Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Editorial
Horoscop
Umor
Reportaje
Mediu
Anchete
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
19530
De la 07 Ianuarie 2003
122879597
Staţiunea Popăuţi nu are autorizaţie de mediu pentru că nu întruneşte condiţiile

Va rezista Eugen Mateiciuc presiunilor politice să n-o elibereze

  • Ioan Rotundu
  • 16 February 2018, 23:00
Staţiunea de Cercetare - Dezvoltare pentru Creşterea Ovinelor şi Caprinelor Popăuţi nu are autorizaţie de mediu pentru funcţionare. Nu că i-ar fi expirat. Nu are de prin vremea când director era Ilie Ceiorăscu, adică după 2004..
Câtă vreme a fost în activitate, cercetătorul biolog dr. Gheorghe Hrincă, cel care lucra în cercetarea genetică cu substanţe extrem de periculoase care dacă ar fi scăpat în spaţiul public ar fi produs mortalităţi în masă, a sesizat în repetate rânduri Agenţia de Mediu şi Garda de Mediu Botoşani, dar toate demersurile sale au rămas fără rezultat.
Voia biologul dr. să fie asigurat că cercetările sale din laborator sunt bine protejate de măsurile luate de conducerea instituţiei şi că mediul înconjurător Staţiunii nu este şi nu va fi în pericol public. Hrincă s-a pensionat dar Staţiunea tot n-a obţinut autorizaţie de mediu.
L-am contactat telefonic de dr. Hrincă şi l-am întrebat dacă nu cumva autorizaţia de mediu nu s-a eliberat datorită pericolelor pe care le prezenta activitatea sa de cercetare. „Nici pe departe. La laboratorul unde am lucrat am luat tot timpul măsurile de siguranţă ca să nu se producă o nenorocire. Problema autorizaţiei vine din alte cauze. Nu există pe raza de activitate a Staţiunii canalizare ecologică, gunoiul nu se depozitează după noile norme, centrala termică este una grav poluantă. Cel puţin aşa mi s-a spus de către cei de la APM şi Garda de Mediu.”
Dr. Hrincă a sesizat problema lipsei autorizaţiei în intervalul de timp 2004 – 2008, când la Mediu era Costică Macaleţi. Nu s-a rezolvat problema. A reluat demersurile pe când Macaleţi era prefect, intervalul 2012 – 2016, tot fără efect. Dimpotrivă, fostul prefect Macaleţi l-a trimis pe Hrincă la Garda de Mediu condusă de pupila sa, cunoscutul interlop Răzvan Rotaru. Nu s-a luat nicio măsură.
În momentul de faţă, normele europene de mediu impun existenţa autorizaţiei şi la unităţile de stat, nu numai la cele private. Cei de la Garda de Mediu ştiu că Staţiunea nu este autorizată dar nu aplică legea pentru că Ionică Nechifor, încă direct al Staţiunii, are relaţii politic care-i permit să încalce legea.. Iar actualul şef la Garda de Mediu, o anume Cristina Khasyap, româncă a cărei soţ este indian, a fost pusă pe post de PSD, respectiv de Doina Federovici. Ori, Doina Federovici este amica lui Nechifor, cel puţin aşa se laudă acesta.
În momentul de faţă presiunile politice ale lui Nechifor sunt îndreptate asupra lui Eugen Mateiciuc, directorul Agenţiei de Mediu Botoşani. Era cât pe ce ca Mateiciuc să cedeze presiunilor politice .şi să elibereze autorizaţia fără ca Staţiunea să întrunească condiţiile legale. Ghinionul, sau poate norocul, său a fost că dr. Hrincă l-a avertizat că de va emite autorizaţie fără întrunirea condiţiilor legale riscă să se aleagă cu o plângere penală.
Ca să-şi apere pielea. Mateiciuc i-a cerut dr. Hrincă să depună o sesizare scrisă. Dar gravitatea problemelor de la Staţiunea Popăuţi nu constă numai în lipsa autorizaţiei de mediu pentru că actualul director al Gărzii de Mediu, Cristina Khasyap iar decizii după cum primeşte ordine de la PSD. Staţiunea este furată bucată cu bucată cu complicitatea tacită a unor ofiţeri de poliţie care ţin dosarele la sertar, a unor procurori aserviţi politic în speranţa că vor promova graţie PSD-ului şi nu meritelor profesionale şi a unor persoane mai sus puse. Despre această formă de furt în văzul lumii şi noi manifestări de imoralitate ale lui Ionică Nechifor în curând.
Cu privire la eliberarea autorizaţiei de mediu., problema în prezent este mult uşurată de faptul că la Staţiune nu se mai face cercetare ştiinţifică. A avut grijă Nechifor să dispară exact obiectul principal de activitate al Staţiunii ca, apoi, să poată pune mâna pe patrimoniul rămas.
Problema principală este că toate dejecţiile de la canalizarea interioară sunt deversate în şanţul DN care trece prin faţa Staţiunii, depozitarea gunoiului de la cele o mie de oi în condiţii improprii şi centrala termică care este de un grad ridicat de poluare. Trei probleme esenţiale pe carte Nechifor nu vrea să le rezolve pentru că-i încurcă socotelile de acapararea patrimoniului Staţiunii. Celor de la Garda de Mediu, în special politrucii PSD Cristina Khasyap, le urez somn uşor! Va veni şi vremea când „Vei da seama cucoană!”

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Bancul zilei: Cinism matrimonial
Horoscopul zilei de 17.02.2018
De ce trenează cercetările în dosarul poliţistului Gorgan?
Ioan Rotundu
Secretarul de stat Botămoiu a pus cruce cercetării ştiinţifice de la Popăuţi
Ioan Rotundu
Tehnica fabricării dosarelor folosită de fostul prim-procuror Raluca Stâncescu
Ioan Rotundu
Şefi de instituţii racolaţi de Raluca Stâncescu în câmpul său infracţional (II)
Ioan Rotunduy
Cum l-a racolat Raluca Stâncescu pe Bogdan Buliga, şeful DGA (III)
Superimunitatea, curat neconstituţională, dar o primesc!
Ioan Rotundu
Presa-n gura lu' Rotundu: Emisiunea din 16.02.2018
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog