Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Cultură
Anunţuri
Fapt divers
Sănătate
Administraţie
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Gastronomie
Religie
Caricaturi
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
12020
De la 07 Ianuarie 2003
122897669
Sondaj on-line Busola Politica:

Batalia pe internet este dominata de candidatii de dreapta

  • 10 November 2009, 23:00
Institutul European pentru Democratie Participativa - Qvorum a dat publicitatii rezultatele primei cercetari cu privire la preferintele politice ale utilizatorilor de internet din Romania. Sondajul a fost efectuat prin intermediul testului on-line Busola Politica (www.busolapolitica.ro) care a fost utilizat de 10.500 de cetateni in primele 10 zile de la lansare. Esantionul rezultat este format in proportie de 97% din persoane din zona urbana cu studii superioare (in curs sau absolvite).
Echipa de cercetare a analizat atat simpatiile respondentilor pentru candidatii la prezidentiale, cat si raspunsurile acestora la cele 22 de intrebari de interes national cuprinse in test. Principalele concluzii ale studiului:
Pe cine simpatizeaza internautii:
Candidatul liberal, Crin Antonescu, conduce in topul preferintelor, cu un procentaj de 42% din simpatiile utilizatorilor Busolei Politice. Traian Basescu il urmeaza la o distanta de 10 procente – 32%. Candidatii de stanga, Mircea Geoana si Sorin Oprescu au adunat 10% si respectiv 9% din simpatiile acestei categorii.
Ce mesaje a comunicat cel mai bine fiecare candidat:
1. Analiza datelor Busolei Politice evidentiaza ca liberalul Crin Antonescu si-a comunicat cel mai bine mesajul pe urmatoarele teme:
impozitului forfetar, unde 79% din simpatizanti sunt de acord cu candidatul liberal si resping aceasta masura;
regimul fiscal, unde 58% dintre simpatizantii candidatului ii impartasesc viziunea mentinerii cotei unice de impozitare;
2. Traian Basescu si-a comunicat cel mai bine mesajul pe urmatoarele teme:
introducerea unui parlament unicameral, in locul sistemului bicameral existent – 84% din simpatizantii sai fiind de acord cu un sistem unicameral;
- semnarea acordului cu Fondul Monetar International, 74% din simpatizanti fiind de acord cu semnarea acestuia;
3. Sustinatorii lui Mircea Geoana ii impartasesc opiniile in special pe temele privind:
implicarea statului in economie, unde 81% dintre simpatizantii sai sustin o implicare inseamnata a statului;
introducerea impozitului forfetar, unde un procent de 70% dintre cei care il sustin pe candidatul social-democrat considera ca aceasta masura fiscala a fost o idee proasta;
4. In ceea ce il priveste pe candidatul Sorin Oprescu, datele analizate dezvaluie faptul ca opiniile acestuia sunt impartasite de simpatizantii sai in special pe temele privind: implicarea statului in economie, unde 79% din simpatizanti considera adecvat un astfel de comportament al statului;
introducerea unui sistem fiscal de taxare progresiva, masura cu care sunt de acord 64% din sustinatorii candidatului independent Sorin Oprescu.
Cum vede electoratul fiecarui candidat rezolvarea problemelor actuale ale Romaniei: Regimul fiscal:
Sustinatorii tuturor candidatilor au considerat regimul fiscal ca fiind cea mai importanta tema, dar parerile lor sunt impartite: 58% dintre simpatizantii lui Crin Antonescu si 56% dintre cei ai lui Traian Basescu doresc pastrarea cotei unice, in timp ce majoritatea simpatizantilor lui Mircea Geoana (69%) si ai lui Sorin Oprescu (64%) prefera un sistem de taxare progresiv. Aceasta impartire a electoratului se coreleaza cu optiunile de dreapta sau de stanga ale fiecarui candidat.
In ceea ce priveste impozitul forfetar doar majoritatea (51%) sustinatorilor lui Traian Basescu considera ca aceasta masura a fost benefica pentru economia romaneasca, in timp ce la fiecare dintre ceilalti candidati majoritatea simpatizantilor considera ca impozitul forfetar a fost o idee proasta (79% - Antonescu, 70% - Geoana, 64% - Oprescu).
Revizuirea Constitutiei in vederea acordarii de puteri sporite Presedintelui Romaniei:
Majoritatea (51%) sustinatorilor lui Crin Antonescu si ai lui Mircea Geoana considera ca Parlamentul este institutia care ar trebui sa primeasca mai multe puteri in cazul in care Constitutia s-ar revizui, si nu Presedintele. In acelasi timp, o treime (28%, respectiv 31%) din electoratul fiecaruia dintre cei doi candidati considera ca revizuirea Constitutiei nu este oportuna. Pe aceeasi tema, sustinatorii lui Sorin Oprescu au pareri impartite, in timp ce majoritatea simpatizantilor lui Traian Basescu (71%) sustin acordarea de puteri sporite Presedintelui.
Parlament unicameral: 56% dintre sustinatorii lui Crin Antonescu si 58% dintre cei ai lui Mircea Geoana se opun unei eventuale treceri la Parlamentul unicameral. Intre cei ai lui Sorin Oprescu, 50% sunt de acord cu aceasta schimbare, 34% impotriva, in timp ce 16% nu se pronunta. Dintre sustinatorii lui Traian Basescu, marea majoritate (84%) sunt de acord si doar 10% se opun. Trebuie precizat si ca aceasta tema, in pofida dezbaterilor aprinse, ocupa numai locul 9 ca importanta in topul preferintelor utilizatorilor Busolei Politice.
Institutul Qvorum va da publicitatii o noua serie de rezultate in perioada dintre cele doua tururi de scrutin ale alegerilor prezidentiale.

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Şi să voteze pentru un Parlament mai mic
Basarabenii care aşteaptă de 6-7 ani cetăţenia pierdută la 28 iunie 1940
pot urgenta acest proces
Salvarea R. Moldova e întoarcerea la România
A fost oare doar o ghiduşie?
Introducerea paşapoartelor simple electronice
Din zicerile Părintelui Arsenie Boca explicate de Părintele Teofil Paraian
Ştiinţa pierdută a lui Zalmoxis
sau steaua tetrahedronică, octogonul şi cultura carpato – danubiană
Horoscop
Lăcomie taxată prompt
Educatoare cu învăţăminte portocalii
Ţurcanu şi brutăresele
Program TELE'M, miercuri, 11 noiembrie
Porc pedepsit în muştar
Au apărut escrocii care profită de gripa nouă
Aglomeraţie la paşapoarte
Au venit buletinele de vot
Primăria Botoşani angajează cun credit de 30 milioane lei
consilierii locali au votat contractarea unui împrumut necesar unor obiective import
Ochiul VPN la alegeri
La un pas de întâlnirea cu moartea prin serviciul „ia-mă nene”
Lista lui Ţurcanu
Farmacişti care nu se sperie de ameninţările celor de la CAS
Obligaţi să aleagă între pensie şi salar
AJOFM are, de acum, director cu acte în regulă
Vitamina C, leac împotriva gripei porcine
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog