Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Economic
Fapt divers
Editorial
Administraţie
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Gastronomie
Comentarii
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
25110
De la 07 Ianuarie 2003
122910759

Sistemul Energetic Naţional se confruntă cu unele probleme

  • după reactorul 2 de la Cernavodă se închide centrala de la Brazi
  • 8 November 2012, 23:00
Hidroelectrica apelează la rezervele din lacurile de acumulare Oprirea Unitatii 2 de la Cernavoda a provocat o oarecare agitatie in sistemul energetic national, au declarat pentru HotNews surse din piata.
In mod normal, energia produsa de reactorul 2 ar fi trebuit suplinita de centrala Petrom de la Brazi insa si aceasta inregistreaza anumite probleme. In aceasta situatie, a intrat puternic Hidroelectrica pe piata cu 3.000 MW, apeland la rezervele de apa din lacurile de acumulare. In ceea ce priveste centrala Petrom, ar fi fost inregistrate anumite defectiuni la o statie de transformare a Transelectrica, fapt care a dus la inchiderea unitatii Brazi Vest. Contactat de HotNews,
Octavian Lohan, directorul general adjunct al Transelectrica, a afirmat ca la Petrom se fac lucrari inca de acum o saptamana, urmand ca maine sa fie inchisa intreaga centrala.
Lohan sustine ca sunt anumite defectiuni la un element din cadrul centralei. Perioada in care va fi inchisa este 8-13 noiembrie. Inchiderea centralei Petrom era programata.
In toata aceasta perioada au fost pornite unitati de la alte centrale electrice: unitatile 3,4 si 5 de la Iernut, unitatea 6 de la Mintia si unitatea 1 de la Turceni.
Totodata, in ciuda problemelor pe care le are cu seceta, Hidroelectrica a apelat la rezervele de apa din lacurile de acumulare. "Acesta este rolul companiei Hidroelectrica: sa intre atunci cand este nevoie", a spus Lohan. Potrivit acestuia, vor scadea rezervele din lacuri insa nu in mod semnificativ, astfel incat sa fie afectat programul de iarna. Lohan precizeaza ca nu este o situatie critica in sistemul energetic deoarece "noi suntem pregatiti 100%". Remus Borza, administratorul judiciar al Hidroelectrica, a declarat pentru HotNews ca in acest moment, gradul de umplere a lacurilor de acumulare este intre 54 si 70%.
Teoretic, ar trebui sa se intre in sezonul rece cu un grad de umplere de 70%. "Dar daca dispecerul SEN ne cere, trebuie sa umplem deficitul de energie chiar daca am avea si 30% grad de umplere", a precizat Borza. Acesta sustine ca productia suplimentara din aceste zile nu va afecta rezervele din lacurile de acumulare. In aceasta perioada, cantitatea suplimentara cu care iese Hidroelectrica pe piata este intre 8 si 12 GW pe zi.
In aceste zile, cea mai afectata companie este Nuclearelectrica. Motivul: cresterea preturilor pe OPCOM-bursa energiei. Chiar daca si-a inchis o unitate, Nuclearelectrica trebuie sa-si onoreze contractele si in acest sens cumpara energie de pe OPCOM. Vanzatorii speculeaza momentul, iesind pe bursa cu preturi mai mari.
Societatea Nationala Nuclearelectrica SA a anuntat miercuri oprirea neplanificata a Unitatii 2 a CNE Cernavoda, miercuri, la ora ora 11:30. Unitatea a fost oprita automat din cauza declansarii intempestive a unui sistem automat de oprire rapida. Cauzele evenimentului sunt investigate conform procedurilor centralei.
Potrivit companiei, unitatea este mentinuta in stare oprita sigura cu toate sistemele centralei disponibile conform proiectului, urmand a fi repornita dupa intelegerea exacta a cauzelor evenimentului. "Resincronizarea centralei se preconizeaza a se realiza in cursul diminetii zilei de vineri. Acest eveniment nu a afectat siguranta personalului centralei, a populatiei si a mediului inconjurator", precizeaza Nuclearelectrica.
In luna iunie, si unitatea 1 a fost oprita neplanificat, atunci cauza fiind depistarea unor vibratii la generatorul electric.
Agenţia de ştiri HotNews

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Horoscop
Bancul zilei: Ginecolog îmcepător
Gatsronomie: Murături în amestec
Furtună hibernală la New York
o nouă lovitură după dezastrul lăsat în urmă de uraganul Sandy
Nature: mai multe plagiate descoperite în cereri de finanţare publică româneşti
ministrul Ecaterina Andronescu este acuzat de girare a unui plagiat
Prin mocirla „Haret”-iană
Ipan Rotundu
ARD a nimerit ca Irimia cu oiştea-n gard
Ioan Rotundu
58,1% dintre români consideră că situaţia economică s-a deteriorat faţă de acum 3 luni
Am decis cu prim-ministrul şi guvernatorul BNR încheierea unui nou acord cu FMI
Subteranele bătăliei pentru putere. Faza pe servicii şi parchete
Jandarmii ochi şi urechi la sediul BEJ Botoşani
Cătălin Flutur şi metodele stahanoviste
Prigoana asupra directorilor de şcoli criticată de Furtună
Botoşani: Acţiune a ARD. Mai bine mai târziu decât niciodată
Botoşani: Au venit banii de la rectificare pentru spitale
E.ON Moldova: peste 1000 cazuri de consum fraudulos de energie
Carne expirată găsită la vânzare
Cei din şcoli aşteaptă ca ministerul Educaţiei să-şi ţină promisiunea
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog