Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Cultură
Anunţuri
Fapt divers
Sport
Social
Horoscop
Ofertă de afaceri
Umor
Gastronomie
Comentarii
Proverbe şi...
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
15016
De la 07 Ianuarie 2003
122875083

Sorana a strălucit din nou

  • 4 May 2007, 23:00
Violonista Sorana Gâtlan s-a întors la Botoşani. Viena, locul în care studiază în momentul de faţă, se pare că nu a reuşit să o cucerească îndeajuns încât să uite de localitatea în care s-a născut şi a prins gustul acestei arte pe care o stăpâneşte cu măiestrie şi care şi-a lăsat puternic amprenta asupra destinului său. Anul trecut, la ultima prezenţă în Botoşani, tânăra solistă se afla în primul an la Academia de Muzică din Viena, călcând pe urmele unui geniu incontestabil, nemuritor prin opera lăsată, George Enescu. În urmă cu un an tânăra violonistă aspira să facă parte din orchestra“Vienna Walzer ” precum şi să plece într-un turneu în Japonia. Perseverenţa, tenacitatea şi nu în ultimul rând talentul au propulsat-o mai sus decât poate spera.

O apariţie ce denotă maturitate
Pe lângă o creştere incontestabilă în valoare, la numai un an, solista botoşăneană a evoluat spectaculos. Mult mai matură artistic, tânăra de numai 21 de ani se pare că şi-a găsit echilibrul demn de un mare artist al scenei. Acest fapt a putut fi observat atât prin ţinută, urcând pentru prima dată pe scena din Botoşani într-o rochie neagră, cât şi prin repertoriu. „Am ales să cânt Mozart pentru că unde în altă parte poate fi mai bine aprofundat Mozart decât la Viena, patria sa”, a declarat Sorana Gâtlan. Alegerea lui Mozart denotă un alt aspect al dezvoltării în direcţia maturizării. Dacă până acum romanticii erau mai aproape de trăirile sale spirituale, de data aceasta Sorana a fost mai conservatoare în alegere, îndreptându-se spre perioada clasicismului reprezentată foarte bine de Mozart.

Un palmares impresionat pentru doar un an
De la ultimul concert din vara anului trecut solista botoşăneană a plecat în turneu cu orchestra “Vienna Walzer Orchestra” în Japonia. O altă mare realizare a anului trecut a fost reprezentată de câştigarea prin concurs a unei viori pe care concertează şi în prezent. Este vorba de o vioară Laurentius Storioni, Cremona 1791, demnă de o solistă de nivel internaţional. Un alt turneu trecut în palmares este cel realizat cu “Gustav Mahler Jugendorchester” (Viena), sub bagheta prodigiosului dirijor cunoscut în întreaga lume, CLAUDIO ABBADO. În cadrul acestui turneu a susţinut concerte în Vienna, Madrid, Paris, Torino, Munchen, Bolzano. În activitatea sa artistică merită menţionată înregistrarea unui CD şi DVD cu compania EMI, înregistrare pentru televiziunea Musik. Implicată în nenumărate proiecte, Sorana Gâtlan este membru al ansamblului “Con Anima” (Viena) alături de Christian Altenburger şi Reinhardt Latzko. Anul trecut a concertat ca solistă cu orchestra în cadrul Festivalului “Con Anima” Viena, Austria, fiind de asemeni membru al Orchestrei “Wiener Jugendorchester” Viena. Nu poate fi omis din activitatea intensă al ultimului an petrecut în afara graniţelor ţării nici turneul cu “Gustav Mahler Jugendorchester” sub bagheta dirijorului Philippe Jordan. În cadrul acestui turneu a susţinut concerte în Londra, Bolzano, San Sebastian, Graz, Koln - Concert Live pentru BBC Londra. Membră a Fundaţiei “Yehudi Menuhin”, solista din Botoşani a susţinut peste 15 concerte organizate de această fundaţie. Mai nou Sorana formează Duo-ul “Diamond Duo” alături de violonista Rusanda Panfili, originară din Republica Moldova. Anul 2007 a început cu un turneu alături de “Vienna Walzer Orcehstra” în Japoinia. În anul 2007 mai pot fi adăugate în bogatul palmares al Soranei Gâtlan concerte şi recitaluri atât solo cât şi în diferite formaţii de muzică de cameră respectiv trio, cvartet, duo. Anul acesta, tânăra violonistă a câştigat bursa Herberstein. Sorana colaborează şi concertează alături de muzicieni precum Claudio Abbado, Pierre Boulez, Susan Graham, Juliane Banse, Phillipe Jordan, Patrick Lange, Antonello Manacorda, Meinhardt Prinz, Reinhardt Latzko, Christian Altenburger, Johannes Meissl, Gabriel Croitoru, Croitoru, Florin Paul, I.I.Galati, M.Cazacu, A.Igudesman, C.Orosanu. Ea concertează în săli precum Tokyo Opera City, Royal Albert Hall, Auditorio Nacional de Musica (Madrid), Musikverein (Viena), Koln Philarmonie (Koln), Usher Hall (Edinburgh),Herculesaal der Residenz (Munchen), Theatre du Chatelet (Paris),Symphony Hall Kyoto (Japonia), Ateneul Roman (Bucuresti).

