele şi le-au aplicat însemnele cu “poliţia comunitară” doar aşa, pentru credibilitate, pentru a avea un impact mai mare în faţa cetăţenilor.
Fostul cadru militar Costache Şucaliuc susţine că, de fapt, “noi nu suntem Poliţie Comunitară iar eu, ca şi conducător al acesteia desemnat doar verbal, nu am nici un fel de prerogative. Nici nu pot lua măsuri legale atunci când mi se aduc la cunoştinţă lucruri care nu ar trebui să se întâmple în interiorul serviciului” . Practic, după cum sublinia Şucaliuc, “Poliţia Comunitară Flămânzi nici nu există, iar aşa numiţii agenţi sunt practic paznici, fac parte din rândul personalului de pază”. Chiar şi în aceste condiţii, SPO Flămânzi ar fi putut să-şi facă treaba frumuşel, pe linia “respectării ordinii şi liniştii publice, pentru menţinerea curăţeniei localităţii, care este deficitară şi pentru respectarea regulilor impuse de comerţul stradal” , conform regulamentului stabilit încă din toamna anului 2006. În loc de toate acestea, SPO a ajuns un serviciu subordonat intereselor politice şi personale ale “adjunctului” lui Şucaliuc, liberalul Mihai Ştefănucă.
Şucaliuc şi Ştefănucă sunt, practic, paznici angajaţi în serviciul primăriei şi beneficiari ai veniturilor prevăzute de Legea 76. Numai că ultimul, vrea să fie mult mai mult. El vrea şef cu acte în regulă, pentru că aşa îl învaţă probabil şeful lui politic, Nicolae Rebenciuc, mai marele liberalilor peste Flămânzi, fostul său coleg de serviciu din perioada când amândoi lucrau la Filatură.

Mărul discordiei, maşina “comunitară”
Prietenia dintre Ştefănucă şi Rebenciuc s-a cimentat şi mai mult din momentul în care ultimul a devenit şeful filialei locale a PNL-ului. Prin numirea lui Ştefănucă în “staff”-ul SPO Flămânzi, consilierul Rebenciuc a văzut numai avantaje. Fără a ţine cont prea mult de şeful său direct Şucaliuc, Ştefănucă a şi-a pus subordonaţii la treabă în slujba partidului. Mai mult chiar, maşina de serviciu primită anul trecut, a fost folosită şi în campania electorală de la europarlamentare. Din acest autoturism, cu însemnele “Poliţiei Comunitare”, s-au împărţit ciocolate cetăţenilor din oraş şi tot cu acesta au fost transportate “pacheţelele electorale cu dulciuri” oferite elevilor, sub sigla PNL-ului, ca daruri de Moş Crăciun. Întrebat dacă este de acord cu această situaţie, Costache Şucaliuc a recunoscut că, practic, nu are ce să-i facă subordonatului său. “Deşi, verbal, mi-a fost desemnat ca înlocuitor, el îşi arogă prerogative de şef şi nu respectă nici o dispoziţie. Mai mult, se bate cu pumnul în piept că, prin legăturile politice pe care le are la Botoşani, ne va pune el la punct, nu doar pe mine, ci şi pe vice şi pe primar. Crede că dacă este ce este la liberali, poate să facă ce vrea. Foloseşte maşina de serviciu, care nu este a lui şi care este inscripţionată ilegal, în interes personal, când vrea şi unde vrea, fără aprobarea mea sau a primăriei. Circulă fără foaie de parcurs, combustibilul nu-l justifică, obiectivele trecute în planul de pază sunt fictive” , afirmă, cu năduf, şeful cvasi-oficial al SPO Flămânzi.

Pază, politică şi şcoală
Este posibil ca, aşa cum se laudă, Mihai Ştefănucă să aibă oarece trecere la liberalii de la Botoşani, aceasta fiind una dintre explicaţiile numirii, contrar tuturor aşteptărilor, a soţiei sale, fost inginer textilist, în funcţia de director adjunct a Grupului Şcolar "Nicolae Bălcescu" Flămânzi, eveniment extrem de controversat în mediul cadrelor didactice locale şi relatat de noi cu lux de amănunte la vremea respectivă.
În compensaţie, adjunctul paznicilor locali a primit o “felie” de catedră la Şcoala de Arte şi Meserii şi deşi, conform semnalelor pe care le avem din direcţia şcolii, îşi face orele superficial, adoptând faţă de elevi un limbaj neadecvat, asta ca să nu spunem vulgar. Promovarea la rang de cadru didactic a venit după ce, ani de zile fusese “clientul primarului”, în calitate de angajat al primăriei, ca electrician, tot prin Legea 46. Şi pentru că, tot în acte, figura ca întreţinător de familie, se pare că stătea mai mult pe acasă, fără să treacă pe la locul de muncă.
În acest carusel ameţitor, în care politica face casă bună cu abuzul şi cu depăşirea atribuţiilor profesionale, Mihai Ştefănucă este, deocamdată, un pion bine manipulat, dar care nu se ştie cât timp va mai rezista pe tabla de şah. Isprăvile sale au ajuns la conducerea primăriei, iar secretarul Paraschiva Viciriuc a promis că în urma semnalelor primite îl va chema în aceste zile la raport şi pentru a da o notă explicativă. Sperăm ca ancheta noastră jurnalistică să ajute, cât de cât, la clarificarea “cazului Ştefănucă” şi la stabilirea măsurilor care se impun pentru reglementarea situaţiei. Vom reveni! (B.P.F.)


Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Capcanele din trotuar ale societăţii Apa Grup
O bancă şi un notar şi-au unit forţele pentru a lăsa fără casă o femeie oarbă (IV)
Pudica, susţine violul!
Ioan Rotundu
Comentariul comentariilor (L)
(Ioan Rotundu)
Poliţiştii comunitari fac exerciţii de filmare
„Mie nu îmi place să violez şi nici să fiu violat”
a declarat prefectul judeţului Botoşani, Gheorghe Sorescu
Ciuştea nu vrea ca Botoşanii să aibă parc
Găştile de cartier nu sunt atractive pentru poliţiştii comunitari
Din biroul, Ciuştea priveşte cum PNG-ul se umflă optimist
Priveşte la ciolanul cu fonduri europene, dar altfel
Şeful comunitarilor va confisca cerşetorilor banii din cerşit
Mod de a împrăştia protestatarii
Horoscop
Măsuri de prevenire a publicităţii înşelătoare
”Căinţa” lui Tengiz Abuladze, la Pro Cinema
Indienii luptă încă o dată cu “feţele palide”
O groază de oportunităţi de angajare
Ţiprigan se bagă în seamă cerând demisia ministrului Adomniţei
La Spicul 2 Dorohoi laptele duhneşte a acru
Botoşănenii pot munci la ferme în Marea Britanie şi Danemarca
Primăriile întârzie plăţile salariilor dascălilor
23 de profesori pensionari au primit prelungire de activitate
Comunicat E.ON
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă