Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Cultură
Anunţuri
Editorial
Învăţământ
Sănătate
Social
Horoscop
Ofertă de afaceri
Umor
Mondene
Publicitate
Remember
Mediu
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
25239
De la 07 Ianuarie 2003
122910888

Ţărăniştii promovează valorile tradiţionale rămânând români în Europa

  • 20 November 2007, 23:00
Aflat pe lista candidaţilor PNŢCD la Parlamentul European, preşedintele ţărăniştilor botoşăneni Corneliu Furtună aspiră la un rezultat bun al formaţiunii politice din care face parte la alegerile Europarlamentare. Dublu licenţiat în drept internaţional şi fizică, Corneliu Furtună se află pe poziţia 23 a listei PNŢCD. Realizat deja în plan profesional, Corneliu Furtună se simte îndreptăţit să facă parte din lista PNŢCD, alături de nume mari, precum profesorul Alexandru Herlea sau Vasile Lupu. Pregătirea juridică îl îndreptăţeşte să creadă că poate face faţă unui post în Parlamentul European.
Reporter: Care este mesajul PNŢCD în campania pentru Parlamentul European?
Corneliu Furtună: Pornind de la structura partidului pe care îl reprezint, sloganul nostru electoral este „Rămân român în Europa”.
R.: De ce s-a optat pentru acest slogan?
C.F.: Pentru că Uniunea Europeană înseamnă unitate în diversitate. Nu înseamnă că fiind cetăţeni europeni uităm că suntem români. Aşa cum unele partide de stânga de regulă ameninţau că după primirea în Europa vom mânca acelaşi lucru, vom mânca toţi aceeaşi brânză. Una din caracteristicile Europei este de a conserva identitatea naţională a fiecărei ţări afiliate UE. Trebuie să intrăm în Europa să redevenim civilizaţi, dar fără a uita că suntem români şi că avem un specific naţional. Frumuseţea dansurilor populare şi muzica este apreciată peste tot în lume. Rămânem români.
R.: Suntem pregătiţi pentru intrarea în Parlamentul European?
C.F.: Ceea ce foarte puţină lume ştie, este faptul că Parlamentul European lucrează pe curente politice. Este bine să se ducă vremea în care are aderenţă un partid naţionalist de genul România Mare. Viitorii europarlamentari din România vor trebui să se afilieze marilor familii politice. Candidaţii noştri sunt pregătiţi pentru Parlamentul European. Suntem acolo încă din 1987, când seniorul Coposu a afiliat PNŢCD Internaţionalei Creştin Democrate. În plus, primii doi candidaţi, profesorul Alexandru Herlea şi Radu Munteanu lucrează în cadrul PPE pe grupe de lucru. Ei sunt familiarizaţi cu structurile europene. Alţi parlamentari nu ştiu de ce se duc acolo.
R.: Cât de importantă este apartenenţa la Partidul Popular European pentru PNŢCD?
C.F.: Este foarte important şi de aceea este bine ca şi trei candidaţi ai PNŢCD măcar să intre în Paralemntul European. Aparţinând familiei PPE să poată ajuta Europa efectiv. În buna tradiţie democratică totul se face prin vot şi acolo, majoritatea, în această legislatură este deţinută de PPE şi formaţiunile afiliate acestuia.
R .: În familia populară europeană se află şi democraţii. Ce ar putea aduce în plus ţărăniştii?
C.F.: Orice parlamentar în plus este bine venit pentru PPE. Şi cei doi ,trei parlamentari ai noştri sunt bine veniţi pentru PPE. Noi suntem membri cu drepturi depline de 10 ani, iar PD va trebui să aştepte ani buni pentru a deveni membru cu drepturi depline. Noi putem influenţa deciziile PPE. Marius Popovici este prieten cu preşedintele Parlamentului European, vorbind deschis. Poate discuta de pe alte poziţii pentru România ca oricare alt candidat din ţară, indiferent de partidul politic din care provine.
R.: Care este atuul candidaţilor promovaţi de PNŢCD?
C.F.: Candidaţii noştri sunt profesionişti, atuul lor este tinereţea, carismă şi sunt cunoscuţi deja la Bruxelles. Ceilalţi până se vor obişnui cu modul de funcţionare al Parlamentului European le va trece mandatul. Banii se obţin pe proiecte, iar dacă nu ştii ce să ceri nu îţi va de nimeni bani. Atuul nostru este că trimitem oameni care au dovedit că sunt profesionişti.
R.: Pe câţi europarlamentari mizează PNŢCD?
C.F.: Mizăm pe cel puţin trei europaralmentari, dacă vom scoate cel puţin 5%. Este vorba despre Alexandru Herlea, Radu Munteanu şi Marius Popovici. Depinde însă foarte mult şi de prezenţa la vot.
R.: Anticipaţi o prezenţă consistentă a românilor la vot?
C.F.: Din păcate pentru importanţa alegerilor europarlamentare, unde în orice ţară normală prezenţa ar trebui să fie de 80-90%, din ce văd prezenţa nu va depăşi 50%. Din păcate nu există cultura civică pentru ca cetăţenii să înţeleagă importanţa acestor alegeri. Europarlamentarii se duc acolo pentru a reuşi să determine Parlamentul European să ia măsuri şi în favoarea României.
R.: Ce înseamnă intrarea pe listele PNŢCD a unui candidat din Botoşani?
C.F.: Pentru mine este o onoare să candidez la primele alegeri pentru Parlamentul European. Partidul nostru are foarte mulţi tineri capabili şi este o onoare simpla prezenţă pe listă. Nu am dorit atât de mult la aceste alegeri să fiu pe o poziţie mai sus. Am vrut ca şi din zona Botoşanilor să candideze cineva, nu doar persoane care au plecat în urmă cu 30 de ani, precum Renate Weber şi care acum la alegeri îşi aminteşte de locul în care s-a născut.
(A consemnat Bianca Albu)

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Elevii defavorizaţi social vor beneficia lunar de 180 de lei
Laura Cosoi a făcut baie în mare la patru dimineaţa
Telespectatorii hotărăsc ce muzică se cântă
Ieri, vreme de două ore, profesorii au stat în grevă
Mesajul pentru românii din Italia
să nu mai plecăm capul, că ni-l taie italienii
PRM-ul consideră cheia alegerilor locale promovarea tinerilor
Protectorul parlamentarilor hapsâni
Proiect transfrontalier împletit cu o aniversare a Centrului de Creaţie
S-a declanşat bătălia pentru controlul Colegiului Medicilor
Elev devenit specialist în Proiectul Comenius III, ne-a reprezentat în Italia
Anunţ important
Ajutaţi-i să ducă opinca în PE!
Program TELE’M Botoşani, miercuri, 21 noiembrie
Renate Weber - botoşăneanca cap de listă
Reprezentanţi din patru ţări la Colegiul "Mihai Eminescu"
Măsuri de decolmatare la staţia Tulbureni
Termica atenţionează asociaţiile cu multe datorii
Invitaţi din Republica Moldova şi Iugoslavia la Sărbătorile Iernii
Munteanu crede că prezenţa la vot va fi redusă
Interese meschine
Ioan Rotundu
Ex-deputatul Dumitru Sandu rupe tăcerea
Cunescu era un lider făcut şi nu unul născut Daniliuc a fost considerat un viceprimar destituit Meleşcanu - un ins superficial, alunecos şi lipsit de idei politice Iliescu este în stare de orice, chiar şi de o faptă bună
Mirarea blondei
Horoscop
All Stars Figo vs Stelele României
Seminar naţional dedicat combaterii şi reducerii violenţei în şcoală
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog