Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Cultură
Infracţiuni
Economic
Fapt divers
Învăţământ
Sănătate
Social
Horoscop
Ofertă de afaceri
Umor
Reportaje
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
7749
De la 07 Ianuarie 2003
122867816

Teatrul şi literatura pătrund în casele săteşti graţie elevilor

  • 19 October 2007, 23:00
În cadrul proiectului de granturi întocmit de cadrele didactice ale Şcolii cu clasele I-VIII Băluşeni a fost obţinută, cu fonduri la Banca Mondială, dar şi cu o anumită contribuţie a administraţiei locale, finanţarea unui subproiect intitulat “Trupa ştrengarilor talentaţi”.
Prin acest proiect, o sală de curs, care a fost dotată cu microfon şi boxe, a fost amenajată pentru activităţi extraşcolare. S-a construit o scenă şi s-au procurat decoruri şi costume pentru punerea în scenă a unui fragment din piesa “Chiriţa în Iaşi” de Vasile Alecsandri. Totodată a fost semnat un parteneriat artistic cu Şcoala nr. 3 Bogdan Vodă din Câmpulung Moldovenesc, judeţul Suceava, unitate şcolară cu puternică experienţă, implicată la rândul ei în proiecte de acest gen. “În cadrul activităţilor circumscrise proiectului a fost organizată o prezentare a piesei în faţa colegilor de la Câmpulung. Copii au rămas absolut impresionaţi, văzând o altfel de şcoală în care le-ar fi plăcut cu adevărat să înveţe. Holurile şcolii reprezintă ba o bucată de pădure, ba o poiană, laboratoarele sunt fantastice iar clădirea impunătoare, cu scări din piatră masivă, tocite de cei peste 100 de ani de existenţă a instituţiei de învăţământ, lasă mai degrabă impresia de muzeu”, ne-a spus coordonatoarea proiectului, profesoara de română Daniela Irimia, cea care s-a ocupat şi de regia şi scenografia piesei.
O altă excursie s-a desfăşurat, în cadrul aceluiaşi subproiect, la Teatrul Naţional din Iaşi, unde copii şi cadrele au urmărit piesa “Chiriţa” jucată de actori profesionişti. Cu acest prilej a fost vizitat Palatul Culturii precum şi Grădina Botanică, unde cei mici s-au bucurat nespus la vederea bananilor şi trandafirilor din zeci şi zeci de specii. Cei 30 de copii de la clasele I-VIII din echipa de teatru, din care 14 au roluri iar ceilalţi sunt figuranţi, au susţinut până în prezent spectacole cu piesa amintită atât în şcoală, cât şi în unităţile de învăţământ din Buzeni, Zăiceşti şi Draxini.
“Nu suntem la prima experienţă de acest fel, căci în fiecare an pregătim câte o piesă nouă de teatru. repertoriul trupei de actori de la Şcoala Băluşeni mai include piesa “Chiriţa în provincie”, de Vasile Alexandri, montajul “Scene biblice pentru serbările de Crăciun” şi o dramatizare după “Amintiri din copilărie” de Ion Creangă. Scopul nostru este ca lumea şi copii să audă că, în afară de Mihai Eminescu, pe care îl învaţă la şcoală, mai există şi alţi autori valoroşi. Mulţi dintre cei care trăiesc în mediul rural, şi care n-au văzut în viaţa lor nici oraşul Botoşani, nu ştiu nici măcar ce-i aceea literatură sau teatru”, ne-a mai spus profesoara Daniela Irimia. (B.P.F.)

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Concesiuni ilegale şi alte afaceri dubioase ale primarului Micuţaru
Decontarea transportului să se recupereze din buzunarul primarului
Moriştile primarului Câşlaru
Tânăr cu nu mai puţin de 10 furturi şi spargeri
Dispăruţi fără urmă
Interviu cu Gilles Sohm, director general al AG2R Fond de pensii (II)
Se vor putea recolta din păduri, lemn pe picior, 18,5 milioane de metri cubi
Interdicţii privind distracţiile în aer liber
Nevasta sau amanta?
Horoscop
Anunţ important
Omul nu glumeşte, pune banul jos
Laboratorul de la Spitalul de boli contagioase va intra în reparaţii
Botoşănenii s-au înghesuit să vadă expoziţia figurilor de ceară
Petrom a solicitat închiderea a două staţii de benzină din judeţ
Comercianţii botoşăneni vor fi controlaţi de inspectori din judeţele învecinate
Dispărută pentru a cincia oară de acasă
"Acces la educaţie pentru grupuri dezavantajate" s-a finalizat
Primele patru ambulanţe au sosit la Botoşani
Câmpanu promite un aparat de radiologie profundă
PNL a adunat noi oportunişti democraţi
Drăguş se bucură că PNL îi curăţă partidul de neaveniţi
Prefectul a sărbătorit 25 de ani de numismatică la Botoşani
Sărbătoare la Sindicatul Pensionarilor
Sorescu este suspectat că-şi face campanie electorală
Câmpanu ia din nou la ochi un director democrat
Liberal democraţi pregătesc lansarea unui site
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog