Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Cultură
Anunţuri
Fapt divers
Editorial
Învăţământ
Administraţie
Social
Sindicate
Horoscop
Ofertă de afaceri
Umor
Mondene
Comentarii
Pamflet
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
8307
De la 07 Ianuarie 2003
123142047
pnl

Spun lucruri trăsnite şi-s toţi o apă şi-un pământ!

  • (Cârcotaşul)
  • 9 March 2008, 23:00
Cititorule, dacă cumva valurile vieţii îţi poartă paşii prin localitatea Drăguşeni, musai să zăboveşti câteva minute în faţa gazetei de stradă, strategic amplasată în faţa clădirii primăriei. Te vei distra copios cu rapoartele de activitate ale consilierilor locali, afişate public, să afle toată suflarea comunei cum se spetesc aleşii locali spre binele şi prosperitatea comunităţii.
Dealtfel comuna Drăguşeni se bucură de o serie de particularităţi greu de găsit prin alte părţi ale judeţului. Poate doar prin Ţara Românească, că-i mare, poate chiar mai mare decât Grădina Domnului. În primul rând, când şi-a dorit să candideze la primăria comunei, Neculai Cucu a fost refuzat de toate partidele care se cred serioase. Cică era un candidat de duzină, fără acel vino-încoace electoral. Şi-a făcut milă de el ţărănistul prof. dr. Cornel Furtună, adică l-a cules de prin barurile comunei, mediul său obişnuit de viaţă, l-a înscris la Biroul Electoral comunal şi… oamenii locului l-au scos din urne primar. Cum să nu-l fi scos, că-i om de-al lor, din popor. Bea cot la cot cu alegătorul, dă cu pumnul bine şi îndesat în oricine îi iese în cale, fie când se află în drum spre sau de la bar, munceşte la câmp mai dihai ca un ţăran hapsân după roadele pământului. Cucu este un conservator, un adept al tradiţiei profesiei de primar, în sensul că semnează ca primarul şi se duce-n treaba lui, că de-a obştii se ocupă o liotă de funcţionari, fiecare după priceperea lui şi după cum îi peşcheşul oferit.
La aşa un primar, nici că se putea ca alegătorii să nu-i dăruiască consilieri locali pe măsură. Şi i-a dăruit nişte consilieri unul şi unul. Nu-ţi trebuie nici cinci minute să pierzi în faţa gazetei de stradă, citind unul din rapoartele de activitate afişate, şi-ţi dai seama ce loaze sunt semnatarii acelor documente.
Legea administraţiei publice locale prevede obligativitatea ca, anual, fiecare consilier local să prezinte în şedinţele de consiliu un raport asupra activităţii sale. Pentru că în vara aceasta vom avea alegeri locale, consilierii din Drăguşeni au crezut de cuviinţă că raportul lor de activitate pentru anul 2007 să fie afişat public la gazeta de stradă, să vadă electoratul cât de mult trudesc ei. Ochii mi-au fugit pe raportul semnat de consilierul Viorel Iuliean Roman. Vreme de un an de zile omul a examinat hotărârile locale, a recepţionat drumuri, s-a dus la Săveni să dacă ce-i şi cum pe acolo, a stat cocoţat în scaunul de preşedinte al şedinţei. Buuun!
Mi-am zis eu, şi am trecut la citit raportul semnat de Eugen Răducanu. Culmea, era aidoma cu cel semnat de Roman. Mă să fie! Am trecut iute la cel semnat de Eugen Nechita. Nici o deosebire. M-am încăpăţinat să-l citesc pe ce al lui Eugen Chiaburu. Ad litteram!
Chiar dacă sunt cârcotaş, n-am vrut să fiu şi nedrept. Aşa că am citit şi rapoartele semnate de Traian Costiniuc, Neculai, Florea, Gheorghe Bâzgan, Constantin Niculeasa, Constantin Ciolac şi Gheorghe Condrat, la unison în conţinut.
Văzând întreaga tărăşenie, mi-a încolţit în minte o cale de economie la hârtie, aşa cum am văzut recent că vor să facă cei din Parlament. Pe viitor să se întocmească un singur raport pe care să-l semneze toţi consilierii, că-s toţi o apă şi-un pământ. Am şi o recomandare pentru apropiatele alegeri. Nu cumva cei din Drăguşeni să aleagă şi vreun consilier cu fustă, că ar strica armonia (voiam să zic monotonia) rapoartelor de activitate.
Cu urarea „Realegere uşoară!”, adresată numai consilierilor din Drăguşeni, închei acest pamflet atrăgând atenţia partidelor cu pretenţii că nu de fiecare dată este ales primar fruntaşul sau gospodarul comunei. Un exemplu este Cucu, tot de la Drăguşeni.

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Suntem în Europa, dar continuăm să ne facem nevoile pe sub gard
Arhitectul şef Sandu a sunat din cornul vânătorii urbanistice
trompeta liberală a lui Eram îi ţine isonul începe hăituirea proprietarilor de construcţii neautorizate
Verba volant pentru votul uninominal, scripta manent împotriva lui
Suntem nişte nevrednici
Ioan Rotundu
DSV din Botoşani gazdă pentru toţi colegii din ţară
Ne crede prea proşti ca să ştim folosi votul uninominal
Strategie de dezvoltare pe... finiş
Teatrul de Păpuşi „Vasilache” pleacă în Turcia
Profesorii se pot perfecţiona în Turcia
Comentariul comentariilor (LXX)
(Ioan Rotundu)
Dacă se declară ţigani, elevii români pot ocupa locurile romilor
CCD şi-a acreditat un nou curs
Furturi şi violenţă în şcoli
Sindicaliştii vor ca tichetele cadou să se acorde din bugetul Educaţiei
Botoşănence „sancţionate” cu felicitări şi flori
Cupidon pentru o zi!
Vasilescu bravează, dar după ce-a avut loc războiul politic
Horoscop
Reacţie involuntară
La nevoie, mai negociază un pic
Program TELE’M Botoşani, luni, 10 martie
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Catalin Flutur Valeriu Iftime
Ultimele articole de pe blog