În scopul protejării consumatorilor de riscul de a achiziţiona alimente neconforme datorate nerespectării condiţiilor de depozitare-expunere la comercializare, cât şi deselor întreruperi ale alimentării cu energie electrică, în condiţiile climatice cu temperaturi ridicate din ultima perioadă, secretarul de stat Dan Vlaicu, preşedinte al Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, a dispus o amplă acţiune de control a calităţii, a modului de depozitare, de manipulare şi de transport, precum şi a modului de comercializare a alimentelor în magazine, supermarketuri, hipermarketuri, lanţuri de magazine etc.
În perioada 20 - 28 iulie 2007 au fost controlaţi 593 de operatori economici - 43% dintre aceştia fiind din mediul rural şi au fost verificate 157 de tone de produse alimentare.
Judeţul Botoşani a fost evidenţiat negativ prin deficienţele constatate la unităţile de desfacere ale societăţii Danilux SRL, ce au drept siglă de promovare brandul FIDELIO. Potrivit comunicatului în cauză Controlul a depistat la SC DANILUX SRL Botoşani cantitatea de 20 kg de ciocolată care era expusă la comercializare la o temperatură de 30șC, faţă de maxim 18șC impus de producător, ceea ce a dus la modificarea consistenţei produsului şi deteriorarea ambalajului, produsul fiind impropriu consumului uman.Informaţia fiind inclusă în cadrul Buletinului informativ al guvernului, a fost difuzată în întreaga ţară.
(Extras din Comunicatul de presa ANPC)