Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Infracţiuni
Anunţuri
Editorial
Învăţământ
Sănătate
Sport
Administraţie
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Gastronomie
Comentarii
Religie
Important
Publicitate
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
19068
De la 07 Ianuarie 2003
122904717

Şpaga la romāni

  • de Cristian Orgonas
  • 6 June 2010, 23:00
Īn ultimii 20 de ani, īn Romānia, şpaga a devenit sport naţional: cadrele medicale trebuie motivate suplimentar pentru ca bolnavul să beneficieze de un tratament mai bun īn spitale, angajatul din administraţie trebuie motivat, la rīndul său, pentru a-i răspunde mai prompt contribuabilului aflat īn faţa ghişeului, managerii companiilor private, care vor să facă afaceri cu statul, ştiu că trebuie să dea şpagă pentru a obţine contracte publice, īn tribunale dreptatea se īmparte, de prea multe ori, īn funcţie de cine plăteşte mai mult, iar lista ar putea continua la nesfīrşit.
Cīnd discutăm despre acest fenomen, trebuie să facem diferenţa īntre şpaga oferită bugetarului „de rīnd“, cel din spitale, şcoli sau din administraţia centrală şi locală, şi şpaga oferită la nivel īnalt. Īn primul caz, este vorba despre sume de bani mici sau medii, fie acordate benevol de cetăţeni drept recunoştinţă pentru serviciile prestate, fie pretinse de către cei aflaţi īn slujba cetăţeanului pentru a-şi onora sau īncălca obligaţiile de serviciu.
Luate individual, sumele nu sīnt foarte mari, īnsumate īnsă, ajung la cifre respectabile. Astfel, conform unor studii recente, numai īn spitale cuantumul anual al plăţilor informale se ridică la 360-500 de milioane de euro.
Īn ceea ce priveşte şpaga la nivel īnalt, aici nu mai discutăm despre sume de bani mici sau medii, ci despre sute de mii sau chiar milioane de euro plătite funcţionarilor publici aflaţi īn poziţii-cheie, funcţionari care, la rīndul lor, au dat şpagă pentru a ajunge īn poziţiile respective. Anual, statul cumpără bunuri şi servicii echivalente cu 10% din PIB (sau 12 miliarde de euro), iar anchetele realizate de jurnalişti au dezvăluit faptul că nivelul „comisionului“ plătit de companii pentru a obţine contracte cu statul este de 10-30% din valoarea contractelor. Prin urmare, putem uşor să ne imaginam că sumele īncasate ilegal de funcţionarii publici de rang īnalt trec de un miliard de euro īn fiecare an, această cifră fiind una foarte conservatoare.
Care sīnt motivaţiile şpăgii? De obicei, micul şpăgar invocă salariul mic drept justificare pentru atenţiile pe care le cere sau le primeşte benevol īn schimbul serviciilor prestate, īn timp ce, la nivel īnalt, lucrurile stau complet diferit, īn sensul că cei care ajung acolo cotizează la partid sume mari de bani şi, odată instalaţi pe poziţiile respective, se grăbesc să-şi recupereze cīt mai rapid „investiţia“, ştiut fiind faptul că, īn momentul īn care partidul aflat la putere pierde alegerile, există mari şanse ca ei să fie schimbaţi din funcţie. Īn mod evident, şpaga, īn particular, şi corupţia, īn general, au o influenţă semnificativă asupra dezvoltării economice a unei ţări, accentuīnd decalajul dintre creşterea economică efectivă şi cea potenţială.
Īn Romānia, economia neagră, nefiscalizată a ajuns să reprezinte īntre 25% şi 34% din PIB, iar prin sustragerea contribuabililor de la plata taxelor şi a impozitelor, bugetul de stat este păgubit anual cu cel puţin 8-9 miliarde de euro, sumă echivalentă cu īntreg deficitul bugetar īnregistrat anul trecut.
Acordarea contractelor publice pe bază de comision elimină competiţia pe piaţă, determinīnd un cost total mai mare şi o calitate mai scăzută a lucrărilor publice efectuate de către companii. De asemenea, corupţia are efecte negative şi asupra investiţiilor străine – ce companie serioasă investeşte īntr-o ţară cu un sistem judiciar corupt, unde trebuie să cotizezi pentru a-ţi cīştiga dreptatea la tribunal?
Pe de altă parte, lupta īmpotriva corupţiei bate pasul pe loc. Campaniile de tipul „Nu da Şpagă!“ derulate īn ultimii ani de către autorităţi au generat rezultate mediocre, iar la nivel īnalt, bătălia pentru funcţii rămīne īn continuare acerbă, semn că este īncă profitabil să fii la putere.
Concluzie – pīnă cīnd nu vom vedea politicieni şi oameni de afaceri cu greutate judecaţi şi condamnaţi pentru acte de corupţie, nu vom observa nici o reducere a numărului celor care vor acorda sau vor pretinde sume de bani drept şpagă.
Agenţia de ştiri HotNews

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Program TV SOMAX – luni, 7 iunie
Horoscop
Bancul zilei: Popularitatea lui Bulă
Bucătăria Jurnalul: Roşii umplute cu salată de castraveţi
Deputatului Rebenciuc şi-a dat māna cu primarul Pitorac şi-a ieşit…
? cinci miliarde lei pentru localitatea Flămānzi
S,C, Termica vă informează
Mica publicitate
Crin Antonescu vrea premier īn locul lui Boc
Premierul turc vrea să meargă īn Gaza cu vaporul pentru a "sparge" blocada israeliană
Guvernul Boc vrea să moară pe limba lui Băsescu
toate amendamentele la legile de reducere a salariilor si pensiilor au fost respinse
Parlamentarii liberali care nu vin la votul moţiunii de cenzură vor fi excluşi din partid
Agenţia Moody's: Ungaria nu este Grecia
Participare arhiereasca la manifestările culturale romāneşti organizate la Jula
Sparge Germania NATO de dragul Rusiei?
AIE de la Chişinău se sparge la alegerile prezidenţiale
Ce nu īnţeleg Băsescu şi cu Boc!
Ioan Rotundu
“Fizica şi arta grădinilor”
proiect educaţional la Grupul Şcolar Industrial Bucecea
Contrabanda cu ţigări şi vilele poliţiştilor
Meci de rugby memorabil la Botoşani
A plouat cu beţivi la volan la sfārşit de săptămānă
Nu vă fie frică, va fi gigacalorie mică!
Tinerelul Zvāncă vrea pace cu Primăria Botoşani
Primarul de Manoleasa vrea să greva foamei īn faţa Guvernului
Finanţarea proiectului capital al oraşului Flămānzi, rezolvată īn proporţie de 90%
Extinderea UPU se va realiza īn acest an
Īn nici trei luni Spitalul judeţean va trece la CJ Botoşani
Cei de la DSP nu vor să rămānă fără şoferi
20.000 lei amenzi pentru comercianţii de jucării
Cei din īnvăţămāntul botoşănean trăiesc sub teroarea reducerilor de posturi
Decizii care schimbă mersul lumii
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog