Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Politică
Infracţiuni
Economic
Fapt divers
Administraţie
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Gastronomie
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
10557
De la 07 Ianuarie 2003
122870624

SwissLeaks: Conturile secrete ale lui Viorel Hrebenciuc din Elvetia

  • 10 February 2015, 23:00
Influentul lider PSD Viorel Hrebenciuc a deținut conturi secrete în Geneva, la filiala uneia dintre cele mai mari bănci din lume, conturi pe care le-a împărțit cu un personaj cheie din afacerea Megapower.
RISE Project va prezenta în zilele următoare numele unor personaje din politica și afacerile românești care au deținut conturi secrete în filiala băncii HSBC din Elveția. Documentele văzute de reporterii RISE acoperă intervalul 1974-2007 și fac parte dintr-un set de mii de acte bancare care detaliază transferuri în valoare de peste 100 de miliarde de dolari și care dezvăluie numele unor criminali, evazioniști, politicieni, celebrități sau oameni de afaceri din toată lumea. Toți aceștia au folosit serviciile băncii din țara cantoanelor, cel puțin până în anul 2007.
Conturile Hrebenciuc-Deutsch
Printre românii care au avut conturi secrete la banca HSBC se numără și demnitarul PSD, Viorel Hrebenciuc, reținut la finele anului trecut în dosarul retrocedărilor ilegale de pădure.
Hrebenciuc a avut acces la un profil bancar codificat care reunește două conturi. La același profil și, implicit, la cele două conturi bancare au mai avut acces soția lui Hrebenciuc, Letiția, fiul lor, Andrei, dar și un personaj controversat implicat într-un amplu caz penal, instrumentat de Victor Ponta pe vremea când era procuror.
Documentele arată că accesul la cele două conturi era împărțit de familia deputatului Hrebenciuc cu Robert Deutsch, om cheie în afacerea Megapower – o fraudă care a avut loc în anii ’90 și în urma căreia statul român a pierdut peste 11 milioane de dolari. Conturile Hrebenciuc-Deutsch au fost create în septembrie 1996, dată la care afacerea Megapower nu se încheiase încă. Exact în acel an, 1996, Ministerul Finanțelor a demarat procedura de executare pentru recuperarea banilor publici din această afacere.
Profilul secret și cele două conturi au fost închise în 2006, la zece ani după ce au fost înființate. Documentele bancare aferente profilului indică faptul că în 2006 în conturi se aflau aproape 90 de mii de dolari. Viorel Hrebenciuc nu a menționat aceste sume în declarația sa de avere.
Megapower
În anul 2000, tânărul procuror Victor Ponta finaliza rechizitoriul în cazul Megapower și l-a trimis în judecată doar pe fostul director general al întreprinderii de stat care a reprezentat statul român în afacere. Robert Deutsch a fost și el subiect al anchetei lui Ponta, dar investigația nu a dus la niciun rezultat în privința sa.
Agentia de stiri HotNews

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Reţeta zilei: Ruladă din omletă
Bancul zilei: Sadismul soţului
Horoscopul zilei
Patru romani, condamnati pentru ca au furat monede aruncate de turisti la Turnul Londrei
Un papagal repeta certurile care au dus la divortul fostilor stapani
PNL sustine ca examenele pentru ocuparea posturilor de inspector scolar sunt ilegale si cere oprirea concursurilor
Mic incident de protocol la aterizarea presedintelui Klaus Iohannis in Paris
Primar la un pas de a fi linsat de sateni
fiindca drumurile din localitate sunt pline de gropi
Romania a avut absorbtie zero a fondurilor structurale si de coeziune
Botoşani/Copălău: Omul care se consideră victimă a unei întregi conspiraţii
Marea Britanie isi rezerva dreptul de a inarma fortele ucrainene
Comisia de Cod electoral: Primarii vor fi alesi intr-un singur tur, iar consilierii pe liste
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog