Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Anunţuri
Fapt divers
Învăţământ
Administraţie
Social
Sindicate
Ştiri agenţii
Horoscop
Ofertă de afaceri
Umor
Mondene
Gastronomie
Comentarii
Remember
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
18204
De la 07 Ianuarie 2003
122903853

Tăiatul porcului nu-i o treabă uşoară

  • 17 December 2007, 23:00
Odată porcul cumpărat, urmează sacrificarea. Dacă cumpărătorul porcului este orăşean, cel mai recomandat este ca odată cu negocierea cumpărării porcului să se cadă la înţelegere cu proprietarul ca sacrificarea să se facă în curtea acestuia. De asemenea, este foarte important pe cine angajăm să facă sacrificarea şi pârlirea. Este nevoie de un casap priceput, care să ştie rostul porcului, de la sacrificare până la tranşare. Un casap bun, va înjunghia porcul la gât, cu înţeparea inimii, făcând o tăietură îngustă. Un casap nepriceput va face o tăietură urâtă, iar porcul se va chinui mult până-şi va da duhul. Dacă dorim să preparăm sângerete, musai, înainte de înjunghiere, trebuie să avem pregătit un vas emailat sau din plastic, în care să colectăm sângele. Sângele se va bate imediat cu sare, pentru a nu se coagula.
Odată porcul înjunghiat, tradiţia cere ca proprietarul lui să-i cinstească pe casap şi cei din jur cu un pahar cu ţuică. „Să fie de sufletul porcului şi întru sănătatea celui care l-a crescut!”, este urarea potrivită acestui moment. După ce s-a îndeplinit şi acest ritual, casapul purcede la pârlire.
Cel mai bine ar fi ca porcul să fie pârlit cu paie. Paiele trebuie să fie bine uscate şi curate, adică neburuienoase, pentru că buruianul poate transmite şoricului un miros neplăcut. Şi iar suntem la mâna pricepută a casapului. Dacă acesta nu va şti cum să potrivească focul din paie, riscă ca prin unele locuri, unde pielea este mai subţire, s-o ardă, sau să rămână numai opărită.
Dacă pârlim porcul cu butelia de gaz, să avem grijă în a potrivi flacăra în arzător, pentru a nu arde pielea. Pârlirea odată terminată, se spală bine porcul cu apă caldă şi se răzuieşte pielea cu lama cuţitului sau se freacă cu peria de paie, până spre albire, adică şoriciul primeşte culoarea alb-gălbuie. Frecăm pielea cu puţină sare şi acoperim porcul cu ceva materiale textile, pentru a se frăgezi şoriciul. În acest timp mai cinstim odată casapul şi pe cei care ne ajută, dar cu grijă, mai ales că urmează desfacerea porului, iar casapul trebuie să fie cu curaj dar şi cu mintea limpede.
(Lucullus – va urma)

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Oameni pentru care Crăciunul nu înseamnă nimic
Comentariul comentariilor (XIV)
(Ioan Rotundu)
Felicia Mihai a fost retrogradată, dar numai o lecuţă
Conţac se declară mulţumit sufleteşte
Germanii de la InWEnt continuă şirul colaborărilor cu botoşănenii
Poliţia Comunitară are, în sfârşit, sediu propriu
PNL a recunoscut gafa făcută faţă de Ivănescu şi Cilinschi
Popescu se consideră membru PNL
Liderii sindicali trebuie să îşi intensifice activitatea în şcoli
Numărul debranşărilor a crescut uşor
Factura la încălzire usucă buzunarele botoşănenilor
Elevii Şcolii 4 au primit cadouri de la deţinuţi
Primăria Botoşani are şase facturi restante la Apa Grup
Hotărârea CEDO în cauza Suciu Werle împotriva României
Hotărârea CEDO în cauza Valer Pop împotriva României
E.ON Gaz România ne anunţă preţurile pe anul viitor
Pentru Gabi Jugaru bucuriile Crăciunului au venit mai devreme
Horoscop
Logica beţivului
Program TELE’M Botoşani, marţi,18 decembrie
Afacere la cheie
Dr. Oprişan şi primăriţa păcălită cu televiziunea prin cablu
un doctor şi-a înfiinţat o firmă cu nume de papagal, “Co-co”, cu care scoate bani promiţând TV prin cabluprimăriţa din Vf. Câmpului s-a trezit şi cu banii luaţi şi fără cablu tv în comună
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog