Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Fapt divers
Editorial
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
22106
De la 07 Ianuarie 2003
122907755

Sondaj la 10 ani de la aderarea Romaniei la UE:

  • principalele temeri ale populatiei sunt terorismul, relatiile cu Rusia si politica de emigratie
  • 27 November 2017, 23:00
Majoritatea romanilor (57%) continua sa aiba incredere in Uniunea Europeana, la 10 ani de la aderare, se arata intr-un sondaj de opinie prezentat luni de Reprezentanta Comisiei Europene in Romania. Potrivit sondajului, 54% dintre romani considera ca vocea le este auzita in UE. De asemenea, 86% dintre ai au o parere neutra (40%) sau pozitiva (46%) despre UE si doar 14% una negativa. In opinia romanilor, principalul avantaj al aderarii este gasirea unui loc de munca intr-un al stat membru, iar principalul dezavantaj este scaderea puterii de cumparare.
Sondajul mai arata ca 46% dintre romani considera ca aderarea Romaniei la UE a avut mai multe avantaje, 28% au o pozitie neutra, iar 25% spun ca aderarea a avut mai multe dezavantaje.
Potrivit sondajului, 56% dintre romani considera ca Uniunea Europeana va deveni mai puternica in urmatorii 5-10 ani, iar 26% dintre ei spun ca va ramane la fel. De asemenea, 58% cred ca Uniunea Europeana va deveni mai unita, iar 23% ca va ramane la fel.
Tot legat de viitorul UE, principalele pericole si provocari in viziunea romanilor sunt lupta impotriva terorismului (65%), relatiile cu Rusia (46%) si politica in domeniul imigratiei (41%).
De asemenea, 38% dintre romani aleg Optiunea 6 "Unitate pentru toti", mai multa integrare pentru toate statele UE, dintre optiunile privind dezvoltarea UE. Alti 16% aleg Optiunea 5 "Mai mult, impreuna".
Sondajul mai arata ca cei mai multi dintre romani (intre 65% si 82%) considera ca institutiile care ar trebui sa ia decizii in Romania sunt Guvernul impreuna cu UE, si mai putini (intre 9% si 31%) Guvernul singur. Procentele difera in functie de domeniile in care ar trebui luate deciziile.
Romanii considera ca principalele trei atuuri ale UE sunt bunele relatii dintre state (48%), respectul pentru drepturile omului, democratie si statul de drept (48%) si capaciatea de a promova pacea si democratia dincolo de granitele sale.
Principalele trei avantaje ale aderarii Romaniei sunt gasirea unui loc de munca intr-un alt stat membru (35%), accesul la mai multe bunuri/piete (33%) si impactul pozitiv al fondurilor europene asupra regiunii in care traiesc (30%).
Principalele trei dezavantaje vazute de catre romani sunt scaderea puterii de cumparare (67%), cumpararea de pamanturi de catre straini (57%) si emigrarea specialistilor in alte tari (56%).
Legat de presedintia romana a Consiliului UE, romanii considera ca principalele prioritati sunt mentinerea fondurilor pentru dezvoltarea socio-economica a statelor mai sarace ale UE (66%), viitorul Politicii Agricole Comune (59%), consens in materie de securitate si migratie (58%), intrarea Romaniei in spatiul Schengen (57%) si incheierea Mecanismului de Cooperare si Verificare (56%).
Insa, doar 9% dintre respondenti cred ca Romania va intra in spatiul Schengen in mai putin de doi ani, pe cand 39% cred ca niciodata. Alti 36% cred ca va intra in spatiul Schengen in mai mult de doi ani. De asemenea, 8% cred ca Romania va adopta moneda euro in mai putin de 2 ani, 47% in mai mult de doi ani, iar 28% niciodata.
Potrivit sondajului, 73% dintre romani sunt de acord cu aderarea Republicii Moldova, 60% cu aderarea Ucrainei si 59% cu aderarea Serbiei.
"Faptul ca majoritatea romanilor considera ca vocea le este auzita in UE atesta faptul ca ei devin cetateni europeni activi. Cat despre viitorul Romaniei, ei sustin, la fel ca presedintele Junker, cel de-al saselea scenariu <>", a declarat Angela Cristea, seful reprezentantei Comisiei Europene.
In martie 2017, presedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Junker, a lansat o dezbatere pan-europeana privind viitorul UE cu 27 de state membre, prezentand mai multe scenarii posibile. In discursul anual din septembrie privind starea Uniunii, presedintele Junker s-a pronuntat in favoarea scenariului 6 "unitate pentru toti" si a invitat Romania sa fie gazda primei reuniuni la varf a liderilor celor 27 de state membre, organizata dupa iesirea Marii Britanii din UE, in 2019.
Sondajul a fost realizat in luna noiembrie, in Romania si Bulgaria, cu ocazia implinirii a 10 ani de apartenenta la UE, pe un esantion de 1044 de respondenti.
Agentia de stiri HotNews

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Bancul zilei: Un sfat îndoielnic
Horoscopul zilei de 28.11.2017
De Ziua Nationala, proteste fata de modificarea legilor Justitiei si a Codului Fiscal,
precum si fata de prezenta politicienilor penali la Parada militara: “Romania moare”
Comisia speciala condusa de Iordache a scazut standardele de integritate ale magistratilor:
judecatorii si procurorii trimisi in judecata nu vor mai fi suspendati automat
Niculae Badalau anunta o remaniere in guvernul Tudose:
Cred ca pana in februarie o veti vedea pe Elena Dinu la Ministerul Sanatatii
Val de plangeri la adresa Facebook dupa protestele de duminica:
numeroase conturi blocate cel putin partial, dupa distribuirea de materiale referitoare la manifestatiile din Bucuresti
Hans Klemm, ambasadorul SUA, despre modificarea legilor Justitiei:
Avem ingrijorari foarte serioase, cel putin privind propunerile initiale. Urmarim foarte atent ce se intampla in Parlament
Să apărăm România Centenară de invazia penalilor!
Ioan Rotundu
Pe moment, pictura din biserica Ipoteşti a fost salvată
Ioan Rotundu
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog