Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Infracţiuni
Anunţuri
Economic
Editorial
Învăţământ
Sănătate
Administraţie
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Gastronomie
Religie
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
766
De la 07 Ianuarie 2003
123124337
pnl

Summitul G20. Va fi bine, dar nu se ştie când

  • taxa bancară se va aplica “undeva, cândva”
  • de-acum, fiecare pe sabia lui
  • 27 June 2010, 23:00
Nimeni nu se astepta sa fie altfel. Intalnirea G20, a celor mai puternice tari din lume dar si a celor emergente sta sa se incheie, participantii isi pregatesc costumele de plecare de la summitul din Toronto strigand din toti rarunchii ca incurajeaza cresterea economica mondiala. Exact ceea ce convenisem si noi la sedinta de ieri a Asociatiei de Proprietari. Toti vrem crestere economica, dar cateva familii au probleme cu bugetul si daca nu si le rezolva, o sa le cam facem probleme. Cam asa au facut si mai marii lumii.
Pentru tarile industrializate, “lumea cunoaste o revenire fragila a economiei, dupa ce a suferit cea mai grava criza de cateva generatii incoace”. Obama si premierul britanic Cameron au recunoscut ca desi drumul are aceeasi statie finala (cresterea aia nenorocita care nu mai vine), caile pe care tarile cauta sa ajunga acolo sunt diferite. “Exista raspunsuri diferite intre tarile noastre, dar toti mergem in fond in aceeasi directie”, a explicat Obama.
Gazda reuniunii, premierul Canadian Ştefan Harpă (Stephen Harper in original) a tinut mortis sa includa in comunicatul final faptul ca statele se angajeaza sa incurajeze reducerea deficitelor publice pana cel mai tarziu in 2013 si a datoriilor publice pana in 2016. Ion Baros (Jose Barroso pre numele sau), prezidentul Comisiei Europene s-a aratat incantat ca statele G20 si-au fixat niste obiective ferme. “Este o dovada ca intentioneaza sa isi coordoneze politicile”, a spus Baroso.
Secretarul Trezoreriei SUA, dom` Timothy Geithner parea rupt de context. “Cicatricile crizei sunt inca prezente”, o tinea el una si buna, potrivit Reuters, care a pus mana pe draftul comunicatului final. Mai mult, Geithner a vorbit despre “cateva tari din Europa si de Japonia din partea carora nu a vazut un ansamblu de masuri care sa restabileasca increderea”. Dam acum cuvantul francezului Nicolas Sarkozy: “Trebuie sa pregatim iesirea din criza intr-o maniera coordonata. Niciunul de la aceasta masa (G20, v-ati prins) nu contesta necesitatea reducerii datoriilor si deficitelor. Dar aceste lucruri trebuie facute pragmatic, tinand cont de situatia fiecarei tari.”
Din partea Braziliei, presedintele nu a putut veni, asa ca l-a trimis pe ministrul de Finante. Vladescul lor se cheama Guido Mantega, opiniile sale fiind cam “sarate” pentru europeni. “Cateva state europene incearca sa ocupe cu exporturile lor economiile emergente, in loc sa isi creasca cererea interna din propriile economii. In loc sa isi stimuleze cresterea economica, ei se ocupa de ajustari bugetare si o fac pe spatele nostru”, s-a jurat Mantega.
Cat despre taxa bancara, G20 “isi exprima sustinerea infavoarea ideii ca sectorul financiar sa contribuie acolo unde este necesar pentru a acoperi o parte din costurile associate interventiilor guvernamentale pentru sustinerea segmentului financiar”
Cu alte cuvinte, cine vrea sa taxeze bancile, ok. Cine nu, la fel de ok.
Pana acum, Canada a facut o intense campanie anti-taxa, in ciuda pozitiei SUA si UE. China, India, Brazilia si Australia sunt si ele impotriva acestei taxe. Pana si Nicolae Sarkozy a recunoscut ca in lipsa unui guvern mondial, nu poti aplica la nivel global o asemenea masura. Deci e clar ca nu va fi sa fie decat in cateva tari.
Multe dintre decizii s-au luat nu in timpul discutiilor oficiale, ci la pranzurile si cina de vineri seara, spun cunoscatorii. Pe parcursul summitului, perimetrul in care acesta se desfasura era inchis circulatiei si pazit de masive trupe politienesti. In plus, autoritatile recomandau sa nu se circule in tinuta business pentru a nu fi expus furiei manifestantilor care te puteau confunda cu unul dintre participanti. Cei care erau prinsi in apropierea perimetrului de securitate puteau fi arestati si amendati fara prea multe formalitati.
PS V-am spus ca factura acestui summit a fost de 1,2 miliarde de dolari, din care 900 de milioane le reprezinta costurile cu securitatea invitatilor? Noah bine.
Agenţia de ştiri HotNews

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Horoscop
Program Zv SOMAX, luni, 28 iunie
Bancul zilei: Politicianul şi relaţia cu nevasta
Bucătăria Jurnalul: Borş de spanac
Oricine este capabil de muncă în ţara asta trebuie să muncească...
şmecherii trebuie să dispară
Istoria şi evoluţia deciziilor din 2008 încoace
sau cum dispare încet din comunicate reforma sistemului financiar
Emil Boc nu admite să nu fie ascultat când vorbeşte
el s-a simţit, deranjat de o discuţie între autorităţile brăilene, în timpul videoconferinţei:
Ford vrea să facă la Craiova 1000 maşini/zi
din cauza infrastructurii nu le poate livra
Liberalii cer Avocatului Poporului să conteste la CCR majorării TVA
Biserica din Batania, afectata de grindina
Moscova îşi asmute slugile de la Chişinău împotriva lui Ghimpu
Gaşca politică n-a putut fi spartă
Ioan Rotundu
O treabă ţigănească
Gheorghe Marcu reales preşedinte al Organizaţiei PSD Botoşani
Prezenţa lui Victor Ponta la Botoşani n-a fost una de impact
Când prefectul nu-i acasă, şefii de deconcentrate…
Autorul unei tâlhării, reţinut de poliţiştii botoşăneni
Colegiul Medicilor consideră noul preţ de referinţă la medicamente antipacient
Spitalele din Botoşani au devenit mai sigure la infecţiile nozocomiale
Descentralizarea spitalelor împarte medicii în două tabere
Azi, Bac la limba şi literatura română
DSP Botoşani stă cu ochii pe inundaţi
Vadim a ouat un puişor
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Catalin Flutur Valeriu Iftime
Ultimele articole de pe blog