Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Anunţuri
Economic
Fapt divers
Editorial
Învăţământ
Sănătate
Administraţie
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Comentarii
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
21158
De la 07 Ianuarie 2003
122906807

Taxa de poluare se va plăti şi pentru maşinile Euro 5 de la 1 ianuarie

  • care sunt propunerile şi cu cat vor creşte taxele pentru Euro 2, 3 si 4
  • 9 November 2010, 23:00
Ministerul Mediului propune ca de la 1 ianuarie sa se plateasca taxe de poluare si pentru masinile Euro 5 fiindca doar astfel de masini se vor fabrica incepand cu acea data, a declarat ministrul Laszlo Borbely, intr-un comunicat. Exista propuneri de crestere a taxei cu valori intre 25 si 50% si pentru celelate tipuri de masini spune ministrul. Propunerile ministerului prevad o taxa de 116 euro pentru o masina Euro 5 noua cu motor de 1,1 litri si de 680 euro pentru o masina cu motor de 2 litri.
"Taxa auto pentru anul 2011 va respecta acelasi principiu binecunoscut la nivel mondial - poluatorul plateste. Deoarece de la 1 ianuarie anul viitor vom intra intr-o noua era, acest lucru insemnand ca se vor fabrica numai masini Euro 5", spune Borbely.
Ministerul Mediului si Padurilor vine cu o propunere, ce a fost discutata la mai multe niveluri. Astfel, propunerea este ca de la 1 ianuarie 2011 pentru un autoturism nou euro 5, cu o capacitate cilindrica de 1100 cmc, taxa sa fie de 116 euro iar cu o vechime de 2 ani, propunerea de taxa este de 91 euro. Pentru un motor de 2.000 cmc, pentru o masina noua, taxa va putea fi de 680 euro, iar daca are vechimea de 2 ani taxa poate fi de 618 euro. De asemenea, pentru un vehicul motor de 3.000 cmc, s-ar putea plati 2.160 euro iar daca are doi ani poate ajunge pana la 1.706 euro.
Pentru masinile Euro 4, Borbely, a precizat ca "a fost discutata o propunere mai drastica, venita din partea producatorilor, insa consideram ca aceasta taxa nu poate fi crescuta foarte mult si am gasit o masura de compromis".
Astfel, pentru un autovehicul de 1.400 cmc, se plateste acum, pentru o masina veche de un an 380 euro, iar din 2011 propunerea de taxa este de 483 euro. Pentru o masina cu o vechime de trei ani acum se plateste 315 euro iar propunerea este ca din 2011 sa fie de 399 euro. De asemenea, pentru un autoturism de 2.000 cmc, cu vechimea de doi ani acum se platesc 1.060 euro iar de la anul propunerea este de 1.424 euro.
In ceea ce priveste taxa pentru masinile Euro 3, ministrul Mediului si Padurilor a dat exemplu un autoturism cu un motor de 1.400 cmc si o vechime de sapte ani, pentru care noua taxa va fi de 998 euro, in loc de 673 euro cat se plateste acum. In cazul unui autoturism, cu o vechime de opt ani, propunerea este de 880 euro, in loc de 594 euro cat este acum.
"Pentru masinile Euro 2, cu un motor de 1.400 cmc si o vechime de zece ani propunerea va fi ca de la anul sa se plateasca 2.428 euro in loc de 1.616 cat este acum. In cazul in care masina are o vechime de 12 ani, propunerea M.M.P pentru noua taxa este de 1.499 euro, fata de 1.000 euro cat se plateste acum", a conchis ministrul.
De asemenea, pentru a incuraja achizitia de autoturisme electrice, cele echipate cu tehnologie de propulsie hibrida si cele dotate cu tehnologii avansate de reducere a emisiilor poluante, Ministerul Mediului si Padurilor propune sa nu fie perceputa nicio taxa pentru aceste tipuri de masini.
Agenţia de ştiri HotNews

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Horoscop
Bancul zilei: Când nevasta este… obosită
Parlamentarii PSD vor vota legile dacă li se dă capul Roibertei Abastase
Imagini cu atacul asupra jurnalistului rus Oleg Kasin
aflat în comă după ce a fost bătut lângă casa sa
Câteva sute de persoane au protestat alături de Mircea Badea la CNA
Medalie de aur pentru inventatorul roman Corneliu Birtok-Baneasa,
în Kuweit
Schimbare de macaz la Fondul Monetar Internaţional
Guvernul a convenit cu FMI şi CE ca salariul minim să fie majorat până la 670 de lei
Un contract de 220 milioane de euro pentru construcţia tronsonului de autostradă Deva-Orăştie
Un „Tratat” ca o nouă sârmă ghimpată
Ghimpu sparge omerta KGB din Basarabia
Nu era momentul oportun să semnăm Tratatul de frontieră cu R Moldova
,, Carnavalul Toamnei” la Vlădeni
Neputincios, primarul de Dorohoi cere mila jandarmilor
„Ciorile au o inteligenţă aparte” explică vicele Ghiorghiţă
începe vânătoarea
Ministerul Sănătăţii i-a dat cu tifla preşedintelui Ţâbuleac
Slogane dedicate Adei Macovei
Ticăloşi şi unii şi alţii
Silvana este acum director al DSP cu drepturi depline
În loc de note, liceenii ar putea primi calificative
Control la buteliile cu bgaz
Medicii de familie vor fi plătiţi şi în raport de serviciile medicale prestate
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog