Iei, la Săveni, a avut loc înmormântarea lui Gheorghe Solomonescu, cel care a marcat cu personalitatea sa, ani la rând, activitatea fostei fabrici de prelucrarea laptelui din localitate. La numai 66 de ani, Gheorghe Solomonescu a dispărut dintre noi într-un mod total nefiresc. În urmă cu câteva zile el s-a plâns medicilor de la Spitalul din Săveni de o anumită durere în zona de sus a picioarelor. Cunoscut ca bolnav de arterită, medicii l-au tratat ca atare. În realitate el suferea de o infecţie a apendiceului, infecţie care a evoluat galopant în peritonită. Nimic şi nici un medic nu l-a mai putut salva, chiar dacă a fost transportat la Iaşi.
Dispariţia prematură a lui Gheorghe Solomonescu a generat uimire şi consternare printre locuitorii Săvenilor, dar şi în rândul celor care l-au cunoscut. Iar cei care l-au cunoscut sunt mulţi, Solomonescu fiind considerat autorul reţetei buricului, o variantă de caşcaval devenită celebră în perioada comunistă şi care se fabrica numai la Săveni. De cunoştinţele sale în prelucrarea laptelui a beneficiat şi nepotul său, Dumitru Solomonescu, cel care a pus bazele societăţii Lacto-Solomonescu, ce funcţionează în satul Miron Costin, comuna Vlăsâneşti.
Gheorghe Solomonescu a fost considerat de către săvineni un om generos, săritor la nevoie, sociabil. Drept dovadă a acestor calităţi umane a fost şi prezenţa masivă, de ieri, a săvinenilor la înmormântarea sa. Printre cei prezenţi au putut fi văzuţi şi primarul oraşului Traian Romaniuc, însoţit de viceprimarul Relu Târzioru. Să-i fie ţărâna uşoară! (Ioan Rotundu)