Cucerită de noi proiecte tentante
De anul acesta Sorana va fi concert maestru la -“Vienna Walzer Orcehstra”. „Intenţionez să fac un spectacol de „Muzic and comedie” pentru că lucrez în momentul de faţă cu un compozitor foarte cunoscut Alexei Igudesman. El compune pentru duo din care fac parte. Ceea ce doresc să fac este doar în stadiul de proiect, dar dacă voi reuşi voi veni cu acest spectacol garantat şi în România”, susţine Sorana Gâtlan. Aceasta s-a orientat şi spre muzica irlandeză lucrând la un nou proiect. Pe data de 15 mai va cânta sub bagheta celui de al doilea dirijor din lume Pierre Boulez. „Faţă de anul trecut simt că am acumulat foarte mult la nivel mental, m-am dezvoltat ca muzician şi acest lucru este foarte important. Înainte dacă mă trezea cineva la 2 noaptea nu puteam cânta orice. Acum curajul este altul. Nu mai există acel gen de hibă pe care îl au românii”, susţine violonista botoşăneană. Dornică să acumuleze cât mai mult, Sorana a refuzat invitaţia într-un turneu pentru a participa la două mastere cu doi muzicieni foarte importanţi. „Am ajuns la concluzia că aceasta este perioada în care pot să acumulez. Voi mai învăţa de asemenea stiluri noi de muzică, precum indiană, scoţiană. Sunt lucruri noi pentru mine, dar este o provocare şi sunt foarte tentată”, susţine violonista.

Fuga de plafonare prin perseverenţă şi muncă până la epuizare
Sorana Gâtlan îşi doreşte să facă solistică dar nu toată viaţa. Consideră că într-o formaţie mai restrânsă, cântând eventual muzică de cameră s-ar pune mai mult în valoare şi ar evita o anumită plafonare inevitabilă în timp, în cazul în care s-ar stabili într-o orchestră. „În genere când intri într-o orchestră poţi să mai creşti la nivelul culturii muzicale. Ideea de a cânta însă în grup te face să te plafonezi şi ideea de a-ţi da cineva indicaţii. Eşti doar un executant, iar acesta este gândul cel mai trist pentru un muzician”, susţine solista botoşăneană. În lume sunt cam două violoniste celebre care însă şi-au dedicat viaţa carierei solistice. Sacrificiile sunt însă inimaginabile. Preţul succesului este resimţit şi de tânăra din Botoşani, care însă ţine la viitorul său. „Este o viaţă foarte grea. Am avut momente când îmi schimbam hainele dintr-o valiză în alta. Oricât ai fi de puternic ai nevoie de ceva stabil, de un echilibru în viaţă. Nu te poţi muta dintr-un hotel în altul”, susţine Sorana.

Solista nu îşi pune problema să revină definitiv în România
Violonista botoşăneană se întoarce de fiecare dată cu nemărginită plăcere la Botoşani. Cu toate acestea Sorana nu doreşte să revină definitiv în ţară. Departe de agitaţie se simte mult mai relaxată în Viena. Nici măcar din punct de vedere muzical nu s-ar întoarce. „Am studiat 15 ani de zile în ţară. Şi exact viaţa agitată şi dezorganizată pe care o aveam în ţară se regăsea şi în atitudine, care îşi lasă amprenta asupra noastră. Acum este prima dată când viaţa mea este organizată. Psihic sunt mult mai organizată” declară Sorana Gâtlan. Aceasta susţine că s-ar întoarce în România dar nu să facă muzică. Munca nu este apreciată aici. Chiar dacă este singură în Viena consideră că impedimentele sunt mai mici decât în ţară de a-ţi face o carieră, de a avansa prin muncă. (Bianca ALBU)


Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Cearta dintre Ciuştea şi Conţac dă la iveală anumite interese
Turul României la Ciclism s-a legat de Botoşani
Poliţia municipală vrea apropierea de cetăţean
Comentariu la comentarii (LXXXVII)
(Ioan Rotundu)
Democraţii pleacă să cucerească noi redute la Suharău
Două tone de materiale electorale pentru judeţul Botoşani
Vasilescu va vota la Horodiştea
Printr-o abilă manevră politică, Eram a devenit vicepreşedinte PNL
Comisarii de mediu au ieşit la atac
Garda de Mediu a încasat amenzi de peste 1,700 miliarde
Orchestra Liceului de Artă pleacă în Germania
Chiriaşii Locativa vor fi scoşi în stradă
Minoră fugită de acasă şi recuperată dintr-un bar
Incendiu de 30.000 lei
Comunicat de presă CJ
Horoscop
Citate şi cugetări din Portugalia
Elefantul lui Ştrul
10 adevăruri importante despre hrană
Nu ştii de unde poate sări iepurele?
Anunţ atractiv
Câmpanu crede că a avut dreptate în privinţa Termicii
Cartelul cabliştilor, varianta Melinte
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog