Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Cultură
Infracţiuni
Economic
Fapt divers
Sănătate
Administraţie
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Gastronomie
Publicitate
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
115
De la 07 Ianuarie 2003
123196418
pnl

Situaţie dezastruoasă la fondurile europene

  • Comisia Europeană cere un nou audit la începutul lui 2013
  • 5 December 2012, 23:00
Auditul realizat de Comisia Europeana in noiembrie referitor la Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (POSDRU) a fost neconcludent si va fi reluat in primul trimestru din 2013, se arata intr-o scrisoare oficiala remisa ministrilor Leonard Orban si Mariana Campeanu.
Oficialii Comisiei arata ca deblocarea POSDRU, anuntata cu citeva zile in urma de premierul Victor Ponta, va fi dublata de corectii financiare de 25% din valoarea proiectelor.
Intr-o scrisoarea separata transmisa de comisarul european Johannes Hahn lui Leonard Orban, oficialul european spune ca nu este posibil ca salariile de baza ale angajatilor din Autoritatile de Management sa fie suplimentate cu bani din Fondul European de Dezvoltare Regionala (FEDR) si califica starea implementarii programelor din Romania drept "deplorabila".
"Autoritatile romane sa trimita inainte de 15 decembrie 2012, o cerere de plata care sa includa o suma corectata, corespunzatoare cu 25% din cheltuielile declarate catre Comisie, din care ar trebui deduse aproximativ 30 de milioane de euro retinute deja de autoritatile romane.
As dori sa va atrag atentia asupra Articolului 101 din Regula 1083/2006, care impune autoritatilor nationale obligatia de a urmari recuperarea sumelor neeligibile de la beneficiarii finali. Sumele deja recuperate pot fi deduse din rata medie de corectie de 25%", se arata in scrisoarea semnata de Koos Richelle, directorul general al DG Ocuparea Fortei de Munca, Afaceri Sociale si Incluziune din cadrul Comisiei Europene.
Reamintim ca premierul Victor Ponta a anuntat ca Guvernul a primit, luni, in mod oficial, scrisoarea privind deblocarea POSDRU. Marti, in sedinta de Guvern, executivul a aprobat marti un memorandum privind aplicarea de corectii financiare in cadrul POSDRU. Autoritatea de Management POSDRU a propus urmatoarele masuri, potrivit Agerpres:
- pentru cererile de rambursare care nu au fost verificate in conformitate cu prevederile Instructiunii 62 si a noilor proceduri va trebui aplicata o corectie de 25% (suma estimata este de 75.002.000 euro)
- pentru cererile de rambursare care au fost si vor fi verificate conform prevederilor Instructiunii 62 si a procedurilor modificate, se va aplica o corectie temporara de 25% sau neincluderea in declaratiile de cheltuieli transmise catre Comisia Europeana a sumelor aferente acestor cheltuieli de rambursare pana la misiunea de audit a CE, programata in martie-aprilie 2013 (suma estimata este de 123.000.000 euro).
Miercuri, un grup de beneficiari POSDRU (Academia de Advocacy) a solicitat Guvernului printr-un comunicat de presa prezentarea stadiului actual al programului POSDRU la data predarii mandatului catre noul Guvern, precum si prezentarea masurilor angajate in relatia cu Comisia Europeana, reiesite in urma auditului finalizat in perioada 19-23 noiembrie 2012.
Mai mult, beneficiarii au cerut si emiterea unei scrisori de garantie guvernamentala/proiect, in limita a 10% din valoarea contractata, ca solutie de deblocare financiara rapida a proiectelor in derulare, evidentiate istoric cu risc minim de implementare.
Agenţia de ştiri HotNews

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Horoscop
Bancul zilei: Interdicţie sexuală… cu probleme
Gastronomie: Friptură de porc cu paprika
Medici mobilizaţi la pregătire pentru cardul de sănătate
Legea Sănătăţii va aduce mai multă autonomie spitalelor
Danezii încearcă iarăşi să recruteze forţă din Botoşani
La Botoşani, Moş Nicolae aduce concedieri colectiv
Succes internaţional al teatrului „Vasilache” Botoşani
Ministrul Duşa insistă pe încheierea contractelor de deszăpezire
la videoconferinţa nde ieri el a ameninţat cu aplicarea de sancţiuni
La Garda de Mediu şefia rămâne interimară
Prefectul Macaleţi i-a mustrat părinteşte pe doi directori
Concursul l-a câştigat Tatiana Ungureanu
Bande rivale de proxeneţi români se încaieră în Italia
printre victime şi o botoşăneancă care a reuşit să supravieţuiască în mod miraculos
De după gratii, Cuciureanu salută iarăşi Botoşanii
A murit sub roţile autoutilitarei
Salvat în ultima clipă din flăcări, de pompieri
La Teatrul "Vasilache" se joacă Motanul
Patriarhia cere mai multor primării donaţii de peste un milion de euro
pentru Catedrala Mântuirii Neamului
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Catalin Flutur Valeriu Iftime
Ultimele articole de pe blog