Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Cultură
Economic
Fapt divers
Învăţământ
Sănătate
Ştiri agenţii
Horoscop
Ofertă de afaceri
Umor
Mondene
Gastronomie
Reportaje
Caricaturi
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
21496
De la 07 Ianuarie 2003
122881563
Specialişti italieni şi români opinează:

Prima scriere din lume a apărut pe teritoriul românesc

  • 11 August 2009, 23:00
Ignoraţi de autorităţi şi istorici, sătenii din Tărtăria, judeţul Alba, îşi fac singuri muzeu cu plăcuţele descoperite în 1961 şi considerate de italieni cele mai vechi scrieri din lume.
„Cazul" Tărtăria şi plăcuţele cu primele scrieri din lume, descoperite în pământul miriştilor din sat în 1961 de arheologul Nicolae Vlassa de la Cluj, au fost prilej de multă vorbărie, controverse şi hâră între istorici. Şi este un exemplu de superficialitate şi indolenţă a autorităţilor, dar şi de lipsă de respect pentru meserie şi adevăr din partea istoricilor români.
Colegii arheologului Vlassa au ajuns până acolo încât l-au suspectat că a confecţionat singur plăcuţele şi le-a pus în pământ pentru ca apoi să se umple de glorie. Cu alte cuvinte, că ar fi vorba de o mistificare a istoriei, o făcătură românească menită să alimenteze orgoliul unui popor slab, fără o istorie clară şi fără identitate.
Şi astăzi există detractori ai descoperirii. Nici ei şi nici susţinătorii descoperirii nu au mers însă cu râvnă şi determinare până la capăt. Nu au demonstrat nici unii dacă au sau nu dreptate. Nu au făcut efortul de a căuta ceea ce meseria lor le-o cere: adevărul. Aşa a ajuns un italian, Marco Merlini, cercetător la Institutul de Istorie Veche de la Roma, să coboare el în pivniţele muzeului de la Cluj, unde a scotocit şi a găsit osemintele descoperite lângă plăcuţe. Le-a luat şi a plecat cu ele spre laboratoarele de la Roma, le-a datat şi le-a studiat în detaliu, cu instrumente performante, şi a confirmat ipotezele profesorului Vlassa: că sunt de la 5370-5140 î.Hr., adică înainte cu 2000 de ani de scrierea sumeriană, considerată prima din lume. După 42 de ani de bâjbâieli şi suspiciuni, concluzia istoricului italian este categorică: „Analiza noastră asupra tăbliţelor respinge ipoteza conform căreia acestea sunt falsuri moderne sau antice, sau importuri din Orientul Mijlociu. Gheorghe Lazarovici (n.r. - istoric clujean) şi cu mine am verificat şi am constatat că tăbliţele sunt făcute din acelaşi material, material procurat din surse locale, şi conţin o cantitate mică de argilă şi una mare de nisip".
O femeie a făcut istorie: Milady de Transilvania
Oasele lângă care au fost găsite plăcuţele cu o scriere „preistorică" au fost, spun arheologii, ale unei preotese-vrăjitoare. Suferea de o boală osoasă, avea coloana strâmbă şi-şi târa un picior. Cocoşată şi şchioapă, „Milady de Transilvania" a dat peste cap comunitatea istoricilor internaţionali pentru că a intrat în pământ cu 7.000 de ani în urmă, lângă halta din Tărtăria, şi a luat cu ea secretul unor plăcuţe de lut pe care avea scrise incantaţii, texte sacre, doar de ea dezlegate, doar de ea ştiute.
Milady a intrat şi în cataloagele internaţionale de arheologie şi în compendiile de scrieri străvechi. Testele cu C14 şi testele Röntgen i-au stabilit vârsta, vechimea şi bolile de care suferea. Misterul plăcuţelor din mormântul ei îi frământă însă şi astăzi pe arheologii şi istoricii din lumea întreagă. Nu însă şi pe cei români într-atât încât să clarifice ei lucrurile.
(Romanian Global News)

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


"Parteneriat strategic" cu Rusia sau relaţii de vasalitate?
Deportările sovietice în Kazahstan, sau desţelenirea poporului român
Tânăra pianistă româncă din Canada comparată cu Nadia
Raluca Arvat a făcut sporturi nautice şi a vizitat fiordurile Croaţiei
Horoscop
Dorinţele lui moş Vasile
Nastâmpăratul Boc
Viorel Şerbănoiu, şeful Poliţiei, are gând de însurătoare
prefectul Roman îi dă casă iar primarul Flutur îl va năşi
Cu prefectul Roman, tupeiştilor de la E.ON Gaz li s-a înfundat
Fetiţă de 1,4 ani decedată fiindcă i-a căzut un motor de tractor în cap
Probe la conducta de gaz Hârlău – Botoşani – Bucecea
de data asta nu e o vrăjeală şi nu e campanie electorală, asigură prefectul de Botoşani
Greu cu normele Uniunii Europene!
Adevărata Românie (III)
o noapte furtunoasă în Tăşnad
Întâmplări cu mămăligă şi păstrăvi de Săpânţa
Zarug se vrea un bun samaritean
Reducerile de personal din învăţământ nu ţin cont de norme
Sancţiuni pentru profesorii care au notat greşit lucrările la bac sau de titularizare
S-au majorat alocaţiile financiare pentru bolnavii cronici
Angajări urgente
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog