Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Fapt divers
Învăţământ
Administraţie
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Gastronomie
Reportaje
Comentarii
Religie
Publicitate
Caricaturi
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
18385
De la 07 Ianuarie 2003
122878452

Teoria lui Einstein ar putea fi rasturnată

  • 23 September 2011, 23:00
O echipa internationala de fizicieni a anuntat joi ca au inregistrat particule subatomice care se deplaseaza cu viteza mai mare decat cea a luminii, descoperire care ar putea rasturna una dintre teoriile fundamentale din fizica, formulata de Albert Einstein, relateaza Reuters. Antonio Ereditato, purtator de cuvant al echipei, a declarat ca masuratorile au durat peste trei ani, iar rezultatele au fost verificate de circa 15.000 de ori.
Acestea arata ca neutrini trimisi de la CERN, langa Geneva, pana la laboratorul din Gran Sasso in Italia au ajuns cu 60 nanosecunde mai repede decat ar fi facut-o lumina (care are o viteza de aproape 300.000 km/s).
"Avem mare incredere in rezultatele noastre. Am verificat si reverificat pentru orice ar fi putut sa afecteze masuratorile dar nu am gasit nimic. Asteptam acum ca alti colegi sa le verifice independent," a declarat Ereditato.
Daca se va confirma, descoperirea va rasturna teoria formulata in 1905 de Albert Einstein, care sustine ca viteza luminii este o "constanta cosmica" si nimic in univers nu se poate deplasa mai rapid. Un total de 15.000 de neutrini, particule care strabat universul, au fost lansati pe o perioada de 3 ani de la CERN la Gran Sasso, aflat la 730 de km distanta, unde au fost captati de detectori uriasi. Lumina ar fi parcurs distanta in circa 2,4 miimi de secunda, insa neutrinii au facut-o cu 60 de nenosecunde - sau 60 de miliardimi dintr-o secunda - mai putin decat lumina.
"Este o diferente foarte mica, insa la nivel conceptual este incredibil de important. Descoperirea este atat de surprinzatoare incat, pentru moment, toata lumea trebuie sa fie foarte prudenta", a mai spus Ereditato.
Cercetatorul a refuzat sa speculeze pe marginea a ceea ce ar putea inseamna daca alti fizicieni, care vor fi informati oficiali la o intalnire de la CERN vineri, vor descoperi ca masuratorile experimentului comun CERN-Gran Sasso - numit OPERA - sunt corecte.
"Nu vreau sa ma gandesc la implicatii, suntem oameni de stiinte si lucram cu ceea ce cunoastem".
Mai multe lucrari din literatura stiintifico-fantastica sunt bazate pe ideea potrivit careia, daca bariera vitezei luminii poate fi sparta, calatoria in timp ar putea deveni, cel putin la nivel teoretic, posibila, noteaza Reuters.
Existenta neutrinului, o particula subatomica elementara cu o masa foarte mica, creata prin dezintegrare radioactiva sau in reactii nucleare precum cele care au loc inauntrul Soarelui, a fost confirmata prima data in 1934, insa continua sa fascineze fizicienii. Poate trece prin materie fara sa fie detectat, chiar si pe distante lungi, si fara a fi afectat. Milioane de neutrini trec prin corpul uman in fiecare zi, spun oamenii de stiinta.
Pentru a ajunge de la CERN la Gran Sasso, neutrinii au trecut prin apa, aer si piatra.
Agenţia de ştiri HotNews

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Horoscop
Caricatura zilei
Reţeta zilei: Pârjoale umplute
Bancul zilei: Trista realitate
Condamnaţii la moarte nu vor mai avea dreptul să-şi aleagă ultima masă
Poziţia Olandei şi Finlandei în dosarul Schengen nu este obiectivă, justificată şi raţională
Boc va rămâne premier până la alegerile din 2012
Petru Bogatu: Tot mai departe de ora Moscovei
Anunţ angajare
Anunţ sfinţire biserică
Noi fonduri de la UE pentru termoficarea botoșăneană
Gura păcătoşilor adevăr a rostit
Ioan Rotundu
Persoanele cu handicap ies în stradă
Florin Ţurcanu pune bolnavii din spital la îngrăşat
Botoşani: Un scenariu dramatic care poate deveni realitate
dacă cei din PSD nu vor vota comasarea spitalelor din Botoşani PNL recunoaşte necesitatea comasării, dar va vota cu PSD
Liberalul Ţurcanu a aflat de dezastrul de la Bac
în opinia sa, vinovaţi sunt cei din PDL -cei din PDL i-au dat o replic㠒telectuală
Bursa locurilor de muncă s-a soldat cu cinci angajări pe loc
Nevăzătorii vor merge la protest în Bucureşti
De luna viitoare se dă startul “Toamnei Bobocilor”.
Comasarea spitalelor I-a împărţit pe salariaţi în două tabere
Video: Lumea lu' Rotundu - Pământul discordiei
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